Ezért fog elértéktelenedni a CSOK-ból vett lakásod

2016. január 18. 15:02

Sokan nem is gondolnak rá, pedig az állami beavatkozásnak piactorzító hatása is lehet. Könnyedén elképzelhető például, hogy egy CSOK-ból vett új építésű ingatlan ára rövid idő alatt nagyot eshet. Ha ki akarjuk sarkítani a dolgot, ugyanaz a helyzet is előállhat, mint az új autók piacán: amint kigurul "lakásunk" a szalonból, máris milliókkal fog kevesebbet érni.

A média és a családok mellett gyakorlatilag hetek óta a 10+10millió forintos állami támogatáson és az újlakások áfájának csökkentésén pörög a teljes hazai ingatlanszakma, köztük a fejlesztők és a közvetítők is.

Az áfacsökkentés bejelentésekor még a legtöbben azzal számoltak, hogy a 17,3 százalékos csökkentésből jut majd valami a vásárlóknak is, a 10+10-es CSOK bejelentése után azonban a többség már egyértelmű áremelkedést vár az újépítésű ingatlanok piacán. Az Otthon Centrum legfrissebb prognózisa szerint ez három tényezőre vezethető vissza:

  • a rendkívüli módon megugrott vásárlói kereslet
  • az újonnan indult beruházások felhajtják a fejlesztési telkek árát
  • a felfutó fejlesztések megterhelik az építőipari kapacitásokat

Az áremelkedés ráadásul jóval nagyobb is lehet, mint azt a legtöbben gondolnák. Egyes jóslatok például már egyenesen azt vetítik előre, hogy nemcsak az áfacsökkentést, de részben még a CSOK 10 milliós vissza nem térítendő részét is benyelik majd a fejlesztők. Jó példa erre az alábbi ingatlanhirdetés is, amelyet még múlt héten találtunk az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon.

Na persze az áremelkedés sem fogja majd jelentős mértékben visszavetni a vásárlási kedvet, a "könnyen" jött pénzzel a zsebben ugyanis mindezek ellenére is többeknek lesz majd lehetősége új lakást vásárolni, mint korábban. Van azonban egy "aprócska" hátulütője is a dolognak, amelyre az érdeklődök egyelőre nem is gondolnak.

Az újépítésű ingatlanok elkerülhetetlen és jelentős áremelkedése miatt nagymértékű veszteség keletkezhet az újszerű ingatlanok piacán, amelyet néhány év múlva azok is pénztárcájukon érezhetnek majd, akik most vásároltak új ingatlant - felelőtlenül - a 10+10 milliós CSOK-ból.

Az állami támogatás azon részét, amelyet a fejlesztők benyeltek ugyanis csak nagyon nehezen tudják majd a tulajdonosok érvényesíteni, ha később - például egy válás miatt - megválnának ingatlanuktól. Arról már nem is beszélve, hogy ki a fene vesz majd újszerű ingatlant méregdrágán, ha arra igénybe sem tudja venni az ingyenmilliókat (a 10+10-es csok ugyanis kizárólag újépítésű ingatlanra vehető igénybe).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Itt a bizonyíték: így nyelik be a lakásáfa csökkentését a fejlesztők?!

Az áresés mértékét természetesen jelentősen befolyásolhatja az ingatlanok árának természetese változása is. Fontos hozzátenni, hogy egészséges piaci körülmények között - amikor nem csak az állami támogatások miatt pörög az ingatlanpiac - az is realitás lehet, hogy az áfacsökkentés és a CSOK 10+10 újszerű ingatlanokra gyakorolt hatását korrigálja az árszínvonal növekedése.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm