13 °C Budapest

Gyereket látsz egy parkoló autóban? Akár az ablakot is betörheted

2015. augusztus 11. 11:01

Akár az autó ablakát is betörhetjük, ha meg kell mentenünk valakit, aki a tűző napon, a forró kocsiban rosszul lett. Persze az a legjobb, ha senki nem veszélyezteti gyermeke, vagy kisállata életét azzal, hogy akár tíz percre a kocsiban hagyja. Már ennyi idő alatt veszélyes hőmérsékletűre forrósodhat ugyanis a beltér.

A következő napokban is 30 fok fölötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Évről-évre számos olyan esetről hallani, amikor valaki tűző napon vagy félárnyékban hagy gyermeket vagy kisállatot az autóban, aminek rendszerint tragédia a vége. Mit tehetünk, ha szemtanúi vagyunk annak, hogy valaki szenved egy ilyen helyzetben? Feltörhetjük az autót? Kimenthetjük a gyereket, a kutyát?

Még csak nem is kell ahhoz kánikulának lennie, hogy egy autó belseje viszonylag gyorsan felmelegedjen. Szakértők szerint egy bezárt autóban 26 fok körüli kinti hőmérséklettel már tizenöt-húsz perc is elég, hogy 43-48 fokosra melegedjen a beltér.

Ha pedig kint már 30-35 fok van, akkor tíz perc alatt 70 fok is lehet az autó belsejében.

Tíz perc pont az az idő, amit arra szánhat valaki, hogy "csak" beszaladjon a boltba kenyérért, és lám már ez is életveszélyes lehet adott esetben. Az Index által készített videóban jól látszik, milyen gyorsan emelkedik a hőmérséklet a kocsiban.


A kocsiban hagyott gyermek, állat hőgutát kaphat ebben a melegben, A hőguta tünetei embernél:

  • nincs izzadás, a bőr kipirosodik
  • a test hőmérséklete nő, 39-41 fok fölé is emelkedhet
  • eszméletvesztés
  • kábultság, fejfájás, vagy akár hányás is jelentkezhet

A kutyák hajlamosabbak a hőgutára, mint az emberek. Mivel az ő testhőmérsékletük magasabb, 38-39 fok, egy kis emelkedéssel is könnyen elérhetik a 41 fokos testhőmérsékletet. Ha fel is gyógyulnak a hőgutából agyuk, egyes szerveik károsodhatnak. A tünetek esetükben:

  • vörös nyelv
  • nagyon gyors lihegés
  • a nyál nyúlóssá, vastaggá válása
  • tág pupillák
  • szédelgés, hányás és hasmenés

Mit lehet tenni, ha kánikulában gyereket vagy állatot látunk az autóban?

Azonnal fel kell hívnunk a rendőrséget, és jelenteni az esetet, értesíteni kell a mentőket, hogy a veszélyhelyzetről beszámoljunk, kutyánál pedig szólni kell az állatvédőknek - tájékoztatta a rendőrség az ittlakunk.hu-t. Ha anélkül, hogy kárt tennénk az autóban a magára hagyott gyermeket, állatot ki tudjuk venni, tegyünk így. Csavarjuk vizes lepedőbe, vizes rongyokkal vagy törülközővel legyezzük az árnyékban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha mentésre van szükség, az élet védelme érdekében ezt bármilyen módon meg lehet tenni, akár úgy, hogy betörjük a kocsi ablakát.

A törvény szerint nem büntethető az, aki a saját, illetve más személy életét másként el nem hárítható veszélyből menti. Feltéve, hogy ez nem okoz nagyobb sérelmet, mint aminek az elhárítására törekedett.

A rendőrség tájékoztatása szerint mielőtt valaki betöri az ablakot, hogy mentse a bent lévőt, mérlegelnie kell, nem sérül-e a szilánkoktól akit épp menteni-e szeretne, illetve figyelembe kell vennie, hogy az állat kiszámíthatatlanul viselkedhet a sokk hatására.

Rendőrségi figyelmeztetés

A hatóságok a napokban arra is felhívták a figyelmet, hogy aki fokozottan érzékeny a melegre, inkább ne üljön autóba. Az ilyen időszakokban figyelmetlenebbek, nehezebben koncentrálnak az autósok, és hajlamosabbak a durva szabálysértésekre. Emellett a gyalogosok is gyakran bágyadtak, kevésbé figyelnek arra, mikor lépnek le az útra, hogyan közlekednek.

Ha valakinek muszáj útra kelnie, az autóban legyen hideg ásványvíz, és vezessen a megszokottnál lassabban, nagyobb követési távolsággal. A napon álló autót szellőztesse át mindenki, mielőtt beleül - írja a police.hu.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm