18 °C Budapest

Az utolsó pillanatban módosultak a CSOK szabályai

2015. július 1. 13:36

Az utolsó pillanatban módosította a kormány a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK), a korábbi feltételekkel szemben módosultak az igényléshez szükséges dokumentumok beszerzésének szabályai. A kormányrendelet hatósági bizonyítvány benyújtását írja elő abban az esetben, ha a kedvezmény igénybevételével finanszírozni kívánt lakóingatlan "C" energetikai minősítésnél kedvezőtlenebb kategóriájú.

Az utolsó pillanatban, június 30-án jelent meg a Magyar közlönyben az a rendelet, ami módosítja a CSOK kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok igénylését. Ráadásul még mindig van olyan építési hatóság, amely nem is tud arról, hogy ők az illetékesek az említett hatósági bizonyítvány kiadásában

- mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál szakértője. Az illetékes hivatalok között találunk olyat, ahol nem ütközik nehézségekbe az igazolás kiadása és van olyan is, ahol további dokumentumok beszerzésére köteleznék az ügyfeleket.

A támogatást egyébként keddtől igényelhetjük.

Mely esetekben van szükség hatósági bizonyítványra?

CSOK igénylés során hatósági bizonyítvány benyújtására abban az esetben van szükség, ha használt lakóingatlant vásárolunk vagy bővítünk és az ingatlan energetikai minősítése "C" (követelménynek megfelelő) kategóriánál kedvezőtlenebb. Az igazolásra csak egylakásos lakóépület (pl. családi ház) esetén van szükség, társasházi lakás esetében nem kell benyújtani!

Hol szerezhető be a hatósági bizonyítvány és mit kell tartalmaznia?

A hatósági bizonyítványt - mely nem lehet 30 napnál régebbi a CSOK kérelem benyújtásakor - a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság állítja ki, melynek a vonatkozó kormányrendelet eredeti szabálya szerint tartalmaznia kell, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. Az igazolások kiadása 10 napon belül történik. Az ügyintézésnek 20 ezer forintos eljárási illetéke van.

Hatósági bizonyítvány igényünket tehát a területileg illetékes építési hatóságnál jelezhetjük. Ügyfeleink azonban több esetben is azt tapasztalták, hogy az illetékes építési hatóság kizárólag statikai szakvélemény birtokában adná ki ezt a bizonyítványt, melynek elkészíttetése és anyagi terheinek viselése az ügyfél kötelezettsége lenne. Egy ilyen felmérés és hiteles szakvélemény költsége hozzávetőlegesen 30-40 ezer forintos tételt jelenthet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Mivel az eredeti kormányrendelet a hatósági bizonyítvány kiadására egységes előírást nem tartalmazott, ezért ennek módosítása vált szükségessé, amit június 30-án hirdettek ki a Magyar Közlönyben.


A módosított rendelkezés értelmében az igénylőnek csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e. Ezzel az új rendelkezéssel a hatósági bizonyítvány kiadásának menete lényegesen egyszerűbbé és egyértelművé vált.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem