2017. február 20. hétfő Aladár, Álmos

Íme a robbanó karácsonyfa: ettől pillanatok alatt kiég az egész lakás

A karácsonyi időszakban országszerte jelentősen megszaporodnak a lakástűzesetek. Ennek elsődleges oka a karácsonyfa, illetve az ünnepléshez nem megfelelően használt kellékek, amik miatt még az sem elképzelhetetlen, hogy a lakás gyakorlatilag felrobbanjon. Összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyekkel biztonságban átvészelheted az ünnepeket.

Karácsonykor jelentősen megemelkedik a lakástűz esetek száma, az ünnephez való kellékek közül több is fokozottan tűzveszélyes. A legnagyobb fenyegetést maga a karácsonyfa jelenti. A kivágott fenyőből ugyanis a víz hamar távozhat, ezzel pedig egy fokozottan tűzveszélyessé válik. Ez különösen akkor lehet így, ha a kereskedő már korábban kivágta a fát, és akár egy-két hét is eltelik, mielőtt az otthonunkba kerül.

Ilyenkor a legapróbb szikra is elég lehet ahhoz, hogy az egész fa lángba boruljon. A kiszáradt fenyőben található cellulóz és illóolajak pedig annyira heves égést eredményeznak, hogy úgy tűnhet, mintha felrobbant volna a karácsonyfa. A lenti videón például az egész fa pár másodperc alatt borul lángba és kevesebb, mint egy perc kell ahhoz, hogy az egész szoba kiégjen.

Persze nemcsak a fenyőfával kell vigyázni, az adventi koszorú, a mécsesek és a fényfüzérek is okozhatnak lakástüzet.

A lakásbiztosítás legalább fizet?

A magyar lakásbiztosítások túlnyomó többsége már alapból védelmet nyújt lakástűz esetén, de amennyiben nem így lenne, valószínűleg választható kiegészítőként kérhetjük hozzá. Arra persze nem árt figyelni, hogy a karácsonyfaégők, fényfüzérek kiválasztásánál kiemelten figyeljünk arra, hogy azok ne legyenek hibásak, ugyanis előfordulhat, hogy ilyenkor a biztosító nem fizeti ki a kárunkat. Ha már régi fényfüzért használunk, nem árt leellenőrizni, hogy minden megfelelő rajta.

A biztosítás megkötését már online is intézhetjük, a legtöbb biztosítónál van erre lehetőség. Persze érdemes összehasonlítani több ajánlatot is, mivel az egyes szolgáltatók között lehet eltérés a díjakban.

Íme, a Pénzcentrum tippjei a biztonságos ünnepekhez:

 • Állítsd a karácsonyfát vízbe, vagy földbe, amit folyamatosan locsolsz, így lassabban szárad ki és kisebb az esélye, hogy felgyullad.
 • Rögzítsük megfelelően a karácsonyfát és ne tegyük közel a függönyhöz, bútorokhoz, ez ugyanis az esetlegesen kipattanó tűz még gyorsabb terjedését segítheti.
 • Ne tegyünk csillagszórót vagy gyertyát az éghető anyagból készült karácsonyfadíszek közelébe, készítsünk ki egy nagy pohár vizet, amivel elolthatunk egy épp kipattant tüzet.
 • Olyan fényfüzért és karácsonyfaégőt válasszunk, ami megfelel a szabványoknak. Minden terméknek a "CE" jelöléssel kell rendelkeznie ehhez. Beltéri égősort soha se használjunk kültéren.
 • Ne csatlakoztassunk egy konnektorhoz túl sok égősort, ez növeli a zárlat esélyét.
 • Az izzósorokat úgy rendezzük el, hogy az izzók ne melegítsék a vezetékeket és egymást.
 • Éjszaka és amikor elhagyjuk a lakást kapcsoljuk ki az égősorokat, oltsuk el a gyertyákat.
 • A nyílt lángot soha ne hagyjuk őrizetlenül, a gyerekeket ne engedjük a tűzzel játszani.
 • A karácsonyfát ne tegyük az esetleges menekülési útvonal közelébe, így például a bejárati ajtó mellé, vagy a folyosóra.
 • A karácsonyfát és a dekorációkat a fűtőtestektől legalább egy méterre helyezzük el.
 • A karácsonyfára erősített csillagszóróknál mindig győződjünk meg, hogy a csillagszóró teste semmiképpen sem ér hozzá a fához.

 

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Okoskosár jöhet a magyar boltokban: nézd, hogy működik + videó
Felejtsd el a pakolást, a futószalagot, de a pénztárost is.


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Egészségesen szeretnél enni? A szakértők elárulták, mi legyen mindennap a tányérodon

Manapság egyre nagyobb divatját éli az egészségtudatos életmód. A netes keresgélés közben azonban könnyen összezavarodhatunk. Aki szeretne odafigyelni, annak érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait....
 

Horpadás miatt ne vidd karosszériáshoz a kocsit, elég egy filléres trükk

Lehetetlen elkerülni minden karcolást és horpadást, pláne, ha más hibájából adódnak ezek a sérülések. A karosszériás viszont nagyon drága, de behorpadt autóval sem szeret furikázni az ember. Otthon...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

02.23-03.01
Országos

Lidl

02.16-02.22
Országos

Aldi

02.16-02.22
Országos

Auchan

02.16-02.22
Országos

Tesco

02.16-02.22
Országos

Spar

02.16-02.22
Országos

Interspar

02.16-02.22
Országos

  Ajánlatunk