10 °C Budapest

Nehezebb lesz eladni a lakást: kinek jó ez?

Pénzcentrum
2008. november 24. 09:47

A gazdasági és pénzügyi válság által erősen érintett ingatlanpiac minden területén szelekció várható. A fejlesztői és hitelintézeti oldalon piactisztító hatása van a válságnak; a nem megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező fejlesztők kivonulhatnak a piacról, vagy megszűnnek, és a forráshoz jutás határozza meg a lakossági hitelintézetek közötti versenyt is a jövő évben.. A Biggeorge's Holding részeként működő Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat szerint hasonló piactisztító időszak következik az ingatlanértékesítői oldalon is.

A pénzügyi és gazdasági válság bizonytalanságot okozott az ingatlan piacon; a szigorodó banki hitelezési szabályok következtében a fejlesztők kivárnak vagy átértékelik, elhalasztják beruházásaikat, a hitelintézetek átalakítják portfoliójukat és alternatív értékesítési módszereket kínálnak, illetve a jelzáloghitel mellett egyéb termékekkel próbálják megtartani ügyfélkörüket. A válság a közvetítői piacot sem hagyja érintetlenül; ez a terület is komoly átrendeződés előtt áll. Az eladás és a vásárlás elhalasztása miatt csökkenni fog az ingatlan-tranzakciók száma és bizonyos területeken az árakban is számítani lehet egy minimális csökkenésre, mindezek következtében a következő hónapokban nehezebbé válik az ingatlanok értékesítése.

"Az Otthon Centrum hálózata, a kiélezett piaci helyzetben pozíciójának megőrzésére számít, mivel olyan kiterjedt kínálati portfólióval, több tízezres vevőkörrel, megalapozott szakértői tudással és a hálózat által nyújtott biztos háttérrel rendelkezünk, melyeknek köszönhetően rugalmasabban tudunk regálni a piac kiszámíthatatlan kihívásaira." - nyilatkozta Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise hálózat ügyvezető igazgatója.

Az Otthon Centrum lehetőséget is lát a jelenlegi helyzetben; várakozásuk szerint a nem versenyképes irodák kiesésével, és a vevők fokozódó bizonytalanságával gyorsabban növekedhet a piacon a professzionális ingatlanközvetítés részesedése, és ezen belül pedig felerősödhet a nagy hálózatok szerepe.

"Az elmúlt években a közvetítők közreműködésével létrejött tranzakciók részesedése a teljes ingatlan piacon 43%-ra emelkedett - ez megközelíti a nyugat európai, illetve budapesti belvárosi kb. 60%-os arányt - és ezen belül is kiemelkedő a hálózatban működő irodák megerősödése. Úgy számolunk, hogy a jelenlegi 40% helyett 2009 végére ezek fogják bonyolítani a közvetítővel létrejött tranzakciók 50%-át, ami a teljes piac 25%-át jelenti." - tette hozzá Kühne Kata.

Az Otthon Centrum várható további erősödése mögött olyan tényezők állnak, mint az országos lefedettséget biztosító 113 iroda, a 17 ezer ingatlant tartalmazó kínálati portfolió, valamint a hálózatban összeadódó piacismeret, amelyek együttesen komoly vevői kört képesek vonzani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor a válsághelyzetben elkerülhetetlen racionalizálást is sikeresebben oldhatják meg a hálózatok, ami a piaci helyzet normalizálódása mellett hatékony és gazdaságos működést eredményezhet, szintén erősítve a vevők közvetítőkbe vetett bizalmát.

"Az évente elvégzett 4,000 fős országos reprezentatív felmérésünk legfrissebb adatai alapján nyilvánvalóan kiderült, hogy a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy ingatlanközvetítő bevonásával jelentős értéket kapnak ingatlanjuk értékesítése során; gyorsabban zajlik a tranzakció, a tanácsadóktól pedig teljes körű szolgáltatást kapnak, valamint azt a szakértelmet, amivel egyedül nem rendelkeznek a folyamatosan változó ingatlanpiacon." - hangsúlyozta Kühne Kata.

A lakásvásárláshoz szükséges kiegészítő források előteremtése alapvető fontosságú a sikeres ingatlanértékesítés során. Az Otthon Centrum keretében működő Hitel Center a legszélesebb választékot nyújtja ügyfeleinek; 30 bank és pénzintézet koncentrált hitelkínálata érhető el nála. Ugyanakkor ügyfélköre az átlagos portfoliókhoz képest sokkal alacsonyabb kockázatú, és ezt banki partnerei egyedi feltételekkel honorálják, ezért a jelenlegi helyzetben is egyedi kedvezményeket tud biztosítani a hozzá forduló ügyfelek számára.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem