18 °C Budapest

Kíváncsi vagy, mit művel a testeddel napi 2 pohár diétás kóla?

2016. október 22. 13:01

Sokan azt hiszik, hogy kisebb az esélye annak, hogy cukorbetegek lesznek, ha diétás kólát vagy cukormentes üdítőket isznak. A legújabb kutatások azonban cáfolják ezt, ráadásul már napi két pohár diétás kóla is elég, hogy rontsunk a helyzeten. Mutatjuk a meglepő eredményeket.

A nem fertőző, krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a daganatos betegségek gyakorisága rohamosan növekszik hazánkban. Ezeknek kialakulása pedig döntően a nem megfelelő életmódra vezethető vissza.

A szakemberek szerint, ha szeretnénk elkerülni ezeket a betegségeket, akkor jobban kellene figyelnünk a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, de az adagok mérete is nagyon fontos, a színes, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett.

KATTINTS! Ez a nyolcadik leggyakoribb halálok: százezrekbe is kerülhet a kezelés

Mi bajunk lehet, ha cukormentes kólát iszunk?

Többek között a fent leírt okok miatt választják sokan a kólának a cukormentes változatát. Hiszen azt gondolhatnánk, ha csökkentjük a bevitt cukor mennyiségét, akkor máris tettünk egy lépést, hogy megelőzzük az elhízást, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Szinte minden 11. ember érintett

A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben. Egyes becslések szerint a magyar népesség közel 5-10 százaléka lehet cukorbeteg, de sokan vannak olyanok is, akiknél még nem ismerték fel a betegséget. A WHO adatai szerint a világon majdnem minden 11. embert érinti ez a betegség.

KATTINTS! Havi 5 ezer az egészség: mutatjuk, mi lesz a hálapénz veszte

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy friss tanulmányból azonban most az derült ki, hogy a diétás italok nincsenek ránk jó hatással. A tudósok megállapították, hogy elég csupán napi két pohár cukormentes üdítőt innunk, ahhoz, hogy duplájára növeljük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát- írja a Daily Mail.

A kalóriamentes italok ugyanis még éhesebbé tesznek minket, emiatt sokkal jobban kívánjuk a cukortartalmú nasikat, amitől könnyen meghízhatunk.

Mindezek mellett azt is feltételezik, hogy a mesterséges édesítőszerek nincsenek jó hatással a bélben lévő baktériumokra, ami szintén kiváltó oka lehet a cukorbetegségének.

A mesterséges édesítőszerek negatívan befolyásolják a bélben lévő jó és rossz baktériumok egyensúlyát, ami akár glükóz intoleranciához is vezethet

- mondta el a lapnak Josefin Löfvenborg, a kutatás vezetője.

KATTINTS! 150 ezer forinttól eshetsz el évente, ha enélkül veszel gyógyszert

Hogyan készült a tanulmány?

  • A svédországi Karolinska Intézet 2874 felnőttet vizsgált meg, akik egy éven keresztül egy naplóban vezetették, hogy milyen italokat fogyasztottak.
  • Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik naponta két vagy több pohár édesítőszerrel ízesített italt ittak (például diétás kólát, vagy cukormentes üdítőt), azoknál 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.
  • Azok, akik naponta 5 vagy annál is több édesítőszeres italt ittak, azoknál ez a szám már 4,5-re emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem