2 °C Budapest

Már alapítványunk is van a tudatos pénzügyekért - ma jelentette be a jegybank

Pénzcentrum
2008. október 2. 14:26

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére a mai napon számos intézmény és szervezet írta alá - többek között az OECD - azt a szándéknyilatkozatot, amelynek célja a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló nemzeti stratégia kidolgozása. A jegybank ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztését szolgáló programok kidolgozására és megvalósítására a Magyar Bankszövetséggel és a Diákhitel Központ ZRt-vel közösen létrehozta a Tudatos Pénzügyekért Alapítványt.

A Magyar Nemzeti Bank fontos feladatának tartja, hogy törvényben rögzített alapfeladatainak támogatásaként aktívan részt vegyen a pénzügyi kultúra fejlesztésében. A jegybank ma nemzetközi konferenciát rendezett, amelynek fókuszában a pénzügyi tudatosság növelése, a pénzügyi kultúra fejlesztése állt. Az eseményt megnyitó Simor András elmondta: "a pénzügyekben való jártasság mind egyéni, mind össztársadalmi szinten kiemelt fontosságú, a pénzügyi kultúra és a pénzügyi tudatosság fejlesztése pedig aktuális és fontos kérdés, melyben számos hazai intézmény és szervezet érdekelt". A jegybankelnök hozzátette: "egy adott ország pénzügyi kultúrájának szintje hatással van gazdasági egyensúlyi és fenntarthatósági kérdésekre: az általános pénzügyi kultúra hiánya vagy megléte befolyásolja a piaci versenyt, az erőforrások hatékony elosztását, és ezen keresztül végső soron a kiegyensúlyozott gazdasági növekedést is".

A pénzügyi kultúra fejlesztése világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az érintett nemzetközi szervezetek felismerték: hosszútávon növeli a társadalmi jólétet, ha a tájékozott fogyasztók körültekintően, a várható előnyök és kockázatok ismeretében döntenek egyéni pénzügyeikről.
A konferencián részt vett Angel Gurría, az OECD főtitkára is, aki elmondta, a nemzetközi szervezet kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi jártasság fejlesztését, és azt, hogy az egyes országok megismerhessék egymás sikeres kezdeményezéseit. A főtitkár hozzátette, az OECD arra kéri a kormányokat, hogy tegyenek lépéseket a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló nemzeti stratégia kialakítása és az e célt szolgáló programok megvalósítása érdekében.

A mai konferencián sor került egy szándéknyilatkozat aláírására is, melyben a csatlakozó hazai szervezetek mellett az OECD is kifejezte elkötelezettségét a magyar lakosság pénzügyi jártasságának fejlesztése iránt. Az aláírók egyetértettek abban, hogy a széles lakossági rétegek pénzügyi ismereteinek bővítése olyan hosszú távú feladat, amelyben eredmények csak jól megalapozott stratégai célok alapján és megfelelően kidolgozott, harmonizált programok hatékony megvalósítása révén érhetők el. Éppen ezért a programok összehangolt és hatékony kidolgozása és végrehajtása érdekében az érintett szervezetek támogatják a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló nemzeti stratégia közös kialakítását.

A pénzügyi tudatosság növelése, a pénzügyi kultúra fejlesztése nem egyszerűen szétszórt felvilágosító kampányokról és ismeretátadásról szól. Kimutatható és tartós eredmények csak akkor érhetők el, ha a szemléletváltozás az érintettek minél szélesebb körében megtörténik. Ennek érdekében az MNB 2008. elején kezdeményezte egy alapítvány létrehozását, melynek kifejezett célja, hogy a nemzetközi ajánlásokkal összhangban elősegítse az érdekeltek közötti párbeszédet. A létrejött Tudatos Pénzügyekért Alapítvány együttműködési lehetőséget kíván teremteni, és aktívan részt vállal a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló társadalmi jelentőségű programok kidolgozásában, továbbá kezdeményezi és támogatja a pénzügyi jártasság fejlesztését célzó hosszú távú, nemzeti szintű, kormányzati stratégia létrejöttét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB, a Bankszövetség és a Diákhitel Központ - mint alapítók - mellett a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány stratégiai támogatói között a GVH, PSZÁF és a Budapesti Értéktőzsde is jelen van. Az alapítvány, amelynek elnöke dr. Várhegyi Éva, a napokban kezdi meg működését.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem