Ennyit kereshetsz, ha kiadod a lakásod

2014. szeptember 16. 06:08

Padlón vannak a lakásárak és a lakáshitelek kamatai is, emiatt érdemes lehet elgondolkodni befektetési célú ingatlanvásárláson. De mennyi hozamot hozhat egy jó helyen lévő, jól kiadható lakás?

Ahogy a lakásárak, úgy a lakáshitelek kamatai is alacsonyan vannak, ez a tény pedig egyértelműen kedvezhet a befektetési célú ingatlanvásárlóknak. A Pénzcentrum számításai szerint nemcsak megtakarításból, de akár hitelből is érdemes most egy frekventált helyen lévő, jól kiadható lakást venni. Alábbi példáinkban 1 budapesti, illetve 2 vidéken található városrészt vizsgáltunk, ahol az egyetemek közelsége miatt könnyedén lehet albérlőt találni.

1. Budapest, XI. kerület

Budapesten a XI. kerületi Bartók Béla úton kínálják ezt az emeleti, 28 négyzetméteres, galériázott garzonlakást. Az ingatlan irányára 7,5 millió forint, amely a jelenlegi ingatlanpiaci viszonyokat figyelembe véve jó eséllyel már 7 millió forintért is elvihető. Hozzáadva a körülbelül 1-1,5 milliós felújítási keretet (bérleményként könnyen hasznosítható gépesítettséggel és bútorozottsággal együtt) tehát mintegy 8,5 millió forintos áron juthatunk hozzá egy vélhetően rendkívül alacsony rezsijű, kiváló lokációjú, budai ingatlanhoz, amit hozzávetőleges számításaink szerint a Műegyetem közelsége és a kiváló tömegközlekedés miatt akár 70 ezer forintért is kiadhatunk havonta. Mindezt figyelembe véve, ezen a lakáson:

8,5 millió forintos bekerülési költség és évi 840 ezer forintos bevétel mellett, 9,9 százalékos hozamot is elérhetünk évente.

2. Debrecen

Debrecen belvárosában, közel az egyetemhez, a Bethlen utcában egy felújított társasház 7. emeletén árulják ezt a 30 négyzetméteres garzont. Az ingatlan irányára 6,99 millió forint, amit egy kis alkudozás után nagy valószínűséggel megkaphatunk 6,5 millió forintért is. Ebben az esetben is 1-1,5 millió forintos felújítási költséggel érdemes számolni, így az ingatlan teljes bekerülési költsége 8 millió forint körül alakul. Bár egy vidéki városról beszélünk, az egyetem közelsége miatt azonban nem sokkal vannak lejjebb a bérleti díjak; egy felújított garzonért ugyanis akár 50 ezer forintot is elkérhet Debrecenben egy tulajdonos. Mindezt figyelembe véve, ezen a lakáson:

8 millió forintos bekerülési költség és évi 600 ezer forintos bevétel mellett, 7,5 százalékos hozamot is elérhetünk évente.

3. Gödöllő

Gödöllőn, közel az egyetemhez árulják ezt a 28 négyzetméteres, tetőtéri garzonlakást. Az ingatlan irányára 7 millió forint, amit egy kis szerencsével ezúttal is lealkudhatunk 6,5 millióra. Ahogy eddig, most is 1-1,5 millió forintos felújítási költséggel számolhatunk, amelyel ki is jön a lakás 8 millió forintos teljes bekerülési költsége. Gödöllőn azonban alacsonyabbak az albérleti díjak, melyeket az egyetem közelsége sem hoz feljebb. Egy garzonért átlagosan valahol 30 ezer forintot lehet elkérni jelenleg a városban. Mindezt figyelembe véve, ezen a lakáson:

8 millió forintos bekerülési költség és évi 360 ezer forintos bevétel mellett, 4,5 százalékos hozamot érhetünk el évente.
A példáinkban szereplő ingatlanokhoz semmiféle kötődésünk nincsen, teljesen véletlenszerűen választottunk az aktuális hirdetések közül. Továbbá nem állítjuk, hogy biztosan lehet az árukból alkudni, hogy megfelelően fel lehet újítani, és biztosan bérbe lehet adni az általunk kalkulált áron.

Jó kis hozamok; de hitelből is megéri?

A fenti adatokból egyértelműen kiderül, amennyiben rendelkezünk 8-9 millió forint önerővel, akkor jóval a betéti kamatok feletti hozamot realizálhatunk befektetési célú ingatlanvásárláson (példáinkban bruttó hozammal számoltunk). Sokan nem rendelkeznek azonban egy lakás megvásárlásához szükséges önerővel, vagy rátalálva a megfelelő ingatlanokra, egyszerre több lakásba is szeretnének fektetni, így felmerül a kérdés, vajon egy hitelfelvétel esetén is megtérül-e az ingatlanba fektetett pénzünk?

A fenti infografikán jól látszik, hogy a piacon elérhető hitelkamatok a legtöbb esetben jóval alatta maradnak a lakás kiadásából származó bruttó hozamoknak. De a befektetés mellett szólhat az is, hogy a legtöbb hitelnél a törlesztő részlet is alatta marad havi bevételünknek. Ráadásul arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az ingatlanpiac jelenlegi, kimondottan nyomott árakat mutató állapotát figyelembe véve a lakás felértékelődésére is számíthatunk, ami még többet hozhat a konyhára. Nagyon fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a megtérülést minden esetben egyedi számításnak kell megelőznie, mely a következő kockázatok miatt is állandóan változhat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Nem tudjuk az előre meghatározott árszinten kiadni az ingatlant
  • A bérlők folyamatosan cserélődnek, ezért sok az üresjárat
  • A túl sok műszaki probléma a vártnál nagyobb kiadásokat eredményez
  • A piaci kamatszint változása megjelenhet a hitel havi törlesztésében, amely szintén költségemelkedést hoz

Számos biztonsági elemet érdemes figyelembe venni egy ilyen befektetéskor. Az ingatlanpiaci tapasztalatok szerint a jó helyen vásárolt, megfelelő kivitelű, s kimondottan befektetésből, kiadási célból választott ingatlanok nagyon nagy valószínűséggel megőrzik piacképességüket; relatív gyorsan, jó áron értékesíthetőek maradnak. Hazai érdekesség, hogy a keresettebb helyeken a bérleti díjak nem követték le a csökkenő lakásárakat, sőt még emelkedtek is. A használt lakás felújításában, üzemeltetésében rejlő kockázatot a kisebb választékban és drágábban, de azért elérhető újépítésű lakással lehet mérsékelni.

Például egy hosszú évek óta, számos projektben megbízható minőségben építő fejlesztő aktuális pesti projektjében egy nappali + 1 hálós lakás vételára kulcsra készen 15,5 millió forint. Az ezzel elérhető bérleti díj havi 90-120 ezer forint lehet, az éves hozama pedig 6-9 százalék. Az új építésű lakásoknál jellemző, hogy az elővásárlási időszakban, vagy egyéb akciók esetén kedvezőbb lehet a vételár. A főváros és a gazdaságilag sikeresebb városaink kedvelt részein folyamatos bérlői igény tapasztalható, s számos befektető családnál arra is gondolhatnak, hogy évekkel később akár a saját gyermek is beköltözhet majd a közben befektetésként üzemeltetett lakásba.

Kérdésed van a lakáshitelekkel, lakásvásárlással kapcsolatban? Cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem