9 °C Budapest

Itt a 30 milliós CSOK: erre nem is gondoltál, mi?

Pénzcentrum
2016. január 13. 06:04

A CSOK támogatás 10+10 milliója sokat segíthet abban, hogy új lakást tudjunk vásárolni magunknak. Akár 10+10+10 milliós támogatást is kaphatunk, ha minden támogatást igénybe veszünk, de mennyi önerő szükséges ehhez? A lakástakarék pénztárak sokkal többet segíthetnek a lakásvásárlásban, mint azt először gondolnánk.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) három gyerekkel (vagy vállalással) 10 millió forintot adhat a lakásvásárláshoz, ha újépítésű ingatlanba költözünk. Emellé ráadásul 3 százalékos kamatozású, állami támogatott hitelt is kaphatunk a banktól, ráadásul nem ez az egyetlen támogatás, amit az államból kicsikarhatunk.

Mennyit fizet az állam?

Négy példán keresztül mutatjuk be, hogy mennyit érhet, ha felvesszük a CSOK-ot, hozzá a kedvezményes hitelt, ráadásul lakástakarék pénztári megtakarításból alapozzuk mag a lakásvásárlást. Egy 22 millió forintos új lakás megvételével számoltunk, amihez 20 éves futamidővel vettünk fel hitelt. Fontos, hogy számításaink során a hitelbiztosítéki érték megegyezik az ingatlan árával.

Az első esetben nem vettünk igénybe semmilyen támogatást, így a 4,4 millió forintos önerőt mindenképpen nekünk kell előteremteni ehhez és 17,6 millió forintos, 5 százalékos, piaci kamatozású hitelt veszünk fel. Így a havi törlesztőnk 116 ezer forint lesz, és a lakásra költött összeg (a hitelre visszafizetett pénz és az önerő) 32 millió forintot tesz ki.

A második esetben egy kétgyerekes család vásárol lakást CSOK segítségével, aminek 2,6 millió lesz az összege, ennyi az összes állami támogatás. Emellé szükség van önerőre is, aminek 1,8 millió forintnak kell lennie. A törlesztőrészlet, a visszafizetendő összeg és a teljes bekerülési költség is megegyezik az első eset számaival.

A harmadik esetben már a három gyerek után járó 10 milliós CSOK-kal, a 10 milliós kedvezményes hitellel és új lakás vásárlásával számoltunk. Ennek köszönhetően a szükséges önerő összege már csupán 2 millió forintra csökken, ráadásul a törlesztőrészlet is csupán 55 ezer forint lesz. Ennek köszönhetően hitel után visszafizetendő teljes összeg is 13 millió forint lesz. A mi ráfordításunk ebben az esetben valamivel kevesebb, mint 13 millió forint lesz, míg az állam közel ugyan ekkora összeggel, 13 millió forinttal támogatja a lakásvásárlásunkat.

A negyedik esetben lakástakarék pénztári (LTP) megtakarításokkal (két szerződés 40 ezer forint havi megtakarítási összeggel) teremtjük elő az önerőt, ami az állami támogatásokat levonva 1,9 millió forint lesz. Az állami támogatást (580 ezer forint) ehhez hozzáadva 2,5 millió forintot kapunk. Az LTP befizetéseink után ugyanis 30 százalékos állami támogatást kapunk. Ez az összeg pedig meghaladja az egyébként szükséges önerő mértékét, így 10 millió forintos hitel helyett elegendő 9,5 millió forintos kedvezményes kölcsönt felvennünk. Emiatt a törlesztőrészletünk is alacsonyabb lesz, mindössze 52,5 ezer forint, a teljes ráfordításunk pedig 12 millió forint, míg az állam közel 13 millió forinttal támogatja a lakáshoz jutásunkat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

20 millióval kevesebbe kerül a CSOK-kal vett lakás

Elsőre egyértelműen hangzik az, hogy 20 millió forinttal olcsóbb a 10 millió forintos CSOK-kal vett lakás, mintha támogatások nélkül veszünk új otthont magunknak. Azonban a 10 milliós hitelt vissza is kell fizetni és a kamattámogatás összege alig több, mint 2-2,5 millió forint, akkor hogyan lehetséges ez?

A kezdeti 10 millió forintos támogatás jelenlegi értéke ugyanis annyira magas, hogy megközelítőleg 7 millió forintot spórol nekünk meg azzal, hogy nem kell kamatot fizetni utána. Ennek köszönhetően a lakásunk több mint felét az állam fizetheti ki helyettünk, sőt, az LTP segítségével több mint 800 ezer forinttal kevesebbet kell az ingatlanra költenünk, mint amennyit az állam fizet.

Összességében azt láthatjuk, hogy támogatás nélkül 32 millió forintot költenénk a lakásra, míg CSOK-kal csak 12 milliót, vagyis 20 millió forinttal olcsóbb az állami támogatások segítségével lakáshoz jutni, mint ezek nélkül.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm