5 °C Budapest

Felrobbant a parlagfűbomba: nehéz hetek várnak az allergiásokra

2016. augusztus 20. 17:32

Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. 

A korábbi évek azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka augusztus utolsó két hetére, illetve szeptember első hetére tehető.

A parlagfű pollenszórásának intenzitását az időjárás erősen befolyásolja. A májusi-júniusi időszakban a növény növekedéséhez csapadék kell, virágzáskor azonban a hosszú, csapadékos időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést.

A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet - írták.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket és a fiatalokat. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a gyógyszerszedésről.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek az Országos Környezetegészségügyi Intézet oldalán található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Emellett a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést is közzétesz.

Szem- és bőrtüneteket is kiválthat

Az allergia nem csupán szénanátha formájában jelenhet meg: pollenszezonban rosszabbá válhat az ekcéma, sőt, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is kialakulhat.

Ekcéma és kötőhártya-gyulladás

A pollenek által kiváltott allergiás panaszok az úgynevezett atópiás tünetcsoportba sorolhatók. Ez tulajdonképpen öröklött készséget jelent, azaz hajlamot az allergiás reakció létrejöttére. Atópiás tünetek több formában jelentkezhetnek: az arra hajlamos egyénnél szénanáthás, ekcémás és asztmás tünetek is kialakulhatnak.

A pollenallergia talán legismertebb megjelenési formája a szénanátha: a beteg tüsszög, köhög, folyik, eldugul az orra, viszket a szeme az allergiát kiváltó növény virágzásakor.

A légúti panaszokhoz társulva a pollen kiválthat ekcémát is, de vannak, akiknél csak szénanátha jelentkezik, másoknál csak bőrtünet, esetleg mindkettő. Ritkán ugyan, de megeshet, hogy a pollen szemtünetet, súlyos esetben kötőhártya-gyulladást okoz, de kialakulhat szem(héj)-, és arcduzzanat is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem számít az életkor

A pollenek okozta bőrtünetek kicsiken és felnőtteken egyaránt kialakulhatnak. A panaszok leginkább az ekcémásokat érintik, náluk a meglévő betegség tünetei fokozódhatnak. Pollenszezonban legfőképpen a ruhával nem takart részeken mutatkoznak a kifejezettebb ekcémás tünetek: az arcon, nyakon, dekoltázson és a kézfejeken.

A tünetek megjelenésekor az úgynevezett atopy-patch teszttel lehet kideríteni, hogy a tüneteket valóban a pollenek váltják-e ki, vagy sem. A teszt során a hát bőrére felragasztott, allergénekkel átitatott tapaszokkal a légúti allergének szerepe a bőrtünetek súlyosbodásában tetten érhető. Pozitív az eredmény, ha a tesztanyag elvétele után, a leolvasás során egyes pollenek miatt bőrpír vagy ekcéma jelentkezik az adott területen.

Viszketés helyett

Ha a vizsgálatok során beigazolódik, hogy a panaszokat pollenallergia váltotta ki, a kezelőorvos által (!) felírt hatóanyagokkal hatékonyan enyhíthetők a panaszok. A létrejött bőrtünetekre antihisztamin tartalmú készítmény, az erősen viszkető ekcémás területre zsírozó kenőcs, átmenetileg szteroid tartalmú krém használatát javasolják a szakemberek.

Mind a kezelés, mind a megelőzés során fontos a pollennel történő érintkezés kerülése: 

 

  • Magas pollenkoncentráció esetén minél kevesebb időt tölts a szabadban.
  • Nyaraláshoz, pihenéshez próbálj pollenmentes úti célt választanod: a hegyvidék, illetve a tengerpart jó választás.
  • Ha hosszú hajad van, érdemes gyakrabban hajat mosnod. A pollenek a hajadban megtapadva egész nap, sőt, az ágyneműre kerülve alvás közben is irritálhatnak.
  • Az öltözködésedre is érdemes figyelned. Részesítsd előnyben a kényelmes, pamutalapú ruhákat, a műszálak ugyanis irritáló hatásúak lehetnek, a nyári időszakban az erősebb izzadás ronthat a tüneteken.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm