15 °C Budapest

Patikaszabályozás: ismét a betegek járhatnak rosszul

2014. április 18. 09:02

Ha a gyógyszerészeknek a patika vezetésére kell koncentrálniuk, akkor a szakmai kérdések a háttérbe szorulnak, aminek a betegek láthatják kárát. A gyógyszerkassza megszorítása miatt pedig a betegek terhei tovább nőnek - írja a Napi.hu.

Az idei év elején bevezetett patikai tulajdonosi program nem úgy alakult, ahogy tervezték. Az állami segítséget mindössze két-három patika vette igénybe. A gyógyszerészek ódzkodtak is a hiteltől, ami egyébként sem állt időben rendelkezésre. Ezért a patikák tulajdonosai kénytelenek voltak belemenni, hogy halasztott fizetéssel, az osztalék terhére adják el a 25 százalékot.

A tulajdoni hányad kérdése egyébként teljesen lényegtelen a betegeknek és vásárlóknak. Sokkal nagyobb jelentősége van számukra annak, hogy míg öt éve 10 százalékuknak sem kellett visszamenni a patikába a felírt gyógyszerért, ma több mint 30 százalékuk kényszerül erre a készletezési politika miatt. Ez növeli a betegek elégedetlenségét. Másrészről, ha a gyógyszerésznek a patika menedzselésére kell koncentrálnia, akkor nem marad energiája a szakmai kérdésekre, így ismét a fogyasztó jár rosszul.

Hiányzik a megfelelő támogatottság is, noha az alapellátás szerves része. Az alapellátásban dolgozó orvosok 80 százaléka gyógyszerrel gyógyít, s míg naponta 120-125 ezer háziorvos-beteg találkozásra kerül sor, a patikákba 670 ezren kopogtatnak be egy nap.

A gyógyszerkassza megszorítása miatt a betegek terhei tovább nőttek. A megvásárolt dobozok száma valamelyest nőtt ugyan az elmúlt három évben, de a vényköteles szerekből mind kevesebb fogy. A gyártók pedig egyre több terméket sorolnak át a szabadon megvásárolható kategóriába.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem