7 °C Budapest

Itt a top 100-as LISTA! Céggyárak és cégtemetők Magyarországon

2009. október 7. 11:32

Megdöbbentő adatokat tesz hozzáférhetővé a mai napon a www.feketelista.hu. A 11 állami nyilvántartást egyesítő honlap minden egyes magyarországi címen megvizsgálta azt, hogy hány cégnek jegyezte be ott a székhelyét a Cégbíróság. A mellékelt 100-as toplista élén álló budapesti címet például 879 cég jegyzi székhelyeként. 

Fél éve hozzáférhető a feketelista.hu portál, amely ma a leghatékonyabb eszköz bármely magyarországi cég előéletének felderítéséhez. A 11 állami nyilvántartás adatait összevezető honlapon közel félmillió magyar cégről (a cégek kétharmadáról!) található valamilyen negatív információ. A szerződések megkötése előtt elegendő beütni a cég nevét ahhoz, hogy megtudjuk, megbízható partnerrel van-e dolgunk, nem állt-e valamilyen hivatalos eljárás, elmarasztalás alatt, ami kockázatossá tenné lépésünket. A különféle hatóságok, állami intézmények, bíróságok határozatait egyesítő feketelista.hu emiatt alkalmas mind a hétszázezer magyar cég előéletének vizsgálatára. A www.feketelista.hu szerkesztői most megvizsgálták és közreadták, hogy melyek az országban azok a címek, ahova a legtöbb cég jelentette be a székhelyét.

E vizsgálatra támaszkodva mellékeljük a gyűjtés élére került 100 magyarországi címet. Döbbenetes a céggyárak és cégtemetők lajstroma, amelyek a nagyméretű irodaházak mellett magánlakásokat vagy utóhasznosított gyártelepeket takarnak. Részletesebben elemezve kiderül, hogy az első száz cím közül nyolcvanöt Budapesten, a tizenöt vidéki közül kilenc a Tiszántúlon, döntően Nyíregyházán és Kisvárdán található.

A rekordot kétségtelenül a fővárosi Gyepsor utca 1. szám alatti telephely viszi el, ahová - nem tévedés - 879 céget jelentettek be. Nem sokkal marad mögötte a Nyírpalota út/utca 5. szám alatti "cégbázis", ahol 859 cég székhelye "húzta" meg magát. A további sorrend: az Egressy út 23. összesen 649 cég székhelye, és az ugyancsak budapesti Bártfai utca 44-re 634 cég jelentette be magát. A vidéki címlistát egyértelműen a kisvárdai Litki utca 18. szám alatt bejelentett cégtömeg vezeti, amelyről nem kevesebb, mint 550 cég intézi ügyeit. Tatabányán a Komáromi út 31-ben elvileg 310 céget találhatna az idelátogató, már ha megtalálja azokat, mert 56 százalékukat felszámolták. Nyíregyháza a vidék "bajnoka", négy cége került be a TOP 100-ba. Közülük a Vietórisz utca 30. szám alatti címen 261, a Vay Ádám krt. 4. szám alatt 220 cég szorong. Szegeden a Vedres utca 13. címre 206, a Tisza Lajos krt. 47. címre pedig 161 cég jelentette be magát. Záhonyban az Ady Endre utca 5. alatt 143-an szerepelnek a "lakónyilvántartásban". Debrecen sem maradt ki a TOP 100-ból, a Balmazújvárosi út 10. alól 97 cég "intézi" ügyeit, és még belefért a százas listára Tiszabezdéd is, itt a Sport utca 32. szám alatt ad szűk otthont 108 vállalkozásnak.

A címek gyakran igen sikeres ügyvédi irodákat vagy nagy irodaházakat takarnak. Közelebb jutunk a valósághoz, ha megnézzük, hogy az egyes címekre bejegyzett cégek közül a felszámolt vagy az adószám-felfüggesztett cégek (utóbbiakkal nem tud kapcsolatot teremteni az APEH) aránya mennyivel tér el az országos átlagtól. Ezek után nyilván kíváncsi az érdeklődő, hogy a www.feketelista.hu szerint milyen cégek szoronganak a bizonyára szűk székhelyeken. Nos, talán beszédes adat, hogy például a kisvárdai Litki u. 18. számú "bázison" bejelentett cégek több mint 82 %-a felszámolt cég, vagy ugyanitt, a Gagarin utca 22. alatt bejelentett 201 társaság 77 százaléka jutott a felszámolás sorsára. Budapesten a Sárfű utca 7. alatt bejegyzett 257 cég csaknem 47 százalékának felfüggesztették az adószámát. A Döge község, Szőlőskert utca 19. szám alatt bejelentett "céggyár" a toplista vége felé helyezkedik el ugyan, ám figyelemre méltó, hogy ezek csaknem 79 %-a felszámolt cég, mintegy felének pedig az adószámát is felfüggesztették. A bejegyzett címen legtöbbjük meg sem található. Végül elrettentésként: az Iregszemcse, Rákóczi út 101. alá bejegyzett 142 cég 97 százalékának törölte az APEH az adószámát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem