11 °C Budapest

100 ezer forintot kaphatsz a banktól, ha így forintosítasz

Pénzcentrum
2015. március 26. 11:19

A devizahiteles elszámoló levelek kiküldése még nem történt meg maradéktalanul, mégis az elszámolási folyamat már lezárult az Ersténél. A bank most egy új hitelkiváltó ajánlattal csábítja magához az ügyfeleket, és 100 ezer forintot ír jóvá, ha az új hitelkiváltó kölcsönüket választjuk.

Egyre több banki elszámoló levelet kapnak meg a devizahitelesek, ugyanis a postázás végső határideje április vége. Az Erste sajtótájékoztatóján megtudtuk, hol tart az elszámolás. A bank egyébként egy új kedvező kamatozású hitelt hínál szombattól az elszámolásban érintett adósoknak.

Lezárultak az elszámolások

Az elsők között fizettük vissza az ügyfeleknek a lezárt ügyfelekhez kapcsolódó visszatérítést, az ügyfelek 100 százalékának végrehajtottunk az elszámolást

- mondta Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese. Az értesítők postázása még folyik, de a számítások már elkészültek a 400 ezer devizahiteles Erste ügyfél részére. A forintosítás már folyik, de a hét végéig ez a folyamat is le fog zárulni. Az összesen elszámolt pénz mintegy 100 milliárd forintot tesz ki.

Nagy verseny várható a jól fizető ügyfelekért a következő hónapokban, a bank már most kijött a hitelkiváltó konstrukciójával. Ezek a fő szempontok a hitel kiváltásakor:

  • Ne kerüljön pénzbe
  • Hosszútávon is jól járjon az ügyfél (alacsony kamatok)
Ezért aki az Erste ajánlatát választja és legalább 3 millió forintos hitelt vált ki, annak a bank 100 ezer forintot írnak jóvá. Ez nem a költségek utólagos jóváírása, hanem efelett kapnak az ügyfelek jóváírást.

 Emellett a kezdeti költségeket nem kell megfizetni, a jóváírás után pedig nem kell adót fizetni. A hitel igényléséhez fontos, hogy fel kell mutatni az elszámolási értesítőt. Bónuszként a bank 6 hónapos ingyenes számlavezetést is kínál a kiváltó hitel mellé.

Milyen kamattal számolhatunk?

Nagyjából a mostani átlagos, az Erste által kínált kamatokkal számolhatunk. Ez egy egységes ajánlat, tehát az adósoknak nincs lehetősége plusz kedvezményeket elérni. A hitelnek két fajtája van:

  • Referencia kamatozású
  • Fix kamatozású

A referencia kamatozású hitel esetén a referencia a 6 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb). Erre jön rá a kamatfelár, ami csak akkor változhat, ha a bankot később előre nem látható közteherrel sújtják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fix kamatozású hitelnél a kamatot öt évre fixálhatjuk, ha ezt választjuk, akkor a következő öt évben a törlesztőrészletünk nem változik.

Lényeges, hogy a referenciához kötött kölcsön valószínűleg olcsóbb lesz, míg az öt évre fixált kölcsön kiszámíthatóbb, viszont valamivel magasabb törlesztőrészletű lesz.

Az Erste tegnapi kelet-magyarországi pánikja mára alábbhagyott, a bank a normálistól eltérő pénzkivonást nem tapasztalt. Az Erste mindent megtesz azért, hogy kiderüljön, ki áll az ügy mögött. Ennek büntetőjogi vonzata is lesz, mivel nem csak a rémhír "kitalálója" és a hír továbbítója is büntethető emiatt. "A betétek biztonságban vannak, az ügyfelek pénze maradéktalanul megvan" -tette hozzá Hatmati.

Egyébként három fiókot érintett, az összes, banknál elhelyezett lakossági megtakarításokhoz képest nem volt jelentős, a saját normális működés során orvosolni tudták a problémát.

Nincs korlátozás

A januárban bevezetett hitelfedezeti mutatónak és a jövedelemarányos mutatónak nem kell megfelelnie a hitelkiváltásos kölcsönöknek. Az ügyfélnek egyébként az elszámoló levél kézhezvétele után 60 napja van felmondani a forintosított szerződését.

Pénzcentrum vélemény
A bankok többsége várhatóan a következő hetekben jelenik meg saját, elszámolásban érintetteknek kínált jelzálog alapú hitelkiváltó ajánlatával. A piacon egyébként elsőként a K&H jelent meg elsőként ilyen típusú ajánlatával két héttel ezelőtt, most ehhez csatlakozott az Erste.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem