14 °C Budapest
Indulhat az utolsó roham a kedvezményes hitelért: kipukkad az ingatlanlufi, ha kivezetik a babavárót?

Indulhat az utolsó roham a kedvezményes hitelért: kipukkad az ingatlanlufi, ha kivezetik a babavárót?

2022. január 24. 05:54

Indulhat az utolsó roham a Babaváró hitelekért: ha minden így marad, akkor év végén búcsút inthetünk a kedvezményes konstrukciónak. A folyósított kölcsönök jelentős hányada az ingatlanpiacon csapódik le, így a Pénzcentrum most szakértőket kérdezett arról, hogy mire számíthatunk, ha tényleg nem hosszabbítják meg a Babavárót. A várakozások szerint sokan nem fogják a véletlenre bízni, és még az első félévben felveszik a hitelt - főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a jelzáloghitelek is folyamatosan drágulnak. Valóban árcsökkenést hozhat, ha tényleg eltűnik majd a Babaváró?

2022-ben több családtámogatás is ki fog futni a rendszerből, és egyelőre nincs hír arról, hogy melyiket hosszabbítanák meg. Ezek közül ingatlanpiaci szempontból az egyik legjelentősebb elem a Babaváró hitel: a támogatott konstrukciójú kölcsönök jelentős hányada ugyanis jelzáloghitelek önrészeként landol, esetleg felújítanak belőle.

A Pénzcentrum most szakértők segítségével járta körbe, mire számíthatunk abban az esetben, ha valóban eltűnne a maximum 10 milliós, kedvezményes hitel a családtámogatások közül.

Erre használják a kölcsönt

Mint az OTP Ingatlanponttól megtudtuk, az ügyfelek jellemzően lakásvásárlásra, bővítésre, felújításra veszik igénybe a Babaváró támogatást, sokan pedig önerőként, induló tőkeként használják fel a kölcsönt, amelyet egyre többen kapcsolnak össze más jelzáloghitel termékekkel, hogy a lehető legmagasabb összeggel vágjanak bele az ingatlanvásárlásba.

Babaváró kölcsön esetében továbbra is elmondható, hogy tízből négy család az OTP Bankot választja

- tették hozzá.

Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője pedig megkeresésünkre arról beszélt, hogy egy korábbi felmérésük szerint a Babaváró kölcsönt az indulása óta a legtöbb esetben lakásvásárlásra használták fel.

Az eltelt 2,5 évben az ügyfelek 60,65 százaléka fordította így ingatlancélra az elnyert támogatást. Ez az arány 2021-ben még magasabb, 72,5 százalék volt, aminek egyik oka lehet, hogy több egyéb otthonteremtési kedvezmény is megjelent a piacon, így nagyobb részt tudnak fedezni a családok a támogatott kölcsönökből adásvétel esetén

 - magyarázta a szakember, majd hozzátette, a lakásvásárlások esetében nem vizsgálják külön, hogy a Babaváró összegét önrészként vagy inkább azon felül használják a tranzakcióban, de a tapasztalatok alapján elmondhatjó, hogy többen kifejezetten indulóösszegként tekintenek a szabadfelhasználású összegre.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője emlékeztetett, hogy a sajátos konstrukciót olyan fiatal párok választaják, akik igen nagy valószínűséggel komoly élethelyzet változáson mennek keresztül belátható időn belül. Ráadásul a gyermek érkezésével bekövetkező élethelyzet változás a legtöbb esetben Babaváró hitel nélkül is valamilyen ingatlantranzakciót von maga után.

Ez alapján talán nem is annyira meglepő, hogy a babaváró hitelt igénylő fiatal párok 70-80 százaléka ingatlanvásárláshoz használja fel a kölcsön összegét. A 10 milliós kölcsön, vagy az ügyesen időzített gyermekáldásokkal akár vissza nem térítendő támogatássá átalakuló összeg azon párok számára szinte kivétel nélkül önerőként is hasznosul, akik az első lakásukat vásárolnák

- fogalmazott a szakértő.

Indulhat az utolsó roham?

Arra a kérdésünkre, hogy várható-e egy utolsó babavárós roham az ingatlanpiacon, Benedikt Károly emlékeztetett, hogy időbeli korlátja csak a kölcsön felvételének van, felhasználásának viszont sem időben, sem cél szerint nincs. Egyedül a gyermek megszületésének van egy határideje, méghozzá a kölcsön felvételétől számított 5 éven belül kell teljesülnie ennek a feltételnek.

Így, ha például a Babavárónak köszönhetően elnyert 10 millió forintos, támogatott kölcsönt csak a 6. évben fordítaná ingatlanvásárlásra a család, miután kinőtték az előzőt, annak semmi akadálya nincs. Az ingatlanpiacon pont emiatt nem is fog jelentősen érződni a Babaváró kivezetése rövidtávon, és így árfelhajtó hatása sem lesz

- vélekedett a szakértő, aki szerint ellenben annyi biztos, hogy akinek ténylegesen ingatlancél miatt van szüksége erre a kölcsönre, az hamar el is fogja költeni, így nem csak 2022-ben, de még 2023 első felében is aktívabb ingatlanpiac várható.

Balogh László úgy látja, több ezer olyan olyan fiatal lesz 2022-ben, aki nem szeretné a véletlenre bízni, hogy meghosszabbodik-e a program vagy sem, ezért inkább elébe mennek a problémának és már az év első felében igénylik a Babavárót.

A lakásdrágulás is folyamatos és a hitelek is egyre drágábbak, ezért az idei első félévben nem csak a babavárót igénylők, de az ingatlanvásárlók száma is megugorhat, hiszen egyre többen arra a felismerésre jutnak, hogy nincs mire várni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- húzta alá a szakember.

Az OTP várakozásai szerint a Babaváró kivezetése idén még biztosan nem engedi a negatív piaci folyamatok beindulását:

Feltételezhető, hogy a Babaváró hitel és az egyéb, otthonteremtést támogató, kormányzati intézkedések 2022-es kivezetése kapcsán megfigyelhető lesz idén egy hajrá a keresleti oldalon.

Sokaknak fájna a kivezetés

Arra is rákérdeztünk a szakértőknél, hogy mi várható 2023-ban az ingatlanpiacon, feltételezve, hogy a kivezetett Babavárót nem fogja semmilyen hasonló konstrukcó váltani. Ennek kapcsán Balogh László emlékeztetett, hogy 2022-ben nem csak a babaváró hitel, de a lakásfelújítási támogatás és a falusi csok is "kifut" a rendszerből. A szakember úgy gondolja, hogy ezek közül legalább kettőt meg fognak hosszabbítani:

de ha mégsem így történne, akkor a három támogatási forma eltűnése közül a Babaváró hiánya lenne a legfájdalmasabb az ingatlanpiacon. Egyrészt az első lakásvásárlást tervező vevők családi segítség nélkül nem igazán tudnák kigazdálkodni egy 2-3 szobás ingatlan megvásárlásához szükséges minimális önrész összegét

- fogalmazott. Másrészt - folytatta - a vevőknek hirtelen 10 millióval összeszűkülne a pénztárcája, ami pedig az eladóknak fájhat leginkább.

Az OTP szerint az idei év során számos olyan külső tényezővel is számolnunk kell, amelyek befolyással lehetnek a piacra, ezért 2023-ra vonatkozó prognózist felállítani még korai. Hozzátették:

az ingatlanok reálár-szintje immár 8 éve növekszik és pillanatnyilag nem látszik olyan tényező, amely a kormányzati támogatások fennmaradásáig, de akár 2022 végéig egyértelműen negatív fordulatot jelezne előre a hazai ingatlanpiacon.

Benedikt Károly is arról beszélt ennek kapcsán, hogy nagyon sok minden befolyásolja az ingatlanpiacot, az inflációtól elkezdve a támogatásokon át az építőanyag és a szakemberek elérhetőségéig, bérezéséig. Jelenleg többféle otthonteremtési támogatás is elérhető a családok számára, amelyek nincsenek időhöz kötve, így nem jósolható meg előre piacra gyakorolt hatásuk - tette hozzá.

Egyre kevesebbet vesznek fel

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, már nyár közepén csökkenésnek indultak a Babaváró hitel kifizetett összegei, az ősz végi adatok szerint pedig a visszaesés üteme gyorsulni látszik. Ha bejön a szakértők jóslata, akkor a trend szép lassan megfordulhat.

Míg 2021 júniusában még 52,65 milliárd, júliusban 48,75 milliárd, addig szeptemberben csak 47,59 milliárd forintnyi Babaváró hitelt vettek fel a bankoktól a háztartások. Sőt, a hazai bankok novemberben mindössze 37,59 milliárd forint összegű hitelt utaltak ki lakossági ügyfeleiknek. Ez az eddig mért egyik legalacsonyabb szám a kivezetéséhez közelítő támogatott hitelforma bevezetése óta.

A babaváró népszerűségének csökkenése egyébként nem következne a KSH házasságkötési adataiból: a legfrissebb statisztikák szerint 2021. január-november között 67 685 pár kötött házasságot hazánkban, ami nemcsak a 2020. január-november közötti házasságkötésszámnál magasabb (63 783), hanem már a 2020. január-december közötti kimagasló házasságkötési számot is (67 095) meghaladta. Mint kiderült, a 2020. évi 67 095-ös házasságkötésszámnál utoljára 1986-ban volt több házasságkötés hazánkban, úgyhogy a tavalyi év minden bizonnyal újabb rekordot hoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem