Bejelentkezés:

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2017. január 22. vasárnap Vince, Artúr
Hírek » Biztosítás

Rengetegen bukják el holnaptól a TB-t

A mai napon lejár a türelmi határidő: azok a tanulók, akiknek idén lejárt a diákigazolványa és nem tanulnak tovább, de elhelyezkedni sem tudtak még, a holnapi naptól kötelesek maguknak fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a köznyelv szerint a TB-t. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.


Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése mindenkinek köztelező. Ez persze általában nem okoz gondot azoknak, akik iskolába járnak, vagy már dolgoznak. De idén nyáron is sok diák fejezte be a tanulmányait, akiknek pedig még nem sikerült elhelyezkednie a holnapi naptól magának kell fizetnie az egészségügyi járulékot:

havonta 7 050 forintot.

Ráadásul az érintett fiatalok nem is lehetnek kevesen, ugyanis a KSH friss adatai szerint a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,6 százalékkal 12,6 százaléka csökkent, de a munkanélküliek ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

Hogyan kell fizetni?

A frissen végzett diákoknak, akik még nem kezdtek el dolgozni, a mai napon lejár az október 31-től (a diákigazolvány lejártától) számított 45 napos türelmi határidejük, vagyis holnaptól, azaz december 16-től kötelesek fizetni. Arra pedig, hogy jelentkezzenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

még 15 napjuk van.

A bejelentéséhez szükséges adatlap (16T1011) letölthető az adóhatóság honlapjáról, vagy beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain. Ezt postán, személyesen, vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül tudjuk eljutatni a NAV-hoz. Akinek pedig van a NAV-tól kért PIN-kódja, az telefonon is bejelentkezhet az adóhatóságnál. A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig.

A nyomtatványon kívül az alábbiakra van szükség a bejelentkezéshez:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ kártya
  • meghatalmazás, ha nem az igénylő jár el az ügyben.

Nincs kivétel?

Fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

De lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett - hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával - más személy vagy szervezet fizesse meg.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Már pár száz forintból is lehet nyugdíjad: íme a trükk
Kiszámoltuk, mennyit kellene félretenned.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Imádják a vért az öreg kontinensen: íme Európa horrorételei

Szinte bárhova vet minket a sors Európán belül, szinte mindenütt fogyasztanak állati vért különböző formában. A hagymás sült vért talán nem kell bemutatni, ez leginkább hazánkra jellemző. Szlovákia...
 

Így válaszd ki a legjobb vágódeszkát: tényleg olyan jó a műanyag?

A vágódeszka az egyik legfontosabb konyhai eszköz, különösen, ha sokat főzünk (ami ugye olcsóbb, mint étterembe menni). A legfontosabb, hogy milyen anyagból készül: Régebben a műanyag vágódeszkát...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

01.19-01.25
Országos

Aldi

01.19-01.25
Országos

Spar

01.19-01.25
Országos

Interspar

01.19-01.25
Országos

Tesco

01.19-01.25
Országos

Spar, Interspar

extra ajánlatok
01.12-02.02
Országos

Auchan

baba
01.05-02.01
Országos

Auchan

friss húsok
01.05-02.02
Országos