18 °C Budapest

Veszélyes gyógyszerek Magyarországon: ezektől óvakodj

2015. január 26. 06:03

Már hivatalosan is influenzajárvány van Magyarországon. Egyre több a megbetegedés, és sok kórházban látogatási tilalom van. Még mindig érdemes lehet oltatni, egy vakcina ára körülbelül annyi, mint két csomag, az influenza tüneteit enyhítő forróitalpor.

Az Országos Epidemológiai Központ tájékoztatója szerint elérte hazánkat az influenzajárvány. Az elmúlt héten 40 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, ez arányait tekintve annyit tesz, hogy 100 ezer lakos közül 166 fő kereste fel az orvosát influenzás tünetekkel.

Ha pedig influenzaszezon, megindul a hazai gyógyszerfogyasztás. A megfázás és influenzás tünetek elleni készítmények általában olcsóbbak, ha nagyobb kiszerelésben vásároljuk őket, és sok esetben a vény nélkül kapható termékek fogyasztása is célravezető lehet. A kisebb kiszerelésű forró italporok 1000 forint körülről indulnak, a több tasakosak inkább 2000 forint körüli áron kaphatók.

Sokaknak jár térítésmentes védőoltás influenza ellen. Nem elég, ha tavaly oltattak, mivel a vírus folyamatosan változik, minden évben új ellenanyagot kell a védelem érdekében a szervezetbe juttatni. Ha nem jár a térítésmentes védőoltás, több oltóanyag közül is lehet választani a gyógyszertárakban. Az árak gyártónként és patikánként változnak, általában 2000 és 4000 forint közé esnek.

Mi van, ha nem gyógyszertárban vásárolunk?

De sokan például olcsósági szempontok miatt nem gyógyszertárban, hanem online rendeléssel próbálnak egy-egy készítményhez hozzájutni. Ennek eredményeképp pedig évről évre nő a hamis gyógyszerkészítményeket fogyasztók száma, hiszen sok hamis vagy illegális készítmény érkezik ilyen úton. A gyanútlan vásárlók nem is sejtik, mekkora veszélybe sodorják így magukat.

A gyógyszertárakban a szigorúan ellenőrzött ellátási láncnak köszönhetően nem kerülhet forgalomba hamis gyógyszer. De az interneten rendelt készítményekkel más a helyzet.

A nem legális forrásból (pl. engedéllyel nem rendelkező internetes forgalmazóktól) beszerezhető hamis gyógyszereknek súlyos egészségkárosító hatása lehet. A legveszélyesebbek a fogyókúrás, a potencianövelő és a sürgősségi fogamzásgátló szerek.

Ezek a hamis gyógyszerek nem megfelelő hatóanyagot tartalmaznak, és orvosi felügyelet nélkül alkalmazva súlyos egészségkárosodást okozhatnak - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Nem áll rendelkezésünkre adat arra vonatkozóan, hogy mekkora lehet Magyarországon a hamis gyógyszerek forgalma. A trendek alapján a gyógyszerellátás szereplőit (gyógyszergyártók, nagykereskedők, gyógyszertárak) sújtó forgalomcsökkenés azonban, ha mérsékelten is, de érzékelhető

- tette hozzá a HGYSZ.

Tavaly a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetvizsgálatán azt tapasztalta, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a 24 neten rendelt mintából 16 illegális volt, 8 pedig hamis.

Emiatt szigorították idén januártól a gyógyszertörvényt. De azért nem árt vigyázni, még akkor is, ha nem a fent említett termékkörből választunk, hanem akár influenza elleni gyógyszereket vásárolunk online.

Emelkedhetnek a gyógyszerárak

A múlt héten a svájci jegybank úgy döntött, hagyja felértékelődni a frankot, aminek következtében a forint rohamos gyengülésbe kezdett. Sokáig olyan gyorsan változott a frank árfolyama, hogy még a pénzváltók sem tudták, mennyiért adják vagy vegyék azt. Ha tartósan gyenge marad a forint a svájci frankkal szemben, felmerül, hogy számos svájci eredetű termék ára emelkedni fog, így például számos gyógyszeré is. Bár a hazai gyógyszerpiac szabályozott keretek között működik, vagyis a teljes gyógyszerkörre rögzítve vannak a kiskereskedelmi árak; a kemény árfolyamveszteséget elkerülendő még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is kénytelen lehet hozzányúlni az árakhoz. Ha ez bekövetkezne, az olyan svájci cégek gyógyszereinek, gyógyászati segédeszközeinek árát befolyásolná, mint a Novartis (Sandoz és a Ciba-Geigy összeolvadásából), a Roche, a Zyma, vagy például a Serono.

Már most sok helyen látogatási tilalom van

Az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egyes egészségügyi intézmények maguk dönthetnek arról, elrendelnek-e látogatási tilalmat a betegek védelme érdekében - tájékoztat a ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Január 21-én már számos kórházban tilos meglátogatni a szeretteinket, ezek a következők:

  • 2015. január 23-tól Fejér megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményében tilalom van, minden osztályra kiterjedően. 
  • A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a következő osztályokon rendeltek el látogatási tilalmat január 22-től: I. sz. Belklinika Haematológiai Osztály, Intenzív Osztály 3 telephelyen, Onkoterápiás Intézet, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, NIC és Újszülött Osztály, Gyermekgyógyászati Klinika PIC, ITO és Onkológiai Osztály.
  • Nógrád megyében a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet január 19-től rendelt el látogatási tilalmat visszavonásig a Gyermekgyógyászati, a Szülészet-nőgyógyászati és az Infektológiai Osztályon, valamint az Újszülött részlegen.
  • Tolna megyében a Dombóvári Szent Lukács Kórházban január 12-től rendeltek el látogatási tilalmat a Kardiológiai Rehabilitációs Osztályon. Emellett a szekszárdi Balassa János Kórház Szülészeti Osztály Gyermekágyas és Újszülött részlegére január 20-tól nem lehet betérni.

A legjobb, ha el se kapjuk

Egy fertőzött ember általában egy vagy kettő, a vírus ellen nem védett embert fertőz meg. Fertőzés után általában 2-3 napig lappang a betegség, és csak utána kezd valaki igazán rosszul lenni az Országos Epidemológiai Központ (OEK) tájékoztatása szerint. A betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, ehhez érdemes figyelni arra, hogy:

  • Gyakran moss kezet!
  • Eldobható zsebkendő használata köhögés, tüsszentés és orrfolyás során, ami elfedi a szájat és az orrot
  • Ha rosszul vagy, azonnal menj haza, ha az alkalmazottad van rosszul, küldd haza! Ha valaki lázas, akkor a legnagyobb a fertőzésveszély.
  • Az OEK javasolja a magas kockázatba tartozóknak az évenkénti oltást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem