8 °C Budapest

6 nyomós érv, hogy miért ne váltsd ki a devizahiteledet

2014. december 19. 13:31

2015 elején elkezdődik a forintosítás folyamata, viszont sokakban felmerülhet, hogy kedvezőbb lenne piaci kamatozású hitellel kiváltani a devizahitelét még a forintosítás előtt, azok olcsósága miatt. Összeszedtük azokat az érveket, hogy miért nem éri meg most kiváltani a devizahitelünket.

  • A devizahitelünknek van felmondási vagy előtörlesztési díja, amit most mindenképpen ki kell fizetni, ha kiváltjuk a hitelünket. A forintosítási törvény viszont kimondja, hogy a forintosítás után 60 nappal lehetőségünk van arra, hogy díjmentesen felmondjuk a kölcsönünket, így ezeket a díjakat megúszhatjuk.
  • Az elszámolás összegét mindenképp megkapja az adós, ha viszont megvárjuk a forintosítást, akkor biztosan a tőketartozásunkból vonják le a visszajáró pénzt. Ezzel ellentétben, ha most felmondjuk a hitelt, akkor készpénzt fogunk kapni. Ebben az esetben sajnos megvan az esély, hogy nem előtörlesztésre fordítjuk a kézhez kapott összeget.
  • Ha viszont mégis csökkentenénk a forinthitelünk tőketartozását, akkor az előtörlesztési díjat ismételten meg kell fizetni, vagyis kétszeresen fizetjük ki ezt a díjat, míg a forintosítással ez teljesen ingyenes lenne.
  • Az elmúlt két hétben a forint árfolyama gyengülésnek indult, ezért a rögzített árfolyamnál drágábban válthatjuk ki hiteleinket most. Jelenleg a svájci frank 263, míg az euró 316 forinton áll. Ez közel egy százalékos többletet jelent, ráadásul a folyamat végén lehet, hogy ennél gyengébb forinttal kell számolnunk. Az egy százalékos eltérés egyébként nyolcmillió forintos tartozásnál 80 ezer forintot jelent.
  • A frointosított hitel kamata meg fog egyezni a devizahitel felvételkori (vagy mostani, ha alacsonyabb) kamatszintjével az adósok többségénél. Ez viszont alacsonyabb, mint a piaci kamatozású hitelkamatok, így a forintosított hitel kedvező kamatszintje miatt sem érdemes kiváltani a devizahitelt.
  • Január 1-től rögzített lesz a devizahitelek törlesztése, a svájci franknál 256,5, az eurónál 309, míg a japán jennél 2,16 forintos árfolyamon törlesztik majd a kölcsönüket, egészen a forintosításig. Egy rövid kamatperiódusú hitel esetén viszont akár már márciusban megnőhet a törlesztőrészletünk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 11:18
Költözik az RTL jelentős része, beleértve a hírstúdiót is. Azért a Camponánál lévő helyszíntől sem v...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem