14 °C Budapest

Ez az özvegyek megmentője: de mindenki jól járhat vele

2016. február 8. 12:00

Lakáshitel mellé számos más pénzügyi terméket is érdemes megkötni. Ezekkel nemcsak kamatkedvezményt kaphatunk a banktól, hanem olyan védelmet építhetünk ki, amellyel nem akadhat olyan élethelyzet, amely gondot okozna a kölcsön törlesztésében. Megtakarításokkal ráadásul a hitelünk akár sokkal rövidebb futamidővel is visszafizethető.

Amikor hitelt veszünk fel, általában a legfontosabb szempont, hogy mekkora összegre van szükségünk a kinézett lakás megvásárolásához. A másik igen meghatározó az igazolható jövedelem, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató bevezetése óta ugyanis a törlesztőrészlet nem lehet nagyobb, mint az igazolt jövedelmünk fele. Ez alól kivétel, ha a havi jövedelem meghaladja a 400 ezer forintot, ilyenkor akár a 60 százalékot is elérheti a havi részlet mértéke.

A legtöbb bank kamatkedvezménnyel díjazza, ha a hitel felvételekor egyéb pénzügyi termékeket is igénybe veszünk, sőt van olyan konstrukció, amit kifejezetten a kiegészítő termékkel együtt értékesítenek.

Mit kössünk a lakáshitel mellé?

A devizahiteleket sokszor életbiztosítással kombinálva értékesítették, a válság előtt népszerűek voltak a kombinált hitelek. Most is találhatunk ehhez hasonló termékeket, azonban az életbiztosítások helyett jellemzően lakástakarék pénztári (LTP) megtakarítással kombinálják a kölcsönöket. Ennek több előnye is van:

  • A pénztárak kiszámíthatóak, a 4-5 éves konstrukciók gyakran 10 százalék feletti, fix hozamot adnak.
  • A lakástakarékok csak lakáscélra használhatók fel, viszont a lakáshitel elő- és végtörlesztésére felhasználhatjuk az LTP-t.

A megtakarítás elindításának nagy előnye még, hogy ha valamilyen okból kiesik a jövedelmünk, akkor először elhagyhatjuk az LTP fizetését, ami miatt ugyan az adott évre elveszítjük az állami támogatást, azonban ez még mindig jobb, mint a jelzálog miatt elveszíteni az otthonunkat. Amikor lejár a megtakarítási időszak, akkor lakásfelújításra is költhetjük az összeget, de érdemes lehet a megtakarítást előtörlesztésre használni, így csökkenthetjük a hitel futamidejét, vagy a törlesztőrészletét.

Ha a lakáshitel kamata jelentősen megnőtt, akkor nemcsak az előtörlesztéssel csökkenthetjük a havi részleteket, ugyanis a pénztár által kínált, fix kamatozású kölcsönnel kiválthatjuk a hitelt, így a futamidő végéig rögzíthetjük a törlesztőrészletünket. Ha havi 20 ezer forint megtakarítással számolunk 10 éven keresztül, akkor nagyjából 3,5 millió forint gyűlhet össze, ennyivel csökkenhet a tőketartozásunk. Ehhez a szolgáltatók általában 3-4 millió forint körüli fix, előre meghatározott kamatú kölcsönt ajánlanak. Mivel egy 5 százalékos kamatozású, 12 millió forintos, 20 éves lakáshitelből 10 év alatt 4,8 millió forint tőkét törlesztünk, ezért akár a teljes hitelkiváltás is megtörténhet a pénztárnak köszönhetően.

Nem a megtakarítás az egyetlen lehetőség

Az életbiztosítások több élethelyzetben értelmetlennek tűnhetnek, de amikor lakáshitelt veszünk fel, akkor szinte elengedhetetlen egyúttal kockázati életbiztosítás kötése is. Ennek egyik oka, hogy amennyiben elhalálozunk, akkor ebből a (sokszor kisgyerekes) család talpra tud állni. Ehhez persze arra van szükség, hogy a biztosítási összeg elérje a hitel tőketartozását, de nem árt, ha ezen felül is a család rendelkezésére áll valamennyi pénz.

Az életbiztosítás részeként köthetünk kiegészítő biztosításokat, így

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Rokkantság
  • A gyakori betegségek (rák, keringési betegségek stb.)
  • Nagyobb műtétek

ellen is bebiztosíthatjuk magunkat. Ilyenkor a jövedelmünk több hónapra (vagy akár ennél hosszabb időre) is kieshet, ezek segítségével viszont tovább tudjuk fizetni a jelzáloghitelünket és nem veszítjük el az otthonunkat.

A válság ideje alatt voltak kifejezetten népszerűek a munkanélküliség elleni biztosítások, azonban egyes munkakörökben még most is van létjogosultsága a konstrukciónak. Ma Magyarországon átlagosan 18 hónap alatt találnak munkát az elbocsátott dolgozók a legfrissebb kutatások szerint, ennek az időszaknak az átvészelésére jöhet jól egy ilyen típusú védelem.

A fenti biztosítások előnyeit egyesíti a hitelfedezeti biztosítás, amivel a hitelnek megfelelő összegre biztosíthatjuk magunkat. Ez halál vagy rokkantság esetén a teljes fennálló tartozást kifizeti a banknak, ha pedig megbetegszünk, balesetet szenvedünk, vagy munkanélküliek leszünk, akkor a törlesztőrészleteket a biztosító kifizeti a banknak helyettünk. Ez utóbbi esetekben egyébként plusz, szabadon felhasználható összeghez is jutunk.

Nemcsak a kamatkedvezmény miatt érdemes lakásbiztosítást kötni jelzáloghitel mellé. Ugyan néhány banknál olcsóbb lesz a kölcsönünk, ha bebiztosítjuk az ingatlanunkat, azonban ha a lakásunk valamilyen okból megsemmisül, akkor nemcsak a lakhatásunk kerül veszélybe, az ingatlan már nem nyújt kellő fedezetet a hitelhez, így hiába adjuk el a maradványokat, nem tudjuk kifizetni belőle a felvett kölcsönt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm