1 °C Budapest

Devizahitelesek, akik egy fillért sem látnak az elszámolásból

2015. április 16. 11:35

Pontosan két hetük maradt arra a bankoknak, hogy postázzák a devizahiteles elszámolókat. Ugyan még sok levél vár a feladásra, sokan már kézhez is vették az értesítőjüket. Van olyan ügyfél, aki egy fillért sem fog látni az elszámolásból. Kinek jár egyáltalán pénz?

Ahogy közeledik a banki elszámoló levelek kiküldésének határideje, úgy kapja meg az értesítőt egyre több devizahiteles. Van, aki jól járt, van, aki rosszul, de a többség örül, hogy egyáltalán kap vissza pénzt.

A többség örül, hogy kapott pénzt

Egyik olvasónk például majdnem kétszer annyit kapott vissza, mint amire számított:

1,3 millió forintról induló svájci frankos személyi hitelem 8 év után még mindig 950 ezer forint tartozást mutatott 1 hónappal ezelőtt. Elszámoló levelet még nem kaptam, de az OTP bank ott jártamkor közölte, miszerint a tőketartozásomnak több, mint felét jóváírták, tehát kb 550 ezer forintot csökken a tartozásom. Természetesen örültem a jó hírnek.

Volt olyan autólízinges, aki szinte fillérre pontosan annyit kapott vissza, amennyire számított. A 2007-ben felvett, 1,85 millió forintos kölcsönön 1 százalékos kamatemelést hajtott végre a bank. A fix törlesztőrészlet miatt egyfajta gyűjtőszámlán 900 ezer forint halmozódott fel, amin most 680 ezret jóváírtak, így jelentősen csökkent az adós tartozása.

Euróban felvett szabad felhasználású jelzáloghitelem volt, amit tavaly végtörlesztettem. A levelezési cím változása miatt mentem be a bankfiókba, ahol érdeklődtem a visszajáró pénzről. Az ügyintéző közölte, hogy akiknek a hitele már elszámolásra került, azoknak már jóvá is írták és felvehetem a pénzt. 68 ezer forinttal távoztam. Többre számítottam, de ez is jól esett

- írta egy tipikus euró alapú hitelt felvett ügyfél.

Egy olvasónk több hitelről is beszámolt, amit vagy ő maga, vagy ismerősei vettek fel:

  • Egy 450 ezer forintos hitelösszegű, svájci frank alapú személyi kölcsön után 160 ezer forintot kapott vissza az ügyfél
  • Egy 1,5 milliós svájci frank alapú kölcsön után szintén az összeg közel egyharmada, 480 ezer forint járt vissza
  • Egy 1,2 millió forintos, 2007-ben felvett hitelre a bank 320 ezer forintot térített vissza (tavaly járt le a 7 évre felvett kölcsön)
  • Szintén 2007-ben, 7 évre felvett, svájci frank alapú kölcsön után egy másik banknál 1,2 milliós hitelösszeg után 377 ezer forintot téríttettek vissza az ügyfélnek

Az olvasónk arról nem számolt be, hogy elégedett-e a visszatérített összegekkel, azonban az látszik, hogy a kölcsönök után a felvett hitelösszeg nagyjából egyharmadát kapták vissza a bankjuktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem mindenki örült a jóváírt összegnek

Még nem kaptam levelet, de telefonon megkérdeztem, hogy mi a helyzet. A 2005-ben lakásvásárláshoz igényelt deviza alapú hitelem van, ami 6,9 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidő mellett. Eddig 7 millió forintot fizettem vissza a banknak. Ugyan a hátralékom és a gyűjtőszámlám eltűnt és a tartozásból is jóváírtak 1,6 millió forintot (összesen 2,6 millió forintot írtak jóvá), mégsem vagyok elégedett. Még mindig 7 millió forinttal tartozom a banknak, többel, mint amennyit felvettem

- írja egy feldühödött olvasónk.

Van, aki egy fillért sem kap vissza

Egy olvasónk panaszkodott arra, hogy hiába járt le a hitele (fix törlesztőrészletű kölcsön) a futamidő lejárata után újabb hitelt kellett felvennie, hogy törleszteni tudja a fennmaradó adósságát.

Így összesen négyszer annyit kell visszafizetnie, mint amennyit felvett, a bank elszámoló levele szerint mégsem jár neki vissza egy fillér sem.

Kinek jár visszatérítés?

Az olvasóink többsége arról érdeklődik, hogy neki jár-e visszatérítés. Ezt azonban a kölcsön minden részlete nélkül nehéz megmondani, ezért aki bizonytalan, annak érdemes a bankjához, vagy a jegybankhoz fordulnia információért. Azonban alapvetően elmondható, hogy az alábbi devizahiteleseknek nem jár visszatérítés:

  • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződésüket
  • Akik 2009. július 26. előtt lezárták a szerződésüket
  • Folyószámlahitelesek
  • Hitelkártya tulajdonosok
  • Vállalatok és egyéni vállalkozások

A napokban derült fény arra, hogy több lízingcég nem akart fizetni azoknak az ügyfeleknek, akik magánszemélyként vettek fel kölcsönt, amiből haszongépjárművet vásároltak. A Lízingszövetség és az MNB útmutatása szerint azonban ezeknek az ügyfeleknek jár az elszámolás. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem