6 °C Budapest

Mutatjuk: ennyire veszélyes a környék, ahol élsz

2015. május 6. 19:29

A rendőrség hivatalos adatain alapuló térképen 44 vidéki városban és Budapest összes kerületében, illetve városrészében láthatjuk a vizsgált időszakra vonatkozó gépjármű feltöréseket és lopásokat, lakásbetöréseket, személy ellen elkövetett bűneseteket, illetve egy külön térképen, az egyebek kategóriával kibővülve, az összes bűnesetet egyben is - írja közleményében az Otthontérkép.

A térképből kiderül, hogy a közbiztonság a számok szerint országos szinten javult bár, az ezer főre eső bűneset szám csökkent 2014-ben, de árnyalja a képet, hogy drasztikusan az egyéb bűnesetek körébe tartozó számok csökkentek. Továbbá az is kiderül, hogy a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyvárosok közül, a kevésbé impozáns dobogó tetején még mindig Siófok áll, a budapesti kerületek közül pedig az V. kerület lépett a dobogó tetejére.

Budapest

Hogy pontosan mi az oka annak, hogy a bűnesetek száma ennyivel csökkent egy év alatt a rendőrség statisztikái alapján, arra nem tudjuk a pontost választ, de feltételezésünk alapján módszertani változás történhetett a bűnesetek gyűjtésében, regisztrálásában, mindenesetre a budapesti kerületek összes bűnesetét vizsgálva megállapítható, hogy még mindig a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen ezen a területen sűrűsödik hétköznap és hétvégén is a nappali és az éjszakai élet egyaránt, illetve a turisták is leginkább ezekben a kerületekben fordulnak meg a legnagyobb számban. A listában azonban történt változás, 2014-ben az V. kerületben regisztrálták a legtöbb bűnesetet, a VI. kerületben a számok alapján javult a közbiztonság, így a kerület egy helyet "javítva" a második helyre lépett. A legbűnösebb első ötben még az I., VIII., IX. kerület foglal helyet.

A legkevesebb bűncselekményt 2014-ben is Pest külső részein a XVI., a XVII., és a XVIII. kerületekben regisztrálta a rendőrség, a sorrendben nagy változás nem is történt. Ami igazán érdekes, hogy a legkevesebb és legtöbb bűncselekménnyel rendelkező kerületek közötti közel 10-szeres különbség csökkent 2014-re, ezek szerint valóban javulhatott a közbiztonság fertőzöttebb területeken!

Vidék

A vizsgált vidéki városok közül 2014-ben is Siófokon történt magasan a legtöbb bűncselekmény ezer lakosra vetítve, több mint 47 darab, de 2013-hoz képest a bűncselekmények száma jelentősen csökkent A Balaton fővárosának is nevezett településen több mint 1100 bűncselekményt regisztráltak 2014. évben. Természetesen Siófokon a kiemelkedő turizmus miatt nyaranta megsokszorozódik a település "lakossága", így nem is csoda, hogy jellemzően a lopásokra specializálódott elkövetők egyik legfontosabb bázisa a Balaton-parti város, ami így a bűnügyi statisztikákban negatív rekordernek számít.

Ha eltekintünk a két véglettől, és csak a nagyobb lélekszámú megyei jogú városokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ezer lakosra vetítve, közel 38 bűnesettel Szolnok vezeti az összesített listát, míg a legbékésebb városunknak Sopron számít a maga kevesebb, mint 17 bűncselekményével ezer lakosonként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Betörések

A lakáspiaci szempontból leginkább érdekes bűncselekmény kategória a betörések. Lakásbetörések szempontjából a II. kerület bizonyult a legrosszabbnak, 2014-ben 192 bűnesetet regisztráltak, ez a szám a II. kerületi lakosságszámra vetítve 6 betörés 1000 lakosonként. A lista elején található még az I. és XII. kerület is, de Soroksáron is magas a lakásbetörések relatív száma.

Érdekes, hogy a legkevesebb regisztrált betöréssel érintett kerületek között található a VII. kerület, ahol közel 2 betörés jut 1000 lakosra, ez inkább a magasabb lakosságszámnak köszönhető. A lakásbetöréseknél is jellemző, hogy a külső kerületekben relatíve kevesebb a betörések száma.

Gépjármű elleni bűncselekmények

Fontos adatokra lelhetünk a gépjárművekkel kapcsolatos statisztika vizsgálatával is. A legtöbb bűneset a XIV. kerületben regisztrálták 2014-ben, de a lakosságszámra vetítve a legrosszabb helyzetben mégis az I. kerület volt, itt közel 8 bűncselekmény történt ezer lakosra vetítve az előző évben. A lista élére került a Belváros - Lipótváros és Ferencváros is.

Szintén érdekes és már-már meglepő, hogy a VI. és VII. kerület a lista végén tartózkodik, miközben teljes bűnstatisztikában inkább a dobogó tetején helyezkednek el. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy az egyéb, nem lakással és gépjárművel kapcsolatos bűnesetek száma ezekben a kerületekben a legmagasabb.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm