Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin
Hírek » Biztosítás

Már több mint 9 ezer magyar kapott új szervet

Már több mint kilencezren kaptak új szervet Magyarországon a hazai transzplantációk kezdete, 1973 óta - derül ki a szervátültetéseket is koordináló Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) legfrissebb adataiból, amelyeket kedden ismertetett a Magyar Idők.

A cikk szerint a legnagyobb számban, több mint 7700 esetben súlyos veseelégtelenségben szenvedők estek át az életmentő operáción, ami érthető, mivel a vesetranszplantáció technikáját dolgozták ki a világon elsőként. Emellett csaknem nyolcszáz máj-, több mint négyszáztíz szív-, és százötvennél is több hasnyálmirigy-átültetést hajtottak végre a magyar orvosok, akik tavaly az első tüdőtranszplantációt végezték el az országban.

Az előző évben 497 páciens esett át szervátültetésen, ezzel egy időben azonban 613 került fel a transzplantációs várólistára. Jelenleg több mint 1160 páciensnek van szüksége vesére, a 110-et is meghaladja a májra, az 50-et a szívre várók száma, míg 23 páciensnek kombinált vese-hasnyálmirigy átültetésre lenne szüksége a túléléshez, a várakozók száma pedig az elöregedés miatt is folyamatosan nő.

Mindössze 49 kórházból jelentettek az OVSZ-nek potenciális donort, azonban az elhunytak 74 százalékának már több szervét is felhasználták transzplantációra, 178 donorból 562 szervet távolítottak el. Ez az arány egy évvel korábban még csak 70 százalékos volt, és évről évre emelkedik - olvasható a Magyar Időkben.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége
Így játszhatsz el Te is százezreket pillanatok alatt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Tényleg hagyományos boros ország hazánk?

Pár nappal ezelőtt írtunk Európa sörfogyasztásáról, amire jött olyan komment, hogy inkább a bort isszák a magyarok, ezért vagyunk csupán a középmezőnyben sörfogyasztás szempontjából. Persze teljes...

Tuti recept: ezzel a csodaitallal gyorsabban megy a fogyás

Közeledik a nyár, ami egyben azt is jelenti, hogy mindjárt itt a bikiniszezon. A legtöbben ilyenkor próbálnak megszabadulni a pluszkilóktól, ezért most mutatok egy otthon is elkészíthető, filléres csodaitalt...
 
NÉPSZERŰ
FRISS