21 °C Budapest

Százezreket fizethetnek a családi házak tulajdonosai: így kerülhetik el

2017. január 14. 13:03

Országszerte sok helyen jelentős mennyiségű hó esett le, amely az utcán balesetekhez vezet, ráadásul az autónkra is rázúdulhat a hó egy magasabb társasház tetejéről. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ilyenkor a kárunkat a ház tulajdonosa köteles megtéríteni, akár a kórházi kezelés miatt kiesett munkáról, akár a betört szélvédőről legyen szó.

Pénteken masszív havazás kezdődött Magyarországon, a hó pedig sok helyen veszélyessé tette a közlekedést. Nemcsak az utakon vagyunk azonban veszélyben, akár a csúszós járdán is történhet baleset velünk, de akár a parkoló autónkra is rázúdulhat a hó, ami akár több százezer forintos kárt okoz a kocsiban.

Általában ilyenkor a motorháztető szorul javításra, azonban ha a tetőablakot vagy a szélvédőt betöri a lezúduló hó, akkor a belső tér is komoly károkat szenvedhet. Emiatt viszont akár milliós tételt is kiszámlázhat nekünk a szerelő.

Ki a felelős a balesetekért?

Persze nem árt ilyenkor óvatosan közlekedni, azonban ha mégis megtörténne a baj, elesünk és megsérülünk, vagy az autónk roncsolódik, akkor van lehetőségünk kártérítésre.

A társasház körüli járdát hó és jég mentesíteniük kell, a tetőzet hófogó rácsait karban kell tartaniuk, a tetőről lecsúszó hó veszélyére figyelmeztető táblát kell kihelyezniük

- mondta a Pénzcentrum kérdésére az Aegon biztosító szakértője. Emellett lényeges, hogy minden elvárhatót meg kell tennie a balesetek elkerülésére.

A járda tisztítása azonban nemcsak a társasházak kötelezettsége, a családi házak előtti területért is a tulajdonos a felelős.

A gyakorlatban azonban az egyszerű, eleséses baleseteket ritkán jelentik be a biztosítónál, ennek egyik oka lehet, hogy nem is ismerik ezt a lehetőséget.

Autó károsodása esetén, ha igazolt a biztosított társasház (ez a családi házakra is igaz, de kevésbé jellemző - szerk.) felelőssége, akkor avult értéken megtérítjük a keletkezett kárt, vizsgálva a károsult közrehatását és a szerződésbe vont fedezeteket

 - mondta kérdésünkre a Groupama biztosító.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha mégis megtörténik a baj és balesetet szenvedünk, vagy az autónkra zuhan a hó a tetőről, kárt okozva abban, akkor először a ház tulajdonosát kell felkeresnünk, társasháznál pedig a közös képviseletet. A tulajdonosnak el kell ismernie a felelősséget ahhoz, hogy érvényesíthessük a kárt, ha ez megtörténik, akkor jellemzően a biztosítóhoz irányítanak minket.

A térítés a társasház felelősségbiztosítása alapján történhet, családi háznál jellemzően a lakásbiztosítás tartalmazza a felelősségbiztosítást.

Baleseti kárnál a felmerülő orvosi és egyéb költségek, jövedelem kiesés, gépjármű kárnál az autó javítási költségét téríthetik meg.

A felelősségbiztosítás alapján a biztosító a minden esetben avult értéken nyújt térítést (ennek részleteit a Polgári törvénykönyv tartalmazza). Ez azt jelenti, hogy egy öt éves autónál nem az újkori érték térítését veszik figyelembe. Persze, ha az autónkon van casco biztosítás, akkor az önerőhöz már elegendő lehet a felelősségbiztosítás által térített összeg is.

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem