8 °C Budapest

Szomorú, de igaz: halva született gyermek(ek) után is jár a CSOK

2016. január 21. 05:23

A CSOK kibővítése óta gyakorlatilag a fél ország azt számolgatja, felveheti-e a 10+10 milliós ajándékpénzt. Az egyedi élethelyzetek ugyanakkor jelentősen bonyolítják ennek eldöntését. Ezúttal ezek közül vettünk banki szakértők segítségével górcső alá 10 eddig nem tisztázott kérdést.

1. Félkész ingatlan esetén, ha az ügyfél megvásárolja azt, majd az építési engedélyt a saját nevére íratva folyatatja az építkezést, igényelhet-e CSOK-ot a vásárlásra, és az építésre is?

A vásárlásra nem igényelheti a támogatást, csak az építésre, viszont az eladó nevére (akinek a nevére szólt az eredeti építési engedély) szóló számlák is elfogadhatóak a költségvetés legalább 70 százalékos számlakötelezettségének teljesítésére.

2. Építőközösségben, osztatlan közös tulajdonban lévő telken épített többlakásos társasház esetén hogyan lehet igénybe venni a 10+10 millió forintos támogatást (akár egy külön lakóegységre); kinek a nevére kell kiállíttatni a számlákat (építőanyagok, szakipari munkák stb.)?

Építőközösséges finanszírozás esetén is fontos, hogy a számlák az építő/építtető nevére kerüljenek kiállításra, ugyanis a jogszabályi előírás alapján csak ebben az esetben igényelhető a támogatás.

3. Milyen telektípusra/övezetekre (külterület, belterület, művelésből kivett, stb.) lehet építkezni a 10+10 milliós CSOK-ból?

Ilyen szempontból nem tesz korlátozást a jogszabály, a lényeg, hogy lakás vagy lakóépület kerüljön kialakításra és az akként is kerüljön bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba. Természetesen az új lakóépületnek meg kell felelni a komfortszintre vonatkozó elvárásoknak is.

4. Magánépítkezés esetén (családi ház) mikor folyósítják a 10+10 milliós CSOK-ot? A használatbavételi engedély után (ez ugye előfinanszírozást, például családi kölcsönt igényel), vagy már az építkezéshez is fel lehet használni, akár részletekben a támogatást?

Építés esetén mindig szakaszosan, részletekben történik a folyósítás, a készültségi foknak megfelelően, de annak igazolását követően.

5. Ha az országos településrendezési és építési követelményekről szóló törvény engedi (pl.: maximális beépíthetőség, stb.), akkor felhasználhatjuk-e a 10+10 milliós CSOK-ot olyan magánépítkezésre, ahol az adott telken már van egy másik ingatlan. Röviden: építhetünk-e családi házat arra a telekre, ahol például a szüleink háza áll?

Igen, ez kivitelezhető, a jelenlegi tulajdonossal kötött ráépítési megállapodás megkötésével. Ennek kiegészítéseként szükséges még majd egy használati jog megosztási szerződés a közösen, illetve kizárólagosan használt ingatlanrészek miatt.

6. Amennyiben tetőtér-beépítésre használjuk fel a 10+10 milliós CSOK-ot, akkor:

  • társasházzá kell-e alakítani az ingatlant?
  • akkor teljesen el kell különíteni (külön mérőórák) a közműveket is?

Igen, mindenképpen társasházzá kell alakíttatni az ingatlant. / Igen, s nem csak a közműnek és annak mérőinek kell elkülönülnie, hanem külön bejárattal is kell rendelkeznie - tehát önálló új lakást, lakóegységet kell kialakítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

7. Jogosultak-e a 10+10 milliós támogatásra azok, akik korábban ugyan már igényeltek CSOK-ot és kamattámogatott hitelt, de a támogatást még nem kapták meg (nem utaltak)? Visszamondhatják-e a korábban megítélt támogatást az új reményében? Mi van akkor, ha közben felépült a családi ház?

Amennyiben a korábbi támogatás még nem került folyósításra, úgy annak szerződése felmondható és az új CSOK-ra új kérelem adható be. Amennyiben viszont a lakáscél már megvalósult, akkor már jogvesztetté válik a dolog, hiszen nincs mit finanszírozni.

8. A 10+10 milliós CSOK igénylésére vonatkozó szabályok egyértelműen meghatározzák, minimum mekkorának kell lennie az ingatlannak (lakásnál min. 60nm; háznál min. 90nm). A gyermekek számának növekedésével (4., 5., ... gyerek esetén) nem nő egyenes aranyban a minimálisan megépítendő négyzetméter határ?

Nem, ilyen összefüggés nem szerepel a jogszabályban.

9. Ha az ingatlanomon magasabb hiteltartozás van, mint amennyi az értéke (volt devizahitel miatt), akkor kaphatok-e CSOK-ot és hozzá kedvezményes hitelt, ha új lakásba költözök? A CSOK-ból, vagy a kedvezményes hitelből kifizethetem az értékesítés után megmaradt hiteltartozásomat?

A példaként említett többlet tartozás összegét a támogatásokkal nem lehet kiegyenlíteni. A CSOK és a kedvezményes hitel csak új lakáscél megvalósítására igényelhető, a 3 gyermekes (10 millió forintos) támogatás esetében nem is szükséges eladni a meglévő ingatlant. Egyéb esetben viszont vizsgálni kell, hogy a meglévő ingatlant szükséges-e értékesíteni, amennyiben igen, úgy annak vételárát be kell forgatni az új beruházásba, kivéve, ha abból az ingatlant terhelő lakáscélú hitel kerül visszafizetésre.

A végére pedig egy olvasónk konkrét kérdése

10. 38 éves egyedülálló nő vagyok. Két élő gyermekem van és két babám halva született. Az egyik baba a terhesség 32. hetében született halva. Ekkor az államtól minden - egy élő gyermeket is megillő - támogatást megkaptam, a kórház is kiállította az igazolást (anyasági), mivel a magzat elmúlt 24 hetes. A másik baba a 18. hétnél született halva, nála nem kaptam semmiféle támogatást, hivatkozásul arra, hogy még nem töltöttem be a terhesség 24. hetét. Erre hivatkozásul a kórház sem állított ki semmiféle igazolást, az állami támogatás igénybevételéhez. A fentiek alapján én úgy gondolom, jár nekem a 10 milliós állami támogatás, mivel 3 olyan gyermeket szültem, akik megfelelnek a törvényi előírásoknak (24. hét).

Fenti esetben, ha a hölgy új lakást vásárol vagy épít, jogosult lehet a 10 millió forintos CSOK támogatás különbözeti összegére, vagyis abból le kell vonni a korábban a 3 gyermek után kapott vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás(ok) összegét.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem