16 °C Budapest

Súlyos következmények: ezért vigyázz a teljesítményfokozókkal

2016. május 27. 19:03

A gyógyszerészek szerint kockáztatja az egészségét az, aki modafinil hatóanyagú gyógyszerrel akarja fokozni teljesítményét.


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményben hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a modafinil hatóanyagú készítmények szedése a mellékhatások miatt súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, és a veszélyt súlyosbítja a készítmények ismeretlen, ellenőrizetlen forrásból, interneten keresztül történő beszerzése is.

Annak kapcsán adtak most ki közleményt, hogy nemrég a 444.hu.n megjelent Szily László okosdrogtesztje, amin a szer "túl jóra" vizsgázott.

Az OGYÉI szerint a tanulás, a koncentráció fokozására használt gyógyszereket népszerűsítő cikkek hatására megnőtt a gyógyszerek illegális forgalma, a NAV az elmúlt hetekben több száz modafinil gyógyszercsomagot foglalt le a repülőtéren.

Nem véletlenül korlátozták

A modafinil Európa legtöbb országában, köztük Magyarországon is forgalomban volt, nálunk 2006 és 2010 között, VIGIL 100 mg tabletta néven. A készítmény súlyos narkolepszia (az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara) esetén az éberség elősegítésére, az ébrenlét fenntartására alkalmazható, használatát viszont súlyos mellékhatások megjelenése miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Rossz gondolatok, magas vérnyomás

Az EMA bizottsága megállapította, hogy a modafinil szoros összefüggést mutat a súlyos, életveszélyes bőrreakciók kockázatával. A bizottság összefüggést állapított meg a modafinil és a pszichiátriai mellékhatások - mint például öngyilkos gondolatok, depresszió, pszichotikus epizódok - között is, ráadásul a modafinil és a szív-ér rendszeri mellékhatások, mint például a magas vérnyomás és a szabálytalan szívverés között is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csak narkolepsziásoknak

Az Európai Unió gyógyszerértékelő bizottsága az előny-kockázat arányt mérlegelve kizárólag narkolepszia esetére szűkítette a gyógyszer alkalmazását. Szükség esetén a narkolepsziás betegek Magyarországon is hozzájuthatnak a készítményhez, egyedi gyógyszer-engedélyezési eljárás keretében, az egyetemi klinikák alváscentrumaiban. Ők azonban a készítményt ellenőrzött forrásból kapják, és szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazzák.

Ne érdekelje a pillanatnyi siker!

Az OGYÉI nyomatékosan felhívja a figyelmet a fenti veszélyekre, és kéri az embereket, hogy pillanatnyi siker, tanulási, vagy munkában szerezhető eredmény érdekében ne tegye kockára egészségét. Arra is figyelmeztetnek, hogy a készítmény használatának népszerűsítése büntetőjogi felelősségre vonással járhat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm