Érdemes lehet még a szigorítás előtt beadni a hitelkérelmet

2009. november 25. 11:32

Devizahitelezés szigorítása Mind a hitelfelvételi kondíciók, mind a hitelközvetítői tevékenység szigorúbb szabályozása várható a jövő évtől. Lakásvásárlói oldalról érdemes kihasználni az idei kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségeket, a hitelközvetítők pedig várhatóan jövő szeptemberig kapnak haladékot arra, hogy a törvény előírásai szerint alakítsák át működésüket - hívja fel figyelmet az Otthon Centrum Hitel Centere (OCHC).

A Pénzügyminisztérium a minap elkészítette tervezetét a Magyar Nemzeti Bank által néhány hete, a devizahitelezés szigorításáról szóló javaslatára. Ennek értelmében törvényileg lenne korlátozva, hogy ki mekkora hitelt vehetne fel és hitelbírálat során az eddigiekhez képest szigorúbb feltételeknek kellene megfelelni a hiteligénylőknek.


Bánfalvi László

"A szabályozás megnehezítené a jelenleg olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását, amely tovább lassítaná az ingatlanok eladását, valamint drasztikusan szűkítené a hitelpiacot. A szigorítás kihat a hitelkiváltásra is, amely várhatóan a töredékére fog esni, hiszen a korábban nagy számban felvett CHF hiteleket csak drágább HUF hitellel lehet majd kiváltani. Erre, valószínűleg kevesen lesznek hajlandóak, illetve egyáltalán képesek és ezáltal befagyhat a piac." - hangsúlyozta Bánfalvi László, Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

A tervezet főbb változások:

- a fedezet alapú hitelezés megszűnése; kölcsönt a jövőben csak hitelképesség, illetve hitelezhetőség vizsgálata alapján nyújtanának a pénzügyi intézménynek;

- az adott ingatlanra maximálisan felvehető hitel szabályozása, amely forint hiteleknél a piaci érték maximum 75%-a, Euró alapú hitelnél 60%-a, míg minden más devizanemnél, ideértve a CHF hiteleket is, legfeljebb az ingatlan értékének 45%-a;

- előírás a pénzügyi intézményeknek hitelezhetőségi limitek kidolgozására. A tervezet szerint, EUR alapú hitelkérelem esetén a hitelezhetőségi limit a forintban megállapított limit maximum 80%-a, míg minden más devizánál legfeljebb 60%-a lesz.

Az OCHC szerint a hezitálóknak érdemes megfontolni, hogy még a rendelet idénre tervezett hatályba lépése előtt elindítsák el a hitelfelvételüket. Az elmúlt néhány hónapban ugyanis megindult a bankok közötti verseny, egyes pénzintézetek egyre vonzóbb hitelkondíciókkal jelentek meg. Aki az év első felében, a banki szigorítások nyomán a jövedelme, vagy önereje miatt teljesen kikerült a hitelfelvevők köréből, most kihasználhatja, hogy kedvezőbben juthat hitelhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A szigorítás mindenképpen rosszkor jönne a piacnak, annál is inkább, mivel az október elsejétől új lakások vásárlásakor igényelhető támogatott hiteltípus hatása, elsősorban a megkövetelt magas önerő miatt, elhanyagolhatónak tűnik. Nem fér kétség ahhoz, hogy jogos az MNB törekvése, hogy mérsékelje a hitelezési kockázatokat, a kérdés mégis az, hogy kell-e ilyen mértékben beavatkozni a piacba, és nem lehetne-e több lépcsőben végrehajtani a változtatásokat?" - mondta Bánfalvi László.

A szakember szerint fontos lenne az is, hogy a szabályozás különbséget tegyen új, illetve használt lakás vásárlási hitel között; új lakásnál, ideértve az első lakáshoz való jutást is, hitelfedezeti ráta (LTV) kedvezményt kellene biztosítani, ezzel is segítve a fiatalokat és ösztönözni a válságban lévő lakásépítést.

Tekintettel arra, hogy remélhetőleg az EUR meghatározó szerepet fog betölteni a gazdaságban, ezért nem indokolt az ilyen nagy mértékű megkülönböztetés a forint és EUR között. A 70%-os maximális LTV egyrészt elismerné az EUR hitelezés létjogosultságát és növekvő szerepét, másrészről nem zárná ki annak a lehetőségét, hogy az ügyfelek hozzájussanak egy kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz.

Hitelközvetítői szabályozás

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem