21 °C Budapest

Hosszú hétvége jön: ilyenkor több a betörés is

2015. április 28. 18:32

Jön május elseje: egy felmérés szerint 17 százalékkal nő a betörések száma a hosszú hétvégéken. Évente csaknem 25 ezer ingatlant törnek fel, a betöréses lopások mintegy 15, a rongálások 27, az egyéb lopások 17 százalékában hétvégi ház a célpont.

Feltűnően sok, nagyjából 10 százalékkal több az ingatlanokkal kapcsolatos kárbejelentés ezekben a napokban. Erre idén is - mint minden évben - az a magyarázat, hogy

a nyaralótulajdonosok mostanában készülődnek a szezonra,

és ekkor szembesülnek azzal, hogy esetleg feltörték, beázott, vagy valamilyen módon megrongálódott az egész télre magára hagyott épület - tájékoztatta a Pénzcentrumot a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.

Mintegy 25 biztosító összegzése szerint évente csaknem 25 ezer ingatlant törnek fel, a betöréses lopások mintegy 15, a rongálások 27, a lopások 17 százalékában valamilyen hétvégi ház a célpont. De a nyaralókban "csupán" az időjárási viszonyok miatt is tetemes kár keletkezhet a hosszú téli lezárás alatt, ezek is mostanában, tavasszal derülnek ki.

Nyáron sem ajánlott azonban nagy értékű tárgyakat felhalmozni a lakatlan házakban,

 a biztosítóknál ugyanis nem tartják életszerűnek például a kisebb vagyont érő családi ékszerek, festmények és antik bútorok tárolását ezekben az épületekben, ezért nem is fogadják el a feltűnően nagy összegre bejelentett kártérítési igényt.

A hosszú hétvégék különösen alkalmasak a betörésekre, ilyenkor azonban a lakóövezetekben portyáznak előszeretettel a bűnözők, mert tudják, sok lakás napokra őrizetlenül marad. A hétvégi betörők egy része kifejezetten a soklakásos épületekre szakosodott, mert többségük tudja, az ilyenkor nagy eséllyel kihalt folyosókon, emeleteken zavartalanul "dolgozhatnak".

Ráadásul, a függőfolyosós házakban lakók a szomszéd, a lakóközösség általában éber figyelmében is bízva gyakran lazábban veszik a biztonságot, a megelőzést. Vagyis, vannak lakások, amelyeken nincsenek rácsok, biztonsági zárak és egyéb egyszerű, ám hatásos védekezési eszközök. A tulajdonosok ugyanis azt gondolják, a szomszédok úgyis mindent látnak, mindent hallanak, s ez elég visszatartó erő. De ilyenkor a szomszédok is elutaznak, a betörők előtt pedig szabad a pálya. Különösen akkor, ha a tulajdonos a tágabb környezetében is elújságolta, netán a közösségi portálokon is közzétette: napokra elvonul pihenni az egész család.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy hosszú hétvégén akár 17 százalékkal is megugorhat a betörések, rablások, rongálások száma.

A kár értéke természetesen változó, átlagosan eléri a félmillió forintot is.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által közzétett statisztika szerint 2010 és 2013 között 3 millió 78 ezerről 2 millió 985 ezerre zuhant a lakásbiztosítások száma. Tavaly azonban megállt a csökkenés, sőt némileg javultak a számok: 14 ezerrel több szerződést kötöttek az ingatlanok biztosítására. Jelenleg az ingatlanok mintegy 90 százalékára van érvényes - bár egyelőre még részben elavult - biztosítás, ebben mindössze 5 százalék a hétvégi ingatlanokra kötött megállapodások aránya.

Öt tipp a nyaraló és lakástulajdonosoknak:

  • Pontosan határozzuk meg ingóságaink értékét, hogy a kárrendezéskor megkapjuk a valós összeget.
  • Nyaralónkban ne hagyjunk télre olyan nagy értékű tárgyakat, amiket nem tartalmaz a nyaralóbiztosítása!
  • Jegyezzük meg szerződésünk évfordulóját! Előző lakásbiztosításunkat felmondani és újat kötni leghamarabb csak 30 nappal a "forduló" előtt lehet.
  • Ha tehetjük, válasszon éves díjfizetési gyakoriságot! Így adják ugyanis a legtöbb kedvezményt a biztosítók, és így véletlenül sem maradu ki év közben a befizetés, ami akár a biztosítás érvénytelenségét is jelentheti káreseménykor.
  • Minden harmadik évben hasonlítsuk össze a lakásbiztosítási ajánlatokat, és ha jobbat találunk, kössünk újra.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm