14 °C Budapest

Devizahitelesek: így váltsátok ki a forintosított kölcsönt

2015. április 24. 11:02

A bankoknak április végéig kell a legtöbb devizahiteles ügyfelük részére megküldeni az elszámolási leveleket. Több százezren csak a következő hetekben tudják meg, hogy az elszámolás és forintosítás után mennyire csökkent a fennálló tartozásuk és a törlesztőrészletük. Aki nem elégedett, az választhat kedvezőbb hitelt vagy olyat is, ahol több évig fixálva van a törlesztő.

A forintosított devizahitelnek pár havonta változhat a törlesztője

Sokan nem tudják, de az automatikusan forinthitellé konvertált devizahitel kamata a 3 havi bankközi kamatlábhoz (3 havi BUBOR), ami annyit jelent, hogy ha a jegybanki alapkamat változni fog, akkor negyedéves késéssel a forinthitelünk törlesztője is átárazódik. A közeljövőben még további kamatcsökkenések várhatóak, ám ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, akkor láthatjuk, hogy kedvezőtlen gazdasági helyzetben akár drasztikusan is megdrágulhat a hitelünk.

Általánosságban 1 százalék kamatemelkedés 8 százalékos törelsztőrészlet növekedést okozhat, így mivel a lakáshitelek átlagos futamideje több, mint 10 év, előfordulhat, hogy a most nagyon kedvező törlesztőrészlet pár év múlva akár 20-30 százalékot is emelkedhet.

A legtöbb nagybank kínál olcsó és biztonságos hitelt is

A bankok nagy része már kirukkolt a legújabb, akciós hitelajánlatával. Számos konstrukciónál elengednek szinte minden kezdeti költséget, sőt vannak olyanok is, ahol még a közjegyzői díjat is megfizetik helyettünk.

Akiknek fontos a kiszámíthatóság, és nem akarja, hogy a havi terhe akár negyedévente változzon, azok befixálhatják a törlesztőrészletet 3-5-10 vagy akár 20 évre is. Nem biztos tehát, hogy a minél olcsóbb hitelre váltás a legjobb megoldás, mert sokkal többet spórolhatunk hosszútávon, ha inkább biztonságos hitelt választunk

 - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. A biztonságért cserébe valamivel magasabb kamatot kell fizetnünk, viszont ha megnézzük akár az utóbbi 10 év kamatváltozásait, láthatjuk, hogy a hitelkamatok nem mindig voltak kiszámíthatóak.

Amíg nem biztos az új hitel, ne mondjuk fel a régit

Habár az új forinthitelek olcsóbbak, mint anno a devizahitelek és már az árfolyam miatt sem kell aggódnunk, nem biztos, hogy a kiszemelt kamatokat mindenki megkaphatja. Amíg az új banknál nem kapunk hivatalos igazolást, hogy biztosan kiváltják a hitelünket a kinézett kondíciókkal, addig ne mondjuk fel a régi hitelt. Ezzel rengeteg felesleges adminisztrációt elkerülhetünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elszámoló levél kézhezvételétől számítva 60 napig mondhatjuk fel a régi hitelünket én onnantól 3 hónapon belül kell azt a meglévő bankunknál lezárni.

A döntéssel kapkodni nem érdemes, de a nagy ügyfélroham miatt akkor járunk a legjobban, ha minél hamarabb elkezdjük az ügyintézést.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem