2 °C Budapest

Tízezreket spórolhatnak az autósok ezzel a kis kütyüvel

2015. május 28. 11:32

Az autónk biztosítási díjait nehéz csökkenteni, de hamarosan elterjedhetnek azok a megoldások, amellyel annyit fizethetünk, amennyit (és ahogyan) az autónkat használjuk. A szakértők szerint akár felére is eshetnek így a biztosítási díjaink. Megmutatjuk, hogy milyen extrákat tud az ilyen biztosítás. De vajon egy képes egy fecske nyarat csinálni?

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy csökkentsük az autónk biztosítási díjait. Egyelőre csak egy magyar biztosító és partnere foglalkozik ilyen megoldásokkal, pedig a biztosítási díj akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne egy apró trükkel.

Hogyan lehet ilyen biztosításod neked is?

A Posta biztosítónál lehet megkötni az eddigi egyetlen telematikai rendszerrel "felszerelt" biztosítást. De mi is az a telematika?

A telematikus eszköz lényege, hogy pórázon tarthatjuk vele az autónkat

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Gombár György, a Vemoco Telematics vezérigazgatója. A műszer lényege, hogy autónkba szerelve a telefonunkról, illetve számítógépünkről követhetjük, hogyan mozog az autónk. Ezeket az adatokat azonban nem csak mi kapjuk meg, hanem a biztosító is, ahol az adatok alapján megállapítják, hogy mennyire agresszív a vezetési stílusunk.

Minél inkább kíméljük az autót és minél kevésbé balesetveszélyesen vezetünk, annál nagyobb kedvezményt kapunk a biztosítási díjunkból. A Posta Biztosítónál a kedvezmény mértéke akár 40 százalékos is lehet.


A telematikát egyébként egyszerűen csatlakoztathatjuk az autónkhoz, nincs szükség szerelőre a behelyezéshez és mivel egy apró, a tenyerünkben elférő eszközről van szó, így sok helyet sem foglal az autónkban. A biztosítóval egyébként GPS-en és GSM kapcsolaton keresztül kommunikál a telematika, így nagyjából olyan, mintha egy okostelefont csatlakoztatnánk az autónkhoz. Egyébként ezeket az adatokat továbbítja a rendszer a biztosítónak:

  • Gyorshajtás
  • Vészfékezés
  • Padlógáz
  • Hirtelen irányváltás
  • Motor fordulatszám
  • Sebesség
  • Fogyasztás
Az eszköz csatlakoztatásával tulajdonképpen felokosítjuk az autónkat

- tette hozzá Gombár György. A mért adatok segítségével jobb, biztonságosabb vezetési stílust alakíthatunk ki. Ezzel nem csak a baleseteket előzhetjük meg, hanem az autónk üzemanyag fogyasztását is optimalizálhatjuk, ráadásul a biztosítótól is nagyobb kedvezményt kaphatunk.

Milyen autóval közhetünk ilyen biztosítást?

A jelenleg forgalomba helyezett autók többsége alkalmas a telematikus eszköz csatlakoztatására, ugyanis alapvetően a 2001 után gyártott benzines és a 2004 után összeszerelt dízel üzemű autók esetén köthetünk telematika alapú gépjármű biztosítást. Ennek köszönhetően nem csak a nagyobb, újabb autók tulajdonosai élhetnek a telematika előnyeivel, hanem az autósok túlnyomó többsége.

Az eddigi tapasztalatik is azt mutatják, hogy ezt a fajta biztosítást főleg a kisebb keresetű (régebbi, kisebb autóval rendelkező) ügyfelek keresik. Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként az alsó-közép kategóriás vagy ennél nagyobb autók esetén lehet jelentős megtakarítást elérni a telematikás biztosítással, ennek ellenére kisebb autók tulajdonosai is szívesen kötnek ilyen szerződést az extra szolgáltatások miatt.

Extra szolgáltatások is járnak a biztosításhoz

A legjelentősebb extra funkció az autóba épített nyomkövetés, amellyel nemcsak a korábbi útvonalainkat ellenőrizhetjük, hanem lopás ellen is egyfajta biztosítékot nyújt. Amennyiben védelmi státuszba állítjuk az autónkat (a mobiltelefonunk segítségével), akkor a gyújtás ráadásakor az autó automatikusan beriaszt.

Automatikus segélyhívási
funkciót is beépítettek a biztosításhoz járó mobiltelefonos alkalmazásba. Ezzel elérhetjük, hogy baleset esetén a telefonunk automatikusan tárcsázzon egy előre beállított telefonszámot. Prémium szolgáltatásként kérhetjük, hogy az Autóklubhoz fusson be a hívás, ahonnan a diszpécserek adott szituációnak megfelelően értesítik a mentőket, tűzoltókat vagy rendőröket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokan küszködnek a modern autóknál a látszólag véletlenszerűen kigyulladó visszajelző lámpákkal. Az alkalmazás használatával azonban pontos információt kaphatunk arról, hogy mi romlott el a gépjárműben. Emellett a közelgő rendszeres szervízelésre is felhívja a figyelmet a rendszer.

Céges autót használóknak lehet hasznos az a lehetőség, hogy minden egyes utazásunknál beállíthatjuk, hogy üzleti vagy magán célú az utazásunk. Ezzel az üzemanyag fogyasztás nyomon követhető lesz, így a céges fogyasztást könnyedén elválaszthatjuk a saját használatú fogyasztástól.

További hasznos funkciója az alkalmazásnak, hogy parkoláskor segíthet megtalálni az autónkat a GPS-es nyomkövetésnek köszönhetően. Ez különösen azoknak lehet hasznos, akik nem tudják megjegyezni, hova parkoltak le autójukkal. Azt azért érdemes észben tartani, hogy a GPS-es helymeghatározás mélygarázsokban nem valószínű, hogy működik.

Milyen biztosítást köthetünk telematikához kapcsoltan?

Egyelőre csak a Post Biztosító nyújt telematika alapú Casco biztosítást, pedig nem csak az autósok, hanem a biztosítók is profitálhatnak a technológia használatából. Az eddig megkötött biztosítások alapján az látszik, hogy a telematikus eszköz ára egy év alatt megtérül, ha ezt a biztosítást választja az autós. Lényeges egyébként, hogy az eszköz nem autóhoz köthető, így amennyiben lecseréljük a gépjárművet, a biztosításunkat és az eszközt vihetjük magunkkal.

A jövőben egyébként lehet számítani arra, hogy egyre több biztosító fog megjelenni telematika alapú autóbiztosítással, de a széleskörű elterjedésre még várni kell néhány évet a szakértő szerint. Amikor viszont beindul a folyamat, akkor robbanásszerűen megugorhatnak a telematika alapú biztosítások Magyarországon. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem