16 °C Budapest

Sok család nem hallott még erről: jön az új megtakarítás

2014. október 28. 06:02

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a biztosítóknál indítható megtakarítások köre. Néhány hónapja olyan új típusú termékek jelentek meg a piacon, amelyek a korábbiakhoz képest kedvezőbb feltételeket nyújtanak a takarékoskodóknak. Kinek érdemes ebbe tennie a pénzét?

Néhány évvel ezelőtt igen kedvelt megtakarítási lehetőséget nyújtottak az úgynevezett unit linked életbiztosítások, amelyek a megtakarításon felül akár baleset vagy betegség esetén is fizettek. Viszont nemrégiben a biztosítók újfajta megtakarítási lehetőséget kezdtek kínálni az ügyfeleiknek.

Mit tudnak az újfajta megtakarítások?

Olyan, Magyarországon eddig ismeretlen termék jelent meg a biztosítási piacon, ami gyakorlatilag egy kockázati életbiztosítás mellé kínál megtakarítási lehetőséget. Az igazi újdonság azonban abban rejlik, hogy csupán a biztosítás részt kell minden hónapban befizetnünk (vagy évben, attól függ, milyen gyakoriságot választunk), az előtakarékossági rész ugyanis nem rendszeres megtakarítás, hanem eseti jelleggel fizetendő.

Ez azt jelenti, hogy nem kötelező minden hónapban vagy évben befizetni, hanem eseti jelleggel tudunk félretenni pénzt. Ez jól jöhet, ha a jövedelmünk ingadozik, vagy az év végi prémiumunkat szeretnénk befektetni.

A korábban elérhető unit linked biztosítások esetén vagy rendszeres megtakarítási összeget kellett vállalni, vagy egy nagyobb összeggel kellett elindítani a megtakarítást, amely mellé eseti befizetéseket lehetett tenni. Ezek a lehetőségek természetesen most is elérhetőek, ha valaki ilyenben gondolkozik, azonban az új konstrukcióval egy új lehetőség nyílik meg azok számára, akik rendszeresen nem, de esetenként képesek félretenni.

További érdekesség, hogy az alapbiztosítást jellemzően egy családra szoktak megkötni, ezzel egészségügyi és baleseti szempontból levédve magukat, és emellé adódik a lehetőség a megtakarításra.

Mitől különleges ez a megtakarítás?

Az önmagában még nem lenne különleges, hogy megtakarítani lehet a biztosítás mellett, viszont az érdekes, hogy választhatunk, eszközalapok között hozunk létre egy portfóliót, vagy egy már eleve kialakított választható portfólióba tesszük a pénzünket. Egyszerre mind a kettőben nem lehet a pénzünk, viszont a váltás lehetősége fennáll. További előnye, hogy a megtakarításból csak alapkezelési költséget von le a biztosító, nincs tehát a szerződés kezelésével, fenntartásával, és tranzakcióival kapcsolatos díj sem.

Mibe fektetik a pénzünket?
A legtöbb biztosítással egybekötött megtakarításnál eszközalapokból kialakított portfólióba teszik a pénzünket, és ez az opció ennél az új konstrukciónál is elérhető. Amiben azonban több termékhez képest is pluszt nyújt, hogy az eszközalapok helyett választhatjuk azt is, hogy előre kialakított portfólióba helyezzük el a megtakarított pénzünket az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan.

Mire terjed ki a biztosítási védelem?

Az alap életbiztosítás mellé, amely a főbiztosított esetében kötelező, számtalan biztosítási fedezet közül lehet választani. Ezek igen hasznosak lehetnek, ha betegségekre és balesetekre is fel akarunk készülni. Az alap életbiztosításon felül a szülők számára érdemes lehet megkötni például

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Rokkantsági biztosítást
  • Kritikus betegségek biztosítást (ami a leggyakoribb betegségek ellen véd)
  • Műtéti térítést

Gyerekek esetén a két leginkább ajánlott biztosítás a csonttörés, illetve a műtét esetén térítő biztosítási védelem.

Így válasszunk megtakarítást!

Alapvetően három kérdésre kell megválaszolnunk, hogy megtudjuk, melyik megtakarítás áll hozzánk legközelebb:
Szükségünk van-e kiterjedt biztosítási védelemre

  • Havonta szeretnénk megtakarítást
  • Eseti jelleggel szeretnénk pénzt félretenni
  • Van-e jelenleg nagyobb befektethető összegünk.

Ezek közül azt a megtakarítások közül azt érdemes választani, amelyik leginkább a saját igényeinknek megfelel:

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm