8 °C Budapest

A legtöbben 15-20 milliós lakásra vesznek fel hitelt

2016. december 27. 19:07

2016-ban a hitelezés beindulása is nagyban segítette a lakáspiac szárnyalását. Az elmúlt évekhez képest 2016 január-októberben nőtt a lakáscélú hitelkihelyezés volumene; ebben az időszakban havi szinten átlagosan 38,5 milliárd Ft volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege.


A 2014-től meginduló lakáspiaci tranzakciószám növekedést a hitelkihelyezés némi késéssel követte. 2014 elején még 15 milliárd forint alatt volt a kihelyezett lakáscélú kölcsönök volumene, az év végén már meghaladta a 20 milliárdot, 2015 végén pedig elhagyta a 30 milliárd forintot is - derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ összegzéséből.

Idén folytatódott a növekedés, 2016 január-október között havi szinten átlagosan 38,5 milliárd Ft volt a háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek szerződéses összege. Az év első felében - a folyósított hitelek darabszáma szerint - legnagyobb arányban használt lakás finanszírozására vettek fel hitelt (67%) ezt követte a lakáskorszerűsítésre (14%) és az építésre (6,5%) felvett hitelek aránya.

Új építésű lakás vásárlás finanszírozását szolgálta az első félév során megkötött szerződéseknek 3,8 százaléka. A hitelkihelyezés volumenét tekintve az új építésű lakás vásárlására ennél nagyobb - 4,5 % - arány esik.

A cégnél a lakáscélú hitelek iránti érdeklődés az év során folyamatosan emelkedett. Ennek két fő oka van: egyrészt bővül azon ügyfelek köre, akik hitellel vásárolnak, s már a tehetősebb rétegek is jobban vesznek fel hitelt. Egyre több a 30-50 millió forint vagy akár ennél magasabb összegű kérelem. Másrészt az ingatlan árak is emelkedtek, így törvényszerű, hogy szükség van nagyobb hitelekre ugyanazon típusú ingatlan megvásárlására.

A felvett hitelek átlagos futamideje használt lakások esetében 16, új építésűek esetében 17 év. Az átlagos hitelösszeg tavaly használt lakások esetében 5,4 millió Ft, az új építésűeknél 5,8 millió Ft volt.

2016 első félévének adatai alapján a folyósított hitelek átlagos összege a használt lakások esetében 5,9 millió forintra, az új építésűeknél pedig 6,3 millió forintra emelkedett. Ez a hitelösszeg növekedés részben a lakásárak emelkedésének volt köszönhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt várjuk, hogy 2017-ben a lakáshitelek volumene emelkedni fog, ezen belül mérsékeltebben a használt lakás hitel, míg jelentősen az új lakás hitelek. Tovább fog emelkedni az átlagos hitel nagyság, párhuzamosan az ingatlan árak emelkedésével.

- mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója

Elsősorban 15-20 millió Ft közötti lakásokra vesznek fel hitelt, önerőben pedig a 40-50 százalék a jellemző a hitelfelvevőkre. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy a hitelkérelemnél alapvető fontosságú a megfelelő igazolt jövedelem. Az emberek sokkal óvatosabbak lettek, jobban átgondolják, hogy mennyi havi törlesztő részletet tudnak vállalni." - tette hozzá Bánfalvi László.

A szakértő azt tapasztalja, hogy egyre általánosabbá válik, hogy a hitelt lakástakarékkal (LTP) kombinálják, hiszen ezzel jelentős megtakarítást lehet elérni a hiteltörlesztés során.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye kisebb részben járult hozzá a piac lendületéhez, mint az várható volt. A - különösen a fővárosban és a régióközpontokban - beinduló lakásprojektek és az egyéni építtetők aktivitása nyomán a három vagy több gyermekes családok által új lakás építésére vagy vásárlására igénybe vehető 10+10 millió Ft támogatás szerepe 2017-ben jelentősebb lesz. Ehhez az év folyamán bejelentett könnyítések is hozzájárulnak. Ezek egyrészt kiterjesztették a kedvezményre jogosultak körét, másrészt egyszerűsítették a CSOK igénybe vételét. Talán az egyik legfontosabb módosítás, hogy a tervezőasztalról értékesített ingatlanoknál, azaz már a használatbavételi engedély kiadását megelőzően is igényelhetővé vált a CSOK.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Ha neked is nagy összegű lakáshitelre van szükséged, segíthet a Bank360 lakáshitel kalkulátora! Találd meg a legjobb kölcsönöket néhány kattintással, egyszerűen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 15:57
A Demokratikus Koalícióhoz közeli Nyugati Fény szerint a Telex, a hvg és a 24.hu Magyar Péter kampán...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm