21 °C Budapest

Ijesztő baleset a nyaraláson: de az fájt igazán, ami utána jött

2015. szeptember 1. 05:50

Tengeri sünbe léptél? Megcsípett a medúza? Begyulladt a füled? Ellopták a fényképeződet? Simán százezres, sőt, milliós költség is lehet valamilyen baleset, betegség, lopáskár a nyaraláson. A Pénzcentrum biztosítókat kérdezett az idei nyár tapasztalatairól: nem volt könnyű a szezon, az biztos. 

Felmérések szerint a magyarok 27 százaléka nyaralt külföldön idén, az utasok fele repülővel utazott. A legtöbben közeli úti célt választottak:

Ausztria, Olaszország és Horvátország vezetik 2014-2015 legnépszerűbb üdülőhelyeinek listáját,

szorosan nyomukban Szlovákiával, Görögországgal, az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal, Romániával és Csehországgal. A távoli desztinációk között az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emirátusok és Kanada szerepel az első három helyen - derül ki az Emirates légitársaság kutatásából.

580 forint/ nap

Úgy tűnik, hogy egyre tudatosabbak vagyunk az utasbiztosításoknál, sokan tisztában vannak azzal, hogy kis összegű befizetésért cserébe egy esetleges baleset során hatalmas anyagi kiadásoktól kímélhetik meg magukat.

A Netrisk.hu júniusi adatai szerint az év első öt hónapjában naponta egy főre átlagosan 580 forintért kötöttek utasbiztosítást az utazók. Az utazási irodákban gyakran már hónapokkal az indulást megelőzően lekötik az utazásokat, és esetleg a biztosításokat is megkötik melléjük. Az interneten azonban (kihasználva az eszköz rugalmasságát) az utasbiztosítások 80 százalékát az utazás előtti három napon belül intézzük el.

Tengeri sünök és medúzák

A Groupama Biztosító is úgy látja, hogy az emberek egyre tudatosabbak az utasbiztosítás terén, azonban még mindig sokan gondolják azt, hogy érdemes spórolni az utasbiztosítás költségein. Ez azért is nagyon veszélyes, mert

egy utazás során nem tudunk minden egyes váratlan helyzetre felkészülni.

A Groupama a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy tapasztalataik szerint az egy hetes nyaralások alatt leggyakrabban

  • gyomorrontás,
  • seb ellátás,
  • szemproblémák
  • és fogászati ellátások történnek.

Olaszországban ezen kívül elég gyakori a medúza csípés, ahogy Görögországban és Horvátországban a tengeri sünbe lépés.

Aki beteg, hazajönne

Az Aegonnál az augusztus volt a legkiemelkedőbb hónap, idén közel négyszer annyian kötöttek utasbiztosítást náluk, mint tavaly.

A szezonban sokszor visszatérő eset volt

a gyermekek fül- és szemgyulladása,

ezek nem nagy összegű kifizetések, de természetesen messze meghaladják egy átlagos utasbiztosítás díját, ami a nyári szezonban átlagosan 11 ezer forint volt.

Ilyenkor nem a kezelés költségének megtérülése jelenti az "igazi" segítséget, hanem a szervezés, a nyelvi segítség, és a gyors reakció.

Voltak komoly káreseteik is, amelyeknél ismét bebizonyosodott, hogy a sérült, beteg ügyfelek haza akarnak jönni, amint lehet.

Bodor Máté, az Aegon utasbiztosítási termékmanagere az idei nyár tapasztalatait összegezve kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az öregedő magyarországi gépjárműpark fedezetére, lehet náluk akár 15 éves autót is biztosítani az utazás tartamára. Ez szükségjavítást és adott esetben trélerezést jelent. Rengetegen választották ezt a kiegészítőt, különösen a környező országokba utazók. Természetesen a technikai eszközöket is biztosítják, amelyek már minden ember zsebében ott lapulnak (telefon, táblagép, fényképezőgép, laptop).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megduplázódott a halálesetek száma

Az EUB viszont úgy tapasztalta, hogy az utazók harmada - azaz még mindig kevesen - köt biztosítást. Az ügyfelek azonban egyre nyitottabbak, érdeklődőbbek a speciális szolgáltatásokat nyújtó, célzott biztosítások iránt (pl. Tengerpart utasbiztosítás), bár végül sokszor mégis az ár alapján döntenek.

Akik viszont nem kötnek, baj esetén hatalmas költségekkel találhatják szembe magukat.

A hazaszállítás lehet az egyik legmagasabb költség, hiszen arra nem terjed ki az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem, még ha a kórházi ellátást fedezi is.

Például egy zakynthos-i motorbaleset után, amelyben a vezető könnyebb bokasérülést szenvedett, az utasnak műtétet igénylő sípcsontsérülése volt, mentőrepülős szállításra volt szükség, amelynek költsége megközelítette az 5 millió forintot.

Az EUB-től megtudtuk azt is, hogy korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy

megduplázódott az utazáskor bekövetkező halálesetek száma.

Az ügyfelek a biztosító tudomása szerint egészségesek voltak, mégis számos eset vezethető vissza szívbetegségre. Egy ilyen haláleset nemcsak óriási lelki, de anyagi terheket róhat a családra, hiszen akár több millió forint lehet a hazaszállítás költsége.

Az ilyen esetek ellenére is még, sokan tévesen azt gondolják, az utasbiztosítás csak egy felesleges plusz kiadás. Azonban külföldön jellemzően már egy kisebb orvosi beavatkozás is százezres nagyságrendű lehet, egy súlyosabb balesetnél pedig a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés és a hazaszállítás költségei elérhetik a több millió forintot is, biztosítással azonban mentesülhetünk ezen költségek alól.

Tudatosabban választunk

Az idei évben az elmúlt év adataihoz képest kismértékű emelkedést tapasztalunk az utasbiztosítási kötések adataiban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a nyári hónapokban az utasbiztosítási termékek közül a legnépszerűbb az általános utazási célokat szolgáló Útitárs utasbiztosítás. A megkötött szerződések több mint 90 százalékát általános utazási célra kötötték. Lényegesen alacsonyabb azon ügyfelek száma, akik aktív sportolással, valamilyen extrém sporttevékenységgel töltötték a nyári kikapcsolódásukat

 - válaszolta megkeresésünkre Kádár Péter, az Allianz Hungária életbiztosítási igazgatója.

Az utasbiztosítási szerződések többségét az Allianz online értékesíti. Az Allianz tapasztalatai alapján tehát az ügyfelek egyre tudatosabban választják ki utasbiztosítási csomagjukat, jellemzően a szolgáltatások minősége és összetétele is fontos, nő azoknak a száma, akik az ár-érték alapján döntenek.

Tapasztalataik alapján a nyaralások alkalmával általában kisebb sérülések és betegségek jellemzőek - úgy, mint törések, zúzódások, medúzacsípés, vagy gyomorrontás - mégis előfordulhat, hogy olyan sajnálatos súlyos baleset történik, vagy betegség következtében olyan ellátás indokolt, mely esetben például a kórházi ellátás számlája, vagy akár

egy helikopteres kórházba szállítás költsége milliókba kerülhet.

Kádár Péter hozzátette: az egyes ellátások költsége országonként is eltérő lehet: a tengeren túli országok esetében például különösen magas az egészségügyi ellátás költsége így az úti cél választásától függően is tanácsos az utasbiztosítási terméket kiválasztani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem