14 °C Budapest

Sokan meglepődnek majd a gyógyszertárban néhány hét múlva

2014. december 11. 06:02

Egyelőre nincsenek hosszú sorok az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztárak ügyfélszolgálatainál, pedig nagyon sok olyan tag van, aki még nem azonosította magát SZEMÉLYESEN. A határidő közeleg, a Pénzcentrum mutatja, mit kell tenned ahhoz, hogy januárban is tudj vásárolni egészségpénztári kártyáddal a gyógyszertárban.

A jelek szerint az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztári tagok közül sokan hagyják az év utolsó napjaira a személyes azonosítást: mint azt a Pénzcentrum a Stabilitás Pénztárszövetségtől megtudta, november elejéig - a becslések szerint - a tagok mindössze 45 százaléka intézte el a pár perces adategyeztetést. A folyamat egyébként mindössze pár percet vesz igénybe.

Ha azt vesszük alapul, hogy a hazai önkéntes nyugdíj és egészségpénztáraknak jelenleg összesen több, mint kétmillió tagja van, valószínűleg

több százezren még nem intézték el a dolgot.

A pénztárszövetségnél nem tudnak komolyabb sorokról, ugyanakkor azt jósolják, hogy az év végén megnő majd az azonosításra várók száma. Bár nem vesztik el a pénzüket azok a tagok sem, akik nem egyeztetik adataikat, januártól nem tudják majd használni egészségpénztári kártyájukat - például a gyógyszertárakban. Ugyanakkor a megoldás egyszerű: 2015-ben bármikor bemegyünk az ügyfélszolgálatra, azonosítjuk magunkat, és újra működik a kártyánk.

Persze nem ilyen egyszerű

A Pénzcentrum több olvasója is arról panaszkodott, hogy az elvileg rövid ügyintézést nem tudták másképp megoldani, szabadságot kellett kivenniük hozzá, sőt, volt, akinek hosszadalmas utazással is járt a dolog.

Az azonosítás során a tagnak személyesen be kell mutatnia az érvényes személyazonosító okmányát, valamint a lakcímkártyáját. (Korábban egy olvasónk jelezte, hogy tőle az adóazonosító kártyáját is kérték: a pénztárszövetség szerint ez nem lehet kötelező, valószínűleg az egyszerűbb azonosítás miatt volt rá szükség).

Az azonban nem változott, hogy nem lehet levélben, e-mailben beazonosítanunk magunkat: a pénzmosás és terrorizmus elleni jogszabályok előírják, hogy az azonosításhoz személyes jelenlét szükséges.

Mit, miért, hogyan, mikor?

A lényeg:
  • ha önkéntes egészségpénztári, nyugdíjpénztári tag vagy, ellenőrizd, hogy kell-e azonosítanod magad (call centeren; pénztár honlapján)
  • ha igen, nézd meg, hova kell menned, és személyiddel, lakcímkártyáddal intézd el minél hamarabb
  • Miért kell személyesen azonosítaniuk magukat a pénztártagoknak év végéig?

Az azonosítást a törvény írja elő. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása miatt kell most minden, pénztártagot (pontosabban a 2013. július 1. előtt belépetteket) kötelezően átvilágítani.

Az átvilágítás a tagok személyes beazonosítását, adataik ellenőrzését, rögzítését jelenti.

  • Hány embert érint az azonosítási folyamat? Honnan tudhatom, hogy engem érint-e? Mely pénztárak tagjainak kell azonosítaniuk magukat?

A folyamat mindenkit érint, aki 2013. július 1. előtt került kapcsolatba egy pénztárral, lett pénztártag.

A hazai önkéntes nyugdíj és egészségpénztáraknak jelenleg összesen több, mint kétmillió tagja van. (Az MNB adatai szerint 49 önkéntes nyugdíjpénztár és 31 egészségpénztár működik. Ezek összes taglétszáma: 1 179 980 önkéntes nyugdíjpénztári tag és 1 020 863 egészségpénztári tag.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Hogyan működik az azonosítás?

Az átvilágítás, vagy azonosítás során a tagnak

személyesen

be kell mutatnia az érvényes személyazonosító okmányát, valamint a lakcímkártyáját, legkésőbb 2014. december 31-ig.

  • Honnan tudhatom, hogy hova kell mennem?

Az azonosítás helyszíneiről érdeklődnünk kell pénztárunk ügyfélszolgálatán. Az ott megadott helyszínek valamelyikére kell személyes okmányainkkal együtt bemennünk (általában az ügyfélszolgálatokra kell mennünk; a pénztárak honlapján, telefonos ügyfélszolgálatán pedig megtudhatjuk azt is, be kell-e mennünk egyáltalán - a szerk.).

A pénztárszövetség azt javasolja, az azonosítással kapcsolatban bővebb információkért mielőbb keressük fel pénztárunk ügyfélszolgálatát.

Az azonosításra kizárólag személyesen van mód. A törvény értelmében az azonosításhoz személyes jelenlétünk szükséges, tehát a levélben, esetleg online beazonosítás nem szabályos.

Az önkéntes pénztári juttatást adó munkáltató cégek beazonosítása is szükséges a törvény szerint. Nekik egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükségük az azonosítás elvégzéséhez.

A cégkivonatban szereplő képviselőt vagy meghatalmazottját is személyesen be kell azonosítani a pénztárnak. A beazonosításban közreműködő személy személyes okmányaira itt is szükség van, így fontos, hogy a cégvezető vagy a meghatalmazott okmányai rendelkezésre álljanak a beazonosításkor.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem