8 °C Budapest

Rokkantnyugdíj melletti munka - íme a szabályok

Pénzcentrum
2010. december 8. 04:44

Mikor szűnik meg az érintettek rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága? Magyarországon az elmúlt évben 370 934 korbetöltött rokkantsági nyugdíjast és 379 326 korhatár alatti rokkantsági nyugdíjast tartottak nyilván (miközben a feleakkora Szlovákiában összesen 70 ezret). Ha idevesszük a rokkantsági- és a rehabilitációs járadékosokat is, akkor az ilyen típusú ellátottak száma összesen megközelíti a 800 ezer főt. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette, hogy a vonatkozó jogszabály szerint munkavégzés esetén mekkora jövedelem elérése esetén szűnik meg az érintettek rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága.

A jogszabály szerint a rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha a nyugdíjas már nem rokkant, vagy a 36/A. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja szerinti, az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő és az Rjtv. 1. § b) pontja szerinti keresőtevékenységet folytató rokkant hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

Ezzel azonos tartalmú szabályozás szerepel a Tny. 36/G. § (1) bekezdésében a baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnése tekintetében. Ezek a rendelkezések azokra a III. csoportba tartozó, tehát 50-79%-os mértékben egészségkárosodott rokkantsági / baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, akik a 62. életévüket, illetőleg az irányadó nyugdíjkorhatárukat még nem töltötték be.

Friss! Vége a trükkös leszázalékolásoknak: műszer szűri ki az álrokkantakat - Kattints!

Az érintett nyugdíjasoknak arra kell figyelemmel lenniük, hogy hat havi bruttó keresetük átlaga ne haladja meg a számukra folyósított nyugellátás összegének kétszeresét. Amennyiben nyugellátásuk havi összegének kétszerese nem éri el az adott évben érvényes minimál bér (2010-ben 73 500 forint) összegét (például a folyósított ellátás összege 34 000 forint, aminek a kétszerese 68 000 forint), a bruttó keresetük a minimálbérrel azonos összeg, tehát 73 500 forint lehet.

Nyugdíjcsavar Orbánéktól: fordul a kocka - Kattints!

Az a nyugdíjas pedig, aki a minimálbér összegét meghaladó nyugellátásban részesül, az aktuális nyugdíja kétszeresének összegéig dolgozhat (például akinek a rokkantsági nyugdíja havi 112 000 forint, keresőtevékenységből származó keresetének, jövedelmének hat havi átlaga 224 000 forint lehet).

Fontos megjegyezni, hogy az új szabályozás értelmében a keresetvizsgálatnál bruttó keresetekre kell figyelemmel lenni, tehát az alacsony összegű nyugellátásban részesülők esetében a bruttó kereset nem haladhatja meg a minimálbér összegét. A rehabilitációs járadékosok ellátásra való jogosultságára az új szabályozás nem vonatkozik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Mennyit kapnak a magyar rokkantnyugdíjasok

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm