Pénzcentrum fórum

Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

tulajdonos: zole52, létrehozva: 2013. május 2., csütörtök 6:56
Cikk itt

Re: Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

realstuff, 2013. május 7., kedd 15:08

Egy nagyon közeli ismerősöm pontosan az AXA ilyen programjával(megállapodásával) szabadult meg a jelzálog hitelétől(zárta le a hitelét), elég fair módon végülis. (Ez már 2011-ben is létezett az AXA-nál egyébként. Nagyon helyesen. Bár az összes többi bank is eljutna erre a szintre. Ez bizonyos mértékű intelligenciát és emberséget kivánna a döntéshozó pozícióban lévő bankároktól).

Természetesen ez sok esetben az AXA-nak is jó és az ügyfélnek is. Számokban bukik a Bank is és az Ügyfél is, de sokszor, ha kiszámolják, jobb mint 20-25 évig bizonytalanságban és kiszolgáltatottságban élni(Ez a banknak is sokkal jobb ezeknél a ?mérgező papíroknál?). A valóságban az ügyfél bukik kicsivel többet, ha mondjuk a hitelének futamidejéből már kb. 5 vagy több év eltelt.

Alapvetően ezt nevezik "elsétálási jognak", amit rengeteg bank alkalmaz a világon(elsősorban az USA-ban).

Felvett valaki egy jelzáloghitelt x éve, de azóta előre nem látható okokból a hitelszerződés feltételei oly mértékben megváltoztak, - külső kontrollálhatatlan okokból - ami szinte teljesíthetetlenné teszi az egyik fél számára a szerződést.(ezt más szerződéseknél pl. vis maior-nak is nevezik, ami a szerződéseket akár teljesen semmissé teheti). (csak mellékes megjegyzésként: Három feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy vis maior-ról beszélhessünk: teljesen külső erő, kiszámíthatatlanság és megakadályozhatatlanság. Ez a három a deviza-árfolyam ekkora mértékű elmozdulására is igaz, mint ami a svájci frank esetében is történt?)

Szóval, felvett valaki egy hitelt, aminek a feltételei oly mértékben változnak, hogy szinte lehetetlenné teszik a teljesítést és ezután a bank és az ügyfél megállapodnak, hogy mindenki a lehető legkevesebb kárral távozhasson ebből a rossz szerződésből. A fedezetként felajánlott ingatlan értéke sokszor nem fedezi a bank által követelt összeget, még ha az ingatlan teljes(eredeti) értéken lenne eladva akkor sem. Ez senkinek sem jó. Sem a banknak, sem az ügyfélnek. Ennek a problémának az egyik legoptimálisabb(mondhatjuk legnormálisabb) kezelése az ?elsétálási jog? alkalmazása(működik sok országban. Az ügyfél és a bank - akár együttes erővel is - értékesíti az ingatlant, kb. 70-80%-os értéken(vagy piaci értéken), és az ebből befolyó összeg a bankot illeti, ha a követelés több, mint az értékesítési érték. Cserében viszont a bank elengedi az efölötti összeget és nem üldözi tovább az adóst lehetetlen követelésekkel akár élete végéig(egyébként is nagy részben behajthatatlanná válna a követelés és ezt a pénzügyi világban is jól tudják).

A követelés fedezeten túl fennmaradt részét tehát elengedi a bank. Ez plusz bevételt jelent bárkinek is? Nem igazán, sőt egyáltalán nem jelent bevételt. Ez csak kevesebb kárt jelent az ingatlanát éppen elvesztett ember számára például.

Ez egyszerűen egy nagyon rossz, hosszútávú szerződés, viszonylag normális, teljesíthető és rövidtávú, emberi módon történő rendezése lenne. Az adósok számára egy elfogadható kiút egy komoly pénzügyi csapdából, a bank számára pedig szintén egy ?mérgező papirtól? történő megszabadulás a lehető legkevesebb kárral és üzleti veszteséggel. (Sokkal jobb és etikusabb megoldás, mintha a Bank behajtó cégeknek értékesítené a követelést 5-10%-os áron végül, ami Magyarországon ? ebben a csalókkal és alacsony intelligenciával rendelkező politikusokkal és fehérgalléros bűnözőkkel teletűzdelt országban - kezd elterjedni szintén!)

(Mielőtt valaki azt mondaná, hogy adóköteles a bank által elengedett tartozás. Nem adóköteles egyáltalán.) A hatályos 2011. évi CXXI. Törvény alapján adómentes a bank által elengedett követelés a törvény

Válasz erre | Előzmény

Re: Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

HyperBurger, 2013. május 2., csütörtök 11:28

Nem ez az elsődleges indok. Teljesen más indokok vannak a háttérben, szerintem.

Véleményem szerint azok kapnak "pakk"-ot, akiknek túl nagy a tartozása és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt esetleg elkezdenének gondolkodni azon, hogy perre mennek, mert nincs más kiút.

A jelenlegi perek (most még Ptk, de nagyon kilóg már a Btk lába is) pontosan arra mennek, hogy ezek milyen hitelek is voltak. Ha az adósoknak adnak igazat, akkor vélhetően az adós a kapott pénzből levonja azt, amit befizetett és a különbséget kell visszaadnia a banknak (vagy a bank fizet neki, ha túlfizetésben van).

Ha a bank _most_ ráveszi az adóst, hogy adja el az ingatlanát, akkor a pénz bekerül hozzá és az adós többet már nem akar ezzel foglalkozni. Nem teszi fel azt az egyszerű és alapvető kérdést, hogy a bank egyáltalán jogosan követeli-e azt a pénzt ... örül, hogy kilépett, örül, hogy túl van rajta.

Ekkor egy "nemes gesztussal" forintosítják/átvállaltaják a hitelét az adósnak. Az adós boldog, hogy pl 10 millióval kevesebbet kell neki visszafizetnie és ezzel el is tűnik a motivációja arra, hogy a dolgok mögé nézzen.

Pedig ha valaki a sorok között tud olvasni, akkor felmerül az a kérdés is, hogy miért is kell egy 3. személy/cég az ingatlanértékesítéshez, miért akarja a bank, hogy a tulajdonos adja el inkább az ingatlant ...

Válasz erre | Előzmény

Re: Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

Ruci, 2013. május 2., csütörtök 11:11

Nyilván - persze erről nem ír a cikk - azon nemfizető hiteleseket fogja megkeresni a bank ezzel az "ajánlatával" amelyeknél arra számít, hogy a fennálló hiteltartozás és a remélt eladási ár közötti különbség minél kisebb lesz.

Válasz erre | Előzmény

Re: Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

HyperBurger, 2013. május 2., csütörtök 10:58

Olyan kedves ez az AXA Bank, hogy segít eladni a bajba jutott deviza alapú hitelesek házát.

Szeretnénk ezt meghálálni neki valahogy. Ha jogerősen megnyerjük az AXA ellen indított pereket*, akkor mi is segítünk eladni az AXA székházát!

*Igen, már vannak az AXA ellen elsőfokon - még nem jogerősen - megnyert perek. Ezek listája pár napon belül az internetre kerül. Csak a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében.

Válasz erre | Előzmény

Re: Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

zole52, 2013. május 2., csütörtök 6:58

Ezt rossz helyre írtam ,bocs-másik cikkhez akartam szólni.

Válasz erre | Előzmény

Megtört a jég? Elengedi devizahiteleseinek tartozását egy nagy bank

zole52, 2013. május 2., csütörtök 6:56

Sajnos "kajálják" !Nálunk most emelték 1000 ft-al a szemétszáll.díját,ha egyszer ebből lejön a 10 %, a végeredmény egyértelmű,de nagyon kevesen értik meg,hogy átvágás az egész ?

Válasz erre