9 °C Budapest

Kellemetlen meglepetés az orvosi rendelőben: sokakat érint

2015. április 27. 11:30

Sokan csak az orvosi rendelőben szembesülnek azzal, hogy nincs fizetve a társadalombiztosításuk. Ez nem feltétlenül a munkáltató hibája, a pályakezdőknek és a két munka között lévőknek különösen érdemes figyelni a TB-re. A Pénzcentrum összegyűjtötte nekik, mikortól és hogyan kell fizetni a TB-t, ha még nem találtak munkát, de nem szeretnének büntetést fizetni.

A társadalombiztosítás fizetése a jogszabályban előírtak szerint mindenkinek kötelező, függetlenül attól, hogy  valaki mondjuk beteg-e vagy sem. Azoknak, akik iskolába járnak, vagy be vannak jelentve munkahelyükre ez nem jelent gondot. Ám, amikor éppen nem állunk munkaviszonyban vagy nincsen tanulói jogviszonyunk, akkor a TB-t magunknak kell fizetnünk.

Ez jelenleg havonta 6930 forint.

A járulékfizetési kötelezettség bejelentéséhez szükséges adatlapot (T1011) letölthetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról, vagy beszerezhetjük a NAV ügyfélszolgálatain. Ezt postán, személyesen, vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül tudjuk eljutatni a NAV-hoz.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot mindig az adott hónapot követő hónap 12. napjáig kell fizetni. Ezt lehet csekken, átutalással vagy bankkártyás befizetéssel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a NAV.

Abban az esetben, ha az orvosnál derül ki, hogy nem vagyunk jogosultak az egészségügyi ellátásra, akkor az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) értesíti a NAV-ot. Amennyiben nem tudjuk igazolni, hogy fizettünk, akkor visszamenőleg kell rendeznünk TB tartozásunk. Ha valaki nem rendezni biztosítási jogviszonyát, és nem fizeti be a szükséges összeget, akkor késedelmi pótlék terhelheti.

KATTINTS! Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz


2013-ig folyamatosan nőtt azoknak a száma, akik maguktól voltak kénytelenek fizetni a TB-t. 2012-ben közel 195 ezren, míg 2013-ban átlagosan 213 ezren fizettek be egészségügyi szolgáltatási járulék címen. Ez a szám 2014-ben jelentősen csökkent, megközelítőleg 184 ezer főre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikortól kell magunknak fizetni a társadalombiztosítást?

  • Iskola után

Magyarországon minden évben diákok tízezrei fejezik be a tanulmányaikat. A tanulók a diákigazolványuk lejártát követően - a nyáron végzős hallgatók esetében ez október 31. , akik pedig keresztfélévben végeznek március 31. - még 45 nap türelmi idő áll rendelkezésre. Így december 16-tól illetve május 16-tól szükséges egészségügyi járulékot fizetniük azoknak, akik nem állnak egyből munkába az iskola elvégzése után.

  • Két munka között

Amikor munkahelyváltásban vagyunk: esetleg az előző munkahelyünkről már kijelentettek, de még nem kezdtünk el dolgozni új munkahelyünkön, nem kell egyből aggódnunk a TB fizetése miatt. Akár csak a diákjogviszony megszűnése után itt is 45 napos türelmi idő áll rendelkezésünkre. Ez az elv azonban, csak akkor érvényes, ha ezt megelőzően már 45 napig biztosítva voltunk, különben:

Ha a biztosítás (pl. munkaviszony) a megszűnését megelőzően 45 napnál rövidebb volt, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság - a 45 napnál kevesebb, - azzal az időtartammal hosszabbodik meg, amennyi ideig a jogosultsági feltétel fennállt (pl. a 23 napig fennálló munkaviszony esetén 23 nappal).

- mondta el megkeresésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A harmadik estben, ha az előző munkahelyen 45 napnál rövidebb ideig voltunk biztosítva, ám az azt megelőző helyen - ami 30 napon belül volt - 45 napnál már többet, akkor az egészségügyi szolgáltatást így is még 45 napig vehetjük igénybe.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem