Jön a nyugdíjválság? Kezdhetünk félni...

2011. január 27. 05:22

Egy tanulmány szerint ketyeg a nyugdíjbomba a föld valamennyi fejlettebb régiójában, akárcsak Kínában, de legelőször az USA-ra csaphat le a nyugdíjazási "cunami". A kedvezőtlen demográfiai folyamatok valamennyi fejlett országban, illetve a népesedési folyamataiba agresszíven beavatkozó Kínában komoly problémákhoz vezetnek, ahogy egyre kevesebb aktív munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Mivel az USA-t érheti legelőször a nyugdíjba vonulási hullám, Amerika egyfajta kísérleti laboratórium lehet a többi ország számára.

Az Allianz "Visszaszerezni a jövőt" című tanulmányának egyik legfontosabb megállapítása szerint a demográfiai csúcs gyermekeinek, avagy az úgynevezett "erős generációnak" a történelem talán legsúlyosabb nyugdíj-kihívásával kell szembenéznie. A csökkenő állami nyugdíjalapoknak, a megnövekedett várható átlagéletkornak, és a biztonságos nyugdíjbevétel iránti fokozott személyes felelősségnek köszönhetően a fenti generáció tagjainak világszerte hasonló problémával kell majd szembesülnie. Ez a helyzet azonban a különböző országokban eltérő időben jelentkezik majd. Az Egyesült Államok lesz az első, ahol az "erős generáció" tagjai elérik a nyugdíjkorhatárt 2020-ban, így a helyzet kezelésében ma úttörőnek tekinthető. A közép-, dél- és kelet-európai országok követik néhány év elteltével. Az Allianz által elkészített új demográfiai tanulmány szerint meglepő, hogy Kínában a jelzett nyugdíjazási csúcs mintegy 30 évvel később következik be, mint az USA-ban.

"Az Egyesült Államokban jelenleg kialakuló fejlemények előre jelzik azokat a kihívásokat, amelyekkel más országok is szembesülhetnek az elkövetkező években. Az Allianz legutóbbi demográfiai tanulmánya alaposan elemzi ezt a ketyegő demográfiai időzített bombát." - mondta Jay Ralph az Allianz NAFTA (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) régióért felelős igazgatósági tagja.

Az USA szembesül először a "cunami" hatással

A demográfiai csúcs szülöttei az Egyesült Államokban érik el először a nyugdíjkorhatárt. Ennek a folyamatnak a csúcsa 2020-ban várható. Európában, mint például Németországban, Franciaországban, vagy Nagy-Britanniában a "nyugdíj-cunami" csúcsa öt éven belül követi az USA-t, és körülbelül 2025-ben tetőzik. Más országok, mint Magyarország, Spanyolország, Törökország vagy Kína nagyjából 10 - 30 évvel később szembesülnek hasonló kihívással. Ily módón ezek az országok időben gyűjthetnek tapasztalatokat, és készülhetnek fel a bekövetkező nehéz helyzetre.

 


"A meredeken emelkedő számban nyugdíjba vonulók nemzedéke jelentősen felduzzasztja a népesség azon részét, amelynek megélhetése az aktívan dolgozók anyagi hozzájárulásától függ. A nyugdíjasok, a cégek és a kormányok kíméletlen realitásként szembesülnek majd a túlfeszített állami finanszírozással és a megnövekedett várható élettartammal." - nyilatkozta Jay Ralph.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pénzügyi válság után nyugdíjválság jöhet

A tanulmány egy másik kiemelkedően érdekes megállapítása arra mutatott rá, hogy meglepő módon a válaszadók 61 százaléka jobban fél a készletei felélésétől, mint az elhalálozástól. Ez a félelem megalapozottan körvonalazza egy, az amerikaiak számára ideálisnak tekinthető pénzügyi termék legfontosabb elemeit. Első helyre rangsorolják, hogy sikerüljön megteremteni a nyugdíjazás utáni élet stabil, megtervezhető szinten tartható megélhetési színvonalát. Ez nyilvánvalónak látszik abból a tényből is, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége, 80 százaléka preferál egy 4 százalékos haszonnal, de élethosszig tartó garanciával rendelkező terméket, szemben egy 8 százalékos megtérülést hozó, ugyanakkor a piaci hullámoknak kitett, sérülékeny termékkel szemben.

Természetesen az állami nyugdíjrendszer világszerte eltérő, és az egyes államok különböző módon készültek fel. "Bár az Egyesült Államok helyzete nem vethető össze egy az egyben az európai és ázsiai viszonyokkal, mégis határozottan úgy gondolom, hogy példaértékkel szolgálhat. Az embereknek a világ minden táján újra kell gondolnia nyugdíjas kori terveket, és megbízható pénzügyi tanácsokra kell hallgatniuk." - foglalja össze Ralph.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem