6 milliót is bukhatsz, ha nem a jó hitelt veszed fel: csak ennyin múlik

Pénzcentrum
2016. június 7. 11:16

A jegybanki alapkamat rekord alacsony szintje kiváló lehetőséget teremt a lakáshitel felvételére, de mivel több évtizedre szóló elköteleződésről van szó, ezért érdemes megfontolni, milyen kölcsönt veszünk fel. A hosszútávon valószínűleg jóval magasabbak lesznek a kamatok a jelenleginél, viszont erre akár fel is tudunk készülni, egy végig fix kamatozású hitellel ugyanis akár 6 millió forintot is nyerhetünk, persze, ha a jelenlegi kamatkörnyezet marad hosszútávon, akkor viszont évtizedeken keresztül fizethetjük a magasabb törlesztőrészletet.

A jegybanki alapkamat történelmi alacsony szintre csökkent, és további csökkentés nem várható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint. Az alacsony kamatok egyébként előre láthatólag 2017 végéig maradhatnak Matolcsy György jegybankelnök korábbi nyilatkozata alapján. Aki viszont most szeretne lakást venni, könnyen beleeshet abba a hibába, hogy kizárólag a kamatot, vagy a teljes hiteldíj mutatót (THM) nézi a termék kiválasztásánál.

Ennyire drága lenne a fixálás?

A hosszú távon fixált kamatú hitelek sokaknak drágának tűnhetnek, hiszen a kamat akár jelentősen magasabb lehet ezeknél a kölcsönöknél. A hosszútávú gondolkodás viszont elengedhetetlen, mivel a lakáshiteleket általában több évtizedre vesszük fel. Kiszámoltuk, mennyi időre érdemes rögzíteni a törlesztőrészleteket.

A leggyakrabban elterjedt fixálási időszak az öt év. Ez igen népszerű, hiszen amellett, hogy a hitel futamidejének jelentős részét teszi ki (20 évnél például a negyede), ezen az időtávon a megemelkedő kamatokat ellensúlyozhatjuk, ha a kölcsön felvételekor öt éves lakástakarék pénztári megtakarítást indítunk, amit ekkor beletörlesztünk a hitelbe. Azt gondolhatnánk, hogy a teljes futamidőre fixált kölcsönök drágák, azonban a jegybank adatai ezt nem támasztják alá:

  • A 10 éven túl fixált hitelek átlagkamata 5,18 százalék,
  • Az 5 és 10 év között fixált hitelek átlagkamata 5,81 százalék,
  • Míg a változó kamatozású hitelek átlagkamata 5,11 százalék.

Megnéztük, hogyan alakul a hitel törlesztőrészlete, ha a jegybanki ígéreteket betartva két évig még állandó a jegybanki alapkamat, majd ezután a korábbi átlagos, 6 százalékos szintre nő. A teljes futamidő alatt fix kamatozású kölcsönnél végig 67 ezer forintos törlesztőrészlettel számolhatunk, ez semmiképp sem módosul. Az öt éves kölcsönnél az első kamatperiódus végén változik a kamat. A jegybanki alapkamat ekkor feltételezésünk szerint 6 százalékra nő, a hitelkamat pedig ezt követi le, így 5,1 százalékkal lesz magasabb. Ez 103 ezer forintos törlesztőrészletet eredményez.

A változó kamatozású hitel törlesztőrészletei már a második év után elindulnak felfelé, így lépcsőzetesen lesznek magasabbak, míg az ötödik év végén el nem érik a 98 ezer forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Melyikkel járunk a legjobban?

Húsz éves futamidőt feltételezve:

  • A végig fix kölcsönnél 16,1 millió forintot,
  • Az 5 évre fixált kölcsönnél 22,7 millió forintot,
  • A változó kamatozású kölcsönnél pedig 22,5 millió forintot fizethetünk ki.

Ez alapján a legjobban a végig fix termékekkel járunk, már 1 százalékos kamatemelés mellett is ennek a legalacsonyabb a törlesztőrészlete, míg az 5 évre rögzített és a változó kamatozású termékkel hasonló összeget fizethetünk vissza, igaz a fixált termék kiszámíthatósága is sokat nyomhat a latban.

A végig fix kölcsönnel 6 millió forinttal járhatunk jobban a másik két hitelhez képest.

Azt persze fontos leszögezni, hogy az alapkamat változását nehéz megjósolni, de hosszútávon szinte minden elemző magasabb alapkamatra számít, ami a hitelkamatok növekedését is jelenti. Azt azonban nehéz megmondani, hogy mennyi ideig lehet magas az irányadó ráta, hiszen egy váratlan gazdasági esemény akár meg is fordíthatja a kamatemelési ciklust.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem