21 °C Budapest

Durvul az influenza: tényleg az oltástól leszel beteg?

2017. január 23. 14:28

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt az influenzás betegek száma hazánkban. A járvány miatt már több mint 50 egészségügyi intézményben rendeltek el látogatási tilalmat. A rizikócsoportba tartozók idén is ingyen kapják a védőoltást, mégis egyre kevesebben oltatják be magukat. Vajon most is megéri még beadatni a védőoltást? Mennyit kell érte fizetni?

Az eddigi tapasztalatokhoz képest idén valamivel korábban érkezett meg Európába az influenzavírus. A figyelőszolgálat adati szerint hazánkban már január első hetében elkezdődött az influenzajárvány, ráadásul már a hónap második hetében kétszeresére nőtt a betegek száma. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint a 2. héten az körülbelül 31 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az eddigi statisztikák szerint leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg.

Megéri még beadatni a védőoltást?

Az influenza megelőzésének a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint az influenzajárvány miatt hazánkban jelenleg már több mint 50 egészségügyi és ápolási intézményben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

Sokan azt gondolják, ilyenkor már nem szabad beadatni a védőoltást, pedig maga a vakcina nem gyengíti le az ember szervezetét, hiszen az oltóanyag nem élő influenza vírust tartalmaz. Az influenza oltás beadását követően nincs nagyobb reakció, mint egy egyszerű izomba beadott egyéb injekció esetében.

Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltás következményeként a vakcinától nem alakulhat ki sem influenza-fertőzés, sem megbetegedés. Az oltást követően kialakuló légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és azt más légúti kórokozó válthatja ki

- olvasható az OEK tájékozatójában.

Ha csak utolsó pillanatban rohanunk el a háziorvoshoz a védőoltásért, akkor a váróteremben sok beteggel találkozhatunk. A szervezetünknek pedig a védettség kialakulásához az oltás beadatását követően több napra van szüksége, ezért könnyen elkaphatjuk a fertőzést, amíg a váróteremben ülünk.

Ennek ellenére még nem késő beadatni a védőoltást, hiszen azt nem lehet megjósolni, hogy a járvány mikor éri el az adott régiót, várost, vagy falut.

Az oltóanyag beadását követően egyébként már 7 nap után kialakul az 50 százalékos immunológiai védőhatás. Ez természetesen még nem 100 százalékos, de sokkal több, mint a 0 százalék. A 100 százalékos védőhatás pedig 14 nap után alakul ki.

Egyre kevesebben oltatják be magukat

A rizikócsoportba tartozók, vagyis a krónikus betegek, a várandósok, azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezon idejére tervezik, valamint a 60 éven felüliek idén is térítésmentesen megkaphatják az influenza elleni védőoltást. A statisztikák szerint azonban évről évre egyre kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azok pedig, akik nem tartoznak egyik veszélyeztetett csoportba sem, recept ellenében bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatják a védőoltást. Azonban korántsem mindegy, hogy honnan szerezzük be a vakcinákat, ugyanis az árak jelentősen változhatnak. A Pénzcentrum körképe szerint idén is

körülbelül 2-4 ezer forint körül fizethetünk egy vakcináért.

Fontos tudnunk azt is, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás BEADATÁSÉRT az oltó-, illetve háziorvos egyik esetben sem kérhet pénzt.

Biztonságos a védőoltást?

Az OEK tájékoztatása szerint az elmúlt években már sokmillió magyar kapott oltást problémamentesen. Ráadásul a védőoltás beadásával kapcsolatos kockázatok sokkal kisebbek annál, mint amit a vele megelőzhető fertőző betegség, a súlyos szövődmények jelenthetnek.

A klinikai vizsgálatok és az eddigi tapasztalatok alapján a vakcina beadását követően ugyan előfordulhat láz, bőrpír, enyhe végtagfájdalom vagy enyhe fejfájás, ezek a tünetek azonban átmenetiek, és sokkal enyhébbek, mint egy influenza megbetegedés során kialakuló súlyos szövődmény (pl. tüdőgyulladás)

- írja tájékoztatásában az OEK.

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?

Csökkenthetjük a fertőzés esélyét, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes higiénés gyakorlatra.

Hol van jelenleg látogatási tilalom?

  • A fővárosban Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben
  • Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban
  • Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán
  • Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházban
  • Nyírő Gyula Kórház-OPAI minden osztályán
  • MH Egészségügyi Központjában
  • Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet több osztályán
  • Szent Margit Kórház több osztályán
  • A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ valamennyi fekvőbeteg osztályán
  • a Mohácsi Kórházban
  • a Szigetvári Kórházban
  • Somogy megyében Kaposváron, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban,
  • Zala megyében, Zalaegerszegen a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban
  • A Vas megyei kórházakban
  • Fejér megyében szintén a megye összes egészségügyi intézményének minden osztályán
  • Komárom-Esztergom megyében, Tatán az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézetben,
  • az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben,
  • a tatabányai Szent Borbála Kórház valamennyi fekvőbeteg osztályán
  • Győr-Moson-Sopron megyében a Csornai Margit Kórházban
  • Mosonmagyaróváron a Karolina Kórház-Rendelőintézetben
  • Kapuváron, a Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Miskolci Semmelweis Kórházban
  • Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházában
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárdán, a Felső-Szabolcsi Kórházban
  • Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és annak Jósa András Oktatókórháza telephelyén
  • Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Egyetem Klinikai Központban
  • a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben
  • Csongrád megyében Hódmezővásárhelyen az Egészségügyi Ellátó Központban
  • Székkutason a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Kakasszéki Gyógyintézményében
  • a Szegedi Tudomány Egyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központban
  • Deszken, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházában
  • Heves megyében a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet egészére vonatkozik a látogatási tilalom
  • valamint az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet több osztályára, valamint a Mátrai Gyógyintézet intenzív osztályán
  • Veszprém megyében az ajkai Magyar Imre Kórház, a zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház több osztályán
  • Pest megyében a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet több osztályán
  • Bács-Kiskun megyében a megyei kórházban, valamint a Tolna Megyei Balassa János Kórházban van látogatási tilalom - írja az MTI az ÁNTSZ adataira hivatkozva.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm