11 °C Budapest

Zsugorodhatnak a lakásigények: kisebbeket keresünk majd

Pénzcentrum
2008. december 17. 09:40

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, miszerint főként az egymással versengő bankok kedvező hitelkondíciói hatására, és az építési minőség általános javulásával párhuzamosan nőttek a lakásméret-igények. A hitelszigorításokkal nőhet a kisebb lakások iránti kereslet a következő évben.

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztő részletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb időtávra kiható strukturális következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum, Magyarország legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése.
"Várakozásunk szerint januártól érezhető lesz a kisebb és olcsóbb lakások iránti keresleti eltolódás, bár az elmúlt időszakban még a kivárás a jellemző, hiszen az év végén még meglepő módon működik a szokásos decemberi mechanizmus, miszerint több nagy értékű eladás is ekkor zárul." - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Míg szeptemberben például egy fiatal pár bátran tervezhetett egy 60 négyzetméteres lakást megvásárolni (az önerőn felül, a példa kedvéért 10 millió Ft-os, svájci frank alapú, 20 éves futamidejű, havi kb. 75 ezer Ft-os törlesztőrészletű hitellel kalkulálva), addig most eltántoríthatják a legkedvezőbb euró alapú hitelek havi 110 ezer Ft körüli részletei, és inkább pár millió forinttal olcsóbb és egy szobával kisebb lakást vesznek. Aki még a hitelszigorítások előtt szerződött, és azt most kénytelen lenne felmondani, félő, hogy elveszíti a befizetett foglalót - ez általában a lakás árának 10%-a - vagy új lakás vásárlása esetén a regisztrációs díjat, ami beleszámít a foglalóba és általában párszázezer forint.

A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt az Otthon Centrum szerint reális annak a lehetősége, hogy jövőre az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre szabják. Csökkenhet például a hálószobák mérete (bár hivatalosan most már csak legfeljebb 8 négyzetméterig), vagy a gyakran indokolatlanul nagy közlekedőkből lehet lefaragni. Sokan lesznek kénytelenek inkább egy hálószobáról lemondani sokmilliós megtakarítás érdekében. "Új projektek esetében várható, hogy ha valóban látványos lesz a kis lakások iránti igény növekedése, akkor a lehetőségekhez képest ennek megfelelően módosítanak a beruházók a lakásmixen. A lakás-alaprajzok változtatása természetesen csak az építkezés korai időszakában lehetséges, de reméljük, hogy ez nem fog a lakások minőségének rovására történni." - hangsúlyozta Kühne Kata.

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy alacsonyabb összegekért mit lehet ma kapni a piacon. Tipikus, teoretikus árlimiteket célszerű vizsgálni, mint amilyen a 8, 10, 12 millió forint.
A 8 és 12 milliós értékhatár az ún. Fészekrakó kedvezmény esetében is mérföldkőnek számít.
A kedvezmény igénybevételekor - amely lehetővé teszi, hogy fiatal párok, gyermeküket egyedül nevelő személyek minimális önerővel, kiegészítő fedezet nélkül lakáshoz juthassanak, amennyiben teljesíteni tudják a magasabb hitelösszeg törlesztését - a hitelből finanszírozott ingatlan vételára vidéki használt ingatlanok estében nem haladhatja meg a 8 millió Ft-ot, míg budapesti és megyeszékhelyi használt és vidéki új építésű ingatlanok esetében a 12 millió Ft-ot.
Az árak természetesen nagyban függnek a lakás állapotától, valamint kisebb mértékben a szintszámtól és belső elrendezéstől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A főváros-vidék, sőt a Budapesten belüli árkülönbségek szembetűnők. A fővárosban, a legalacsonyabb vizsgált árszinten (8 millióért), a kevésbé kedvelt lakótelepeken kétszobás panellakás, illetve jó minőségű, de nagyrészt földszinti tégla garzon, vagy akár másfél szobás, igaz rosszabb állapotú lakás kapható. Ugyanakkor megyeszékhelyeken a legelterjedtebb, családok számára is kényelmes 1+2*fél, vagy 2+fél szobás panellakás, illetve hasonló méretű téglaépítésű lakás ára jön ki ennyiből. Igazán lakható méretű családi házat, ha a jó állapot is követelmény, viszont inkább csak kisebb településeken találunk 8 milliós áron. "Az alacsony árkategóriás, kisebb méretű lakások piacán is széles választási lehetősége van a vevőknek, igaz egyértelmű, hogy 12 millió forintért már jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnünk, és szélesebb kínálatból választhatunk. Sőt, ezen az árszinten már akár Budapesten is találhatunk új építésű, kétszobás társasházi lakást." - tette hozzá Kühne Kata.

A vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve az elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet ugyanakkor a bérlakás-piac. Sokakat a kényszer, a szigorodó hitelfelvételi lehetőség terelhet majd albérletbe, míg az óvatosabb hitelképesek is inkább kivárnak a most kedvezőtlenül alakuló hitelek felvételével, és átmenetileg (vagy jó tapasztalatok esetén hosszabb időre) lakást bérelnek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm