18 °C Budapest

Ma is jön az ítéletidő: így készülj fel a szuperviharra

Pénzcentrum
2014. július 23. 05:31

Kedden hatalmas viharok vonultak át az országon és úgy tűnik, hogy folytatódik az ítéletidő. Az szél és az eső sok házat megrongált, azonban sokan nem tudják, hogy mi a teendő, ha kárt jelentünk be a biztosítónál. Megmutatjuk, hogy mit kell tenned, ha beázott a lakás, vagy elvitte a cserepet a szél.

Két héttel ezelőtt sokan pórul jártak a rossz időjárás miatt, és kedd óta hatalmas viharok sújtják Magyarországot. A rendkívüli helyzet miatt országos figyelmezetetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma is többfelé várható zápor, zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi szél néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

Lényeges, hogy felkészülten érjen minket és ingatlanjainkat a vihar. Mit kell tenni akkor, ha már bekövetkezett a kár? Megmutatjuk, mi az, ami miatt bukhatod a biztosítód kifizetését, és azt is, hogy milyen biztosítást kell kötnöd ahhoz, hogy felkészülten várhasd a vihart.

Mi az első teendő a kár bekövetkeztekor?

"A kár bekövetkezése után elsődlegesen a kárenyhítési, kármegelőzési feladatokat kell elvégezni, Például, ha a tetőfedést megbontotta a szélvihar, akkor a tetőt a sérült részen le kell fóliázni, vagy a hiányzó cserepeket pótolni kell, hogy a további károkat megelőzzük, és az eső ne áztassa el a lakásunkat" - mondta Cserkuti Nándor, az Aegon biztosító kárrendezési és szolgáltatási igazgatója.

Lényeges tehát, hogy megakadályozzunk azt, hogy további károk következzenek be az épületben, mivel ha ezt nem tesszük meg, a biztosító nem állja azokat a károkat, amik az állagmegóvás elmulasztása miatt következtek be.

Érdemes megjegyezni a kár bekövetkezésének pontos idejét, mivel a biztosító a kár időpontjában lévő szélerősség, illetve időjárás alapján bírálja el a kárügyet.


Mit kell tenni ezután?

A további károk megelőzése után a lehető legrövidebb időn belül be kell jelenteni a kárt. Ha közvetlenül mi állunk kapcsolatban a biztosítóval, akkor a szolgáltatónak, ha társasházról van szó, akkor pedig a közös képviselőnek kell jelezni, hogy megrongálódott az ingatlan.

Szikszai József, a Generali Biztosító vagyon-kárrendezési igazgatója szerint a kárenyhítést követően az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető károk helyreállítását azonnal meg lehet kezdeni, vagyis bizonyos javítási munkálatokba belekezdhetünk, de ezek csupán a közvetlen veszély elhárítására irányulhatnak.

Mennyi időm van a kárt bejelenteni?

A kárbejelentésre elég szűkös, mindössze két napos határidőt szabnak meg a biztosítók, de lényeges, hogy a kárszakértő megérkezése előtt az élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztető további károk helyreállítását nem szabad megkezdeni, illetve a kár miatt megsérült részeket (pl: leszakadt tető, leesett és eltörött cserepek stb.) meg kell őrizni, mivel ezek segítenek a szakértőnek a kár pontos felmérésében.

Abban lehet eltérés, hogy mennyi idő alatt érkezik a kárszakértő a helyszínre, de ez nem szokott egy hétnél tovább tartani. Amint megtörtént a kár felmérése, el lehet kezdeni azoknak a károknak a helyreállítását, amelyeket eddig nem lehetett elvégezni a felmérés pontossága miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Mikor kapjuk meg a pénzt?

A kárfelmérés után a biztosító feldolgozza az adatokat, összeveti a kár mértékét a biztosítással, majd ezek után fizet. Nem minden esetben az ügyfél kapja a pénzt, mivel előfordulhat, hogy az összeget egyenesen a kivitelező kapja, aki a helyreállítási munkálatokat végzi.

"Egyszerűbb ügyekben telefonos egyeztetést követően közvetlenül megtörténik a kifizetés" - tudtuk meg Halmos Gyulától a Groupama Garancia főosztályvezetőjétől. Ez a gyakorlat igaz egyébként a biztosítók többségére. Könnyebbség ebben az esetben, hogy a kárszakértőnek nem kell kimennie a helyszínre.

Hogyan győződjünk meg arról, hogy fizetni fog a biztosító?

Fontos, hogy megfelelő legyen az otthonunk biztosítása, ez két szempontra ügyelve érhetjük el:

  • Széleskörűen biztosítjuk az otthonunkat
  • Figyelünk arra, hogy ne legyen alulbiztosítva lakásunk

Az alulbiztosítást úgy védhetjük ki a legkönnyebben, ha minden évben élünk a biztosító által felkínált indexálással. Figyeljünk továbbá arra, hogy amikor nagyobb értékű ingóságot szerzünk be, vagy lakásunkat felújítjuk, modernizáljuk, akkor vizsgáljuk felül, hogy fedezi-e az értékeinket a biztosításunk.

A széleskörű biztosítás azt jelenti, hogy érdemes olyan lakásbiztosítást választanunk, ami minél több kockázatra kiterjed. Egy alap lakásbiztosítás ugyanis csak néhány elemet tartalmaz, mint a betöréses lopás, villámcsapás, viharkár stb. és bizonyos fontos védelmi elemeket kiegészítő biztosításként kell megkötnünk a lakásbiztosítás mellé.

Milyen kiegészítő biztosítást érdemes kötni?

Több olyan kiegészítő biztosítás található a biztosítók kínálatában, amiket érdemes megkötni, ha fel akarunk készülni a viharszezonra. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte azt, hogy melyik az a három legfontosabb kiegészítő aminek érdemes mérlegelni a megkötését:

  • Ha új, hőszigetelő ablakaink vannak, akkor érdemes kiegészítő vagy különleges üvegtörés biztosítást kötni, amivel biztonságban tudhatjuk a méregdrága szigetelő ablakainkat. Akkor is érdemes ezt választani, ha különleges ólomüveg, vagy egyéb üveg díszítés található a lakásunkban.
  • A viharok velejárója gyakran a beázás, azonban alap esetben ezt nem tartalmazza a lakásbiztosítás, ezért erre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani.
  • Ha a házon napelemek, vagy napkollektorok vannak egy hirtelen jött nyári jégeső tönkreteheti azokat, de kiegészítő biztosítással ezek védelmét is megoldhatjuk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm