7 °C Budapest

Ez a budapesti városrész lehet a csokosok Mekkája

2016. február 5. 16:01

A csok-kedvezmények miatt rendesen megugorhat a kereslet a budapesti új építésű ingatlanok iránt. A gond csak az, hogy kevés ingatlan felel meg méretben vagy/és árban a kritériumoknak, szóval a kínálat egyelőre elég alacsony, több cikkünkben is arra jutottunk, hogy az elsietett kompromisszumos vásárlások helyett érdemes lehet a beinduló fejlesztések kivárása.

Erről, és sok más fontos témáról is szó lesz a Portfolio CSOK-klubjaiban: KATTINTS IDE az időpontokért!

Az utóbbi években tényleg kevés új társasházat adtak át - legalábbis a 2009 előtti időszak túlfűtött éveihez képest -,

  • egyrészt a kevés induló projekt,
  • másrészt a sok bedőlő építkezés miatt.

Most viszont a kereslet emelkedésével leginkább az várható, hogy a befejezéshez legközelebb lévő ingatlanokat gyorsan befejezik és piacra tolják. Ennek vannak azért elméleti akadályai, mondjuk ilyen lehet a félkész állapotú épületeknél a generálkivitelező bedőlése, a belvárosi emeletráépítéses projekteknél mondjuk a tisztázatlan jogi helyzet miatti vita a lakóközösséggel, vagy mondjuk szimplán az, hogy az adott fejlesztésnél kevés a csokra alkalmas lakás, ami miatt módosítani kell a kiviteli terveket, stb.

Az ilyesmi problémákat nem tudjuk egyesével kiszűrni, de ezektől függetlenül összességében is elég érdekesnek tűnt, hogy a városban épp mi épül.

Hogy megtudjuk, megkerestünk minden kerületet azzal kéréssel, hogy árulják már el, hány olyan új társasházi fejlesztés van náluk (a meglévő lakóépület felújításokra nem voltunk kíváncsiak),

  • ahol az építési engedélyt már kiadták,
  • de a végleges használatba vételi engedélyt még nem.

Érdekeltek az utca/házszám szintű adatok is, de ezeket csak két kerülettől kaptuk meg, a legtöbb hivatal pedig egyáltalán nem válaszolt a feltett kérdéseinkre.

Ferencvárosban jelenleg 6 lakóépület-beruházás zajlik, ami összesen 522 új lakást jelent. Az önkormányzat külön is jelezte, hogy egyetlen félbehagyott fejlesztés sincs a területén, tehát minden egyes projekten most is dolgoznak. Hogy merre vannak ezek?

  • Telepy u. 2/d-e. - 53 lakás
  • Márton u.12. - 40 lakás
  • Viola u.5. - 45 lakás
  • Nádasdy u.12. E épület - 144 lakás
  • Nádasdy u. 14. - 111 lakás
  • Vágóhíd u. 5/a. - 129 lakás

Erzsébetvárosban három félbemaradt kivitelezés van, ebből kettő szerkezetkész állapotban, egynél meg csak az alapozás van meg. A legnagyobb projektben a Hársfa utcában 113 lakás átadását tervezték, de itt már az építési engedély is lejárt. Ha mindegyik elkészülne, az 186 lakást jelentene - de hogy ezekből melyikek felelnek meg a csokos előírásoknak, nem lehet tudni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Szövetség u. 27. sz. ingatlan - szerkezetkész - 32 db lakás, érvényes engedéllyel rendelkezik
  • Verseny u.16. sz. ingatlan - alapozási munkák készültek el - 41 db lakás, érvényes engedéllyel rendelkezik
  • Hársfa u. 3.-Szövetség u. 4-6. sz. ingatlan - szerkezetkész - 113 db lakás, az építési engedély lejárt

Zuglóban érik a lakásboom, ha az engedélyek kiadásáért felelős önkormányzati hatóságok is úgy akarják. Ott összesen 2722 lakás befejezése akár már a közeljövőben is megtörténhet. Tőlük ezeket a válaszokat kaptuk:

  • 8 projekt rendelkezik hatályos építési engedéllyel, ami összesen 1501 db lakás megvalósítását jelentené.
  • 4 projekt tekintetében az építési engedély hatálya kérdéses, a járási hivatalban eljárás folyik erre vonatkozóan is, ez összesen 730 db lakást eredményezne.
  • 4 projekt már megvalósult, de használatbavételi engedéllyel még nem rendelkezik, ez összesen 491 db lakást jelent.

Újpestről csak érvényét vesztett építési engedélyekről kaptunk hírt, összesen 18 nagyobb volumenű építkezés áll a kerületben, de a hivatal válaszából úgy tűnik, hogy ebben a számban nem csak lakásprojektek, hanem pl. irodaprojektek is benne vannak. Hogy miből pontosan mennyi van, azt nem árulta el a kerület.

Csepelen, ahogy vártuk, kevés az igazi társasházi fejlesztés, arrafelé inkább a családi házat keresők nézelődhetnek. De jobban teszik, ha telket néznek és építenek majd valamit maguknak, mert kevés a félkész ház: összesen 38 olyan ingatlan épül (36 engedély alapján), ahol az építési engedélyt kiadták, de a használatba vételi engedélyt még nem.

A XIII. kerület önkormányzatától pedig csupán azt a tömör választ kaptuk, hogy " jelen pillanatban a kivitelezés alatt álló lakások száma 812 darab."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm