14 °C Budapest

9 újabb fontos kérdés és válasz a megújult CSOK-ról

2016. január 19. 11:07

A CSOK kibővítése óta gyakorlatilag a fél ország számolgat, oszt-szoroz, és keresi a válaszokat az egyedi élethelyzetekre. Ezúttal 9 eddig nem tisztázott kérdést vettünk górcső alá banki szakértők segítségével.

1. Az új szabályok szerint a házaspár egyik tagjának kell 40 évesnél fiatalabbnak lennie. Mi van abban az esetben, ha a házaspár kérelmet benyújtó tagja elmúlt 40 éves, a másik tagja nem, azonban nem magyar állampolgár és nincs magyarországi jogviszonya (semmilyen)?

Amennyiben nem rendelkezik semmilyen jogviszonnyal, akkor nem igényelhető a támogatás. Amennyiben a 40 fölötti házastárs rendelkezik a szükséges további igazolásokkal, akkor a 40 éven alulinak legalább tartózkodási joggal kell bírnia, ilyen lehet például a menekült, a hontalan, a bevándorolt és az oltalmazott státuszok valamelyike is.

2. Mekkora CSOK-ra jogosult az a család, amely korábban, két gyermek után már igénybe vette a szocpolt, azóta viszont született egy harmadik gyermek is?

Amennyiben új lakást építenek vagy vásárolnak, úgy a 10 millió Ft adható támogatási összegből levonásra kerül a már korábban igénybe vett támogatások összege. Használt lakás vásárlásakor vagy bővítésekor pedig minimum 60 nm-es lakásméret az előírás és 600.000 Ft az adható támogatás összege.

3. Önerőnek számít-e a CSOK használt lakás vásárlásakor, illetve bővítésekor?

Mint minden közvetlen támogatás, a CSOK is a már meglévő saját forrásokat kiegészítő tényező, amely részét képezheti az önerőnek.

4. Kaphat-e CSOK-ot az a szülő (akár egyedülálló is), aki jelenleg ugyan GYES-en, GYED-en van, de az otthonteremtési támogatásért esetleg lemondana róla; vagy az új szabályok szerint GYED mellett hamarabb menne vissza dolgozni?

A támogatás igénylésének egyik feltétele, hogy OEP igazolást is be kell nyújtani, ehhez társadalombiztosítotti jogviszonyt kell igazolni, tehát legalább 180 napja munkaviszonnyal kell rendelkeznie a szülőnek.

5. Tetőtér beépítéssel új, önállóan forgalomképes ingatlant építve az új lakóingatlannak hány m2-esnek kell lennie?

Mivel ez esetben az tetőtér-beépítés következtében az ingatlan már nem egylakásos lakóépület, így a minden lakófunkciót önállóan ellátó új lakásnak legalább 60 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie. Az ügyfélnek a CSOK jogosultsághoz az ingatlanokat albetétesítenie kell, azaz a két ingatlannak külön helyrajzi számmal is kell rendelkeznie.

6. Meglévő családi házra egy önállóan forgalomképes ingatlant építve elegendő-e a használati megállapodás a közös részek használatára?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem, az ingatlanokat albetétesíteni kell, azaz társasházat kell alapítani. A bírálat folyamán az ügyfélnek be kell nyújtania a társasházi alapító okirat Földhivatal által érkeztetett példányát.

7. A tavaly megelőlegező kölcsönt igényelt család igényelhet-e új CSOK-ot helyette?

Amíg a közvetlen támogatás nem került folyósításra, azaz, legfeljebb szerződött állapotban van, az ügyfél elállhat a régi kérelmétől, és beadhatja a kérelmét az új feltételek szerint folyósítandó támogatásra. Ilyenkor azonban figyelni kell arra, hogy a forrásszerkezet is változni fog.

8. A 2016. január elseje előtt Megelőlegező támogatást igényelt ügyfélnek a támogatás összegét részben vagy egészben vissza kellett fizetnie, akkor jogosult-e az új CSOK-ra?

Amennyiben az egyéb jogszabályi feltételek alapján az ügyfél jogosult a 10 milliós CSOK támogatásra, és 2016.01.01-jét megelőzően igénybe vett közvetlen támogatást, jelenleg a 10 millió forintos összeg és az eddig igénybe vett támogatási összeg különbözetére jogosult, akkor is, ha a régi támogatási összeget már visszafizette. Például, amennyiben 2003-ban vállalt két gyermeket, és az első megszületett 4 éven belül, de a második csak a 10. évben, akkor az ügyfélnek a 2,4 millió forint támogatási összegből a (ami 900 ezer plusz 1,5 millió forint volt) a második gyermekre számított 1,5 millió forintot vissza kellett fizetnie. Ha jelenleg már van 3 gyermeke, akkor (az egyéb feltételek teljesülését követően) 10 millió-2,4 millió, azaz 7,6 millió forint támogatásra jogosult a 10 milliós CSOK igénylésekor.

9. A tavalyi energetikai tanúsítvány még felhasználható a CSOK igénylésekor?

A CSOK ezen a téren egyszerűsödött, nincs már szükség erre a felmérésre. A korábban a B-besorolású, tehát a magyarországi átlagnál sokkal jobb energetikai hatékonyságú ingatlanok esetében elérhetőnél 10 százalékkal magasabb a jelenlegi rendszer szerint az összes használt lakásra a támogatás.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem