12 °C Budapest

4 tuti tipp: ezért érdemes most belevágni a hitelfelvételbe

2016. február 21. 13:05

Ugyan sokan ódzkodnak a hitelfelvételtől, mégis ezek segíthetnek álmaink megvalósulásában. Persze ezekkel a pénzügyi termékekkel olyan problémákat is megoldhatunk, mint például, hogy nem kell két-három gyereket felnevelni a 40 négyzetméteres lakásban, hanem a születésükkor tudunk nekik élhető otthont biztosítani lakáshitel segítségével.

Sokan úgy gondolják, hogy a hitelfelvétel kockázatos és ódzkodnak a bankoktól. A kölcsönök viszont segíthetnek megvalósítani azokat a céljainkat, amelyekre egyébként nem lenne pénzünk. A hitelfelvételt ráadásul segítheti, hogy a jegybanki alapkamat alacsony szintjének köszönhetően a hitelkamatok is rekord alacsonyak. A Pénzcentrum összeszedte, hogy melyik kölcsönök azok, amikkel jól járhatunk, és valóban segíthetnek álmaink megvalósításában irreálisan magas vállalások nélkül.

Diákhitel

Ugyan sokféle munkát vállalhatnak a felsőoktatásban tanulók, azonban jobban a tanulmányokra lehet koncentrálni, ha csak a tanulásra kell figyelni. Különösen igaz ez akkor, ha a fiatal kollégiumba vagy albérletbe költözik a tanulmányai ideje alatt. Persze az is előfordulhat, hogy ezeket a kiadásokat a szülei fedezik, azonban egy ösztöndíjas külföldi félév során is jól jöhet a kölcsön,mivel az EU támogatása jellemzően nem elegendő minden költségre. Azt sem szabad elfelejteni, hogy amennyiben fizetős szakra jár valaki, akkor a Diákhitel2-vel fix, 2 százalékos kamat mellett fizethetjük ki a tanulmányokat.

A Diákhitel1 kamata egyébként rekord alacsony szinten van, jelenleg 3,9 százalékos kamat mellett vehetjük fel a kedvezményes kölcsönt.

Lakáshitel

A fiatalok elsőszámú célja általában a lakáshoz jutás. Ezt érdemes lakástakarék pénztári megtakarítással megalapozni, amely kellő önerőt adhat egy lakáshitel felvételéhez és lakásvásárláshoz. A piaci kamatozású kölcsönök között jellemzően a lakáshiteleknek a legalacsonyabbak a kamatai, jelenleg 5 százalék körüli kamattal vehetünk fel lakáskölcsönt a jegybank adatai szerint.

Ezeknél a termékeknél érdemes a teljes hiteldíj mutatót (THM) figyelembe venni, mivel ez már a kamaton felüli költségeket is tartalmazza.

A legjobb ajánlatok jelenleg 4 százalékos kamatozás mellett vehetők fel, azonban nemcsak ezt érdemes figyelembe venni. A lakáshitelek jellemzően több évtizedre szólnak, azonban már több bank kínál olyan terméket, amelynek hosszabb időre (3-5 év), vagy akár a teljes futamidőre fixek a törlesztőrészletei. Ezzel ugyanis valamivel magasabb kamatért cserébe kiszámíthatók lesznek a havi részletek.

Hitelkiváltás

Aki korábban többféle adósságot halmozott fel hitelekből, közüzemi számlákból, annak érdemes adósságrendező kölcsönt felvennie. Az adósságrendezés történhet jelzáloghitellel és jelzálog nélküli kölcsönnel, az előbbi kamatai jelentősen alacsonyabbak lehetnek az utóbbinál, viszont még ezek kamata is alacsonyabb lehet, mint amit a korábbi adósság miatt fizetünk.

Nem ez az egyetlen előnye az adósságrendezésnek, ugyanis alacsonyabb kamatok mellett ezzel már csak egyszer kell megfizetni az adminisztrációs díjat. Arról nem is beszélve, ha megcsúsznánk a törlesztéssel, akkor csak egy bankkal kell egyezkednünk, nem kell külön kérelmet leadni a hitelezők felé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelkiváltáskor és az adósságrendezésénél egyébként jellemző, hogy a korábbi összegeknél nagyobb a felvett hitel, amit lakásfelújításra vagy egyéb hasonló célokra használnak fel általában. A kamatok egyébként még jelzálogfedezet felajánlása nélkül is kedvezők, akár 10 százalék körüli ajánlatot is találhatunk.

Hitelkártya

A hitelkártyák hasznunkra lehetnek, a pontgyűjtő akciókat és visszatérítéseket használva ugyanis gyakorlatilag pénzt kereshetünk. A plasztikok a vásárlásaink után néhány százalékos visszatérítést adhatnak, amellyel éves szinten több tízezer forintra is szert tehetünk. A kártyák visszatérítési szabályai eltérők, a kedvezmény mértéke és köre szerint érdemes kiválasztani a nekünk leginkább megfelelőt.

Arra persze érdemes figyelni, hogy ennek a kölcsönnek a THM-je igen magas, gyakran 40 százalék körüli. Emiatt érdemes kiemelten figyelni a visszafizetési határidőt, ellenkező esetben könnyen bukhatjuk a kamatokat.


A hitelkártya kevesebbszer emlegetett előnye lehet, hogy ha valamilyen átmeneti pénzügyi problémánk akard, akkor ezzel pillanatok alatt megoldhatjuk. Ha például a hónap végén romlik el a mosógépünk, akkor a javítással vagy cserével nem kell megvárni a fizetésünket, hanem azonnal ki tudjuk fizetni a szerelőt vagy az új háztartási gépet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem