Tízezreket spórolhatsz, ha élelmiszert vásárolsz

2011. február 21. 04:44

A hazai háztartások egyik legnagyobb fogyasztási kiadása a különböző élelmiszerekre, valamint alkoholmentes italokra fordított költség. Az egy főre jutó összes éves élelmiszer-fogyasztás Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi élelmiszermérlege szerint 661 kg volt. Az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt ma egyre nehezebb takarékoskodni, de sok kicsi sokra megy - tartja a mondás. A Pénzcentrum.hu most néhány praktikus tanácsot ad olvasóinak, amikkel akár több tízezer forint is megspórolható az élelmiszervásárlás során.

Sokat spórolhat, aki otthon főzi meg a másnap a munkahelyen elfogyasztani kívánt ebédet. Azoknak sem kell megijedniük, akik nem éppen nagy konyhatündérek, ugyanis az internet tele van könnyen elkészíthető mégis ízletes receptekkel, amiket kifejezetten kezdő szakácsoknak javasolnak. Amennyiben még sincs kedved főzni érdemes elvitelre kérned az ételt az általad preferált étteremben, mivel így megspórolhatod az ital árát, amit gyakran méregdrágán árulnak a vendéglátók. Ne vegyél a munkahelyi automatából üdítőt, hanem inkább vidd magaddal otthonról.

Mielőtt elmennél a boltba vásárolni, mindenképp nézd meg, hogy mi az, amire szükséged van és készíts róla listát. A listán fontos, hogy szerepeljenek a rágcsálnivalók, édességek, valamint üdítők is, mert így el tudod kerülni a jóval drágábban, az impulzusvásárlások alkalmával vett termékeket. Azonban próbálj meg nem eltérni a listától még abban az esetben sem, ha meg is tetszik valami.

Az elkészített lista alapján érdemes hetente egyszer nagybevásárlást tartani, mert így kevesebbszer fogsz elcsábulni egy-egy nem feltétlenül szükséges termék iránt. Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltséget is meg lehet spórolni.

 


A többnyire élelmiszereket kínáló áruházakban érdemes csak az ételeket megvásárolni, mert az egyéb termékeket, például a kozmetikumokat többnyire sokkal olcsóbban veheted meg az erre szakosodott drogériákban.

A konzervált termékekből, valamint a sokáig elálló tartós élelmiszerekből, mint például a száraz tésztafélékből vagy rizsből, lisztből, valamint cukorból érdemes akár több hónapra előre bevásárolni, mert nagyobb kiszerelésben, például karton áron jóval olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez a nem romlandó árukhoz, és így az esetleges áremeléseket is elkerülhetjük.

Válassz szezonális termékeket. Bár az áruházak polcain szinte folyamatosan elérhető minden zöldség illetve gyümölcs, azonban az éppen az adott évszakra jellemző termények ára jóval alacsonyabb, mint az import termények esetében. Érdemes keresni a különböző ünnepek után megmaradt élelmiszereket is. Húsvét után például gyakran megmarad a polcokon az ünnepre kínált csokoládéfélék egy része, amitől az áruházak leértékelésekkel próbálnak megszabadulni.

Kerüld az előre csomagolt friss élelmiszereket. Ha például ennél egy jó salátát nem kell megvenned az előre aprított és külön csomagolt zacskót. Egyszerűen magad is elkészítheted otthon jóval olcsóbban és nem utolsó sorban tartósítószerektől mentesen. A reggeli müzlihez valókat is megkaphatod például 5-10 kilós kiszerelésben, amiből kisebb mennyiséget otthon áttölthetsz egy erre kijelölt üvegbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy hasonlítsd össze a csomagolásokon feltüntetett különböző súlyú termékek egységenkénti árát és érdemes azok szerint kiválasztani az olcsóbbat. Érdemes figyelni a különböző akciókat is, ilyenek lehetnek, például az egyet fizet, kettőt kap kedvezmény, de a hamarosan lejáró termékeket is áron alul el lehet vinni a boltból.

Talán az egyik legfontosabb tanács, amit egyébként sokan elmulasztanak az, hogy mindenképp ellenőrizzük a pénztárnál a blokkot fizetés előtt. Alkalmanként kellemetlenségeket okoz, ha feltartjuk ezzel a sort, de rengeteg pénzt megspórolhatunk, ha figyelmeztetjük a pénztárost, hogy esetleg valamit rosszul ütött be vagy nem vett figyelembe egy akciót és teli áron számolta fel az adott terméket.

Termessz magadnak a konyhaablakban friss fűszernövényeket egy virágládában. Ezeket a növénypalántákat célszerű egy kertészetben megvásárolni, mert jobb minőségűek és olcsóbbak is, mint a szupermarketekben. Egy cserépbe ültetett menta például igen igénytelen növény, elég néha megöntözni és folyamatosan hozza a frissítő leveleket, amik például leforrázva teának is ideálisak.

Ha szeretsz kirándulni érdemes figyelni a különböző fogyasztási célra alkalmas elrakható növényeket. Ilyenek lehetnek a csipkebogyó, a hársfa-virág, a bodza, amik kiszárítva kiválóak tea és üdítő készítésére is egész évben.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem