13 °C Budapest

Csúnya lehúzás: ezt tényleg komolyan gondolják a mobilszolgáltatók?

Pénzcentrum
2016. szeptember 7. 05:45

Amikor új telefont veszünk, szinte mindig megkérdezik tőlünk, hogy szeretnénk-e biztosítást kötni a készülékünkre. A havi díj nem is tűnik magasnak, ezért sokan meg is kötik, azonban nem biztos, hogy tudják, kár esetén még önerőt is fizetni kell.  Van olyan telefon, aminek a biztosítására havonta 4 ezer forintot is kifizethetünk, azonban ez nem feltétlenül okos választás.

Amikor szolgáltatótól veszünk új mobilt az értékesítő általában felajánlja, hogy kössünk mobil biztosítást. Ez alapján sokan úgy gondolhatják, hogy bármi történhet a telefonjukkal, úgyis kifizetik nekik azt, vagy kicserélik újra. Ez azonban nem teljesen így működik.

Mennyibe kerül a biztosítás?

Nem meglepő, hogy a több százezer forintos telefonokat, megérheti biztosítani. Persze a kisebb értékű telefonokra is köthetünk biztosítást, azonban a nagyobb értékű készülékekre jobban megéri a védelem.

Kiszámoltuk, hogy mennyit kell fizetnünk a biztosításért összesen, ha kár éri a készüléket. A havi díj mellett ugyanis minden biztosításnál kötelesek vagyunk önerőt is fizetni, ezeket együtt vizsgáltuk meg. A Telekom biztosítási díjszabása szerint egy 50 ezer forintos telefon után két év alatt a telefon árának felét (51 százalék, kb. 25,5 ezer forint) fizethetjük ki kár esetén, egy 100 ezres mobilnál ez már csupán 42 százalék.

Persze igazán a nagy értékű telefonokat érdemes biztosítani. Az általunk vizsgált két szolgáltatónál (a Telenornál információnk szerint nincs ilyen szolgáltatás) egy iPhone 6s egyaránt 270 ezer forint körül alakul, azonban míg a Telekomnál két év alatt a mobil árának 39 százalékát, addig a Vodafonnál csupán 32 százalékát kell kifizetni a biztosításért két év alatt, amennyiben kárunk keletkezik.

Egy ilyen telefonnál a biztosítás havi díja 2990 forint a Telekomnál és 2590 forint a Vodafonnál, az önerő pedig 33, illetve 25 ezer forint, ha az extra csomagot választjuk.

Alap csomag esetén a védelem nem terjed ki a lopásra, így ez olcsóbb mindkét szolgáltatónál, az általunk számolt két éves díjterhelés a telefon árának 32 százaléka a Telekomnál és 25 százaléka a Vodafonnál.

Persze a díjért nyújtott szolgáltatásban van eltérés (a mögöttes biztosító társaság ugyan az), azonban az alapvető károkat mindkét termék kifizeti. A védelem kiterjed a

  • Véletlenszerű károkra (leejtés, nyomás vagy törés, vízbeejtés),
  • Harmadik személy általi rongálás (az egy háztartásban élőkre nem vonatkozik).

A lopáskár csupán az extra biztosítási csomagokban elérhető mindkét szolgáltatónál, ilyenkor két napon belül rendőrségi feljelentést kell tennünk. Elvesztés esetén ezek a biztosítások nem nyújtanak védelmet, és akkor sem, ha őrizetlenül hagytuk a telefonunkat. A Telekomnál egyébként plusz pénzért kiterjesztett garanciát és ezzel együtt párásodás elleni biztosítást is kérhetünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vajon megéri a biztosítás?

Az önerőért cserébe azt kapjuk, hogy a szervizben megjavítják ingyen (az önerőről ne feledkezzünk meg) a telefonunkat. Persze, ha nem javítható (vagy ellopták azt), akkor kicserélik a készülékünket. Ha 15 napon belül nem készül el a telefonunk, akkor cserekészüléket kapunk, amely nem feltétlenül azonos tudású a jelenlegi telefonunkkal.

A gyári okokból meghibásodás ellen a készülék biztosítás nem véd, ezeket az egy éves jótállás kereteiben javítják ki nekünk ingyenesen. Persze előfordulhat, hogy egyes mobilokra hosszabb garanciát vállal a gyártó, erről a telefon vásárlásakor kaphatunk tájékoztatást.

A biztosítások célja az, hogy a felmerülő kockázatokat csökkentsék, ez itt sincs másképp. Ha tehát attól félünk, hogy a telefonunkat nem tudjuk pótolni, ha valami történik vele, akkor érdemes lehet biztosítást kötni rá. Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy a telefon árának jelentős részét teszi ki az önerő is.

Tényleg szükségünk van mobil biztosításra?

Érdemes összevetni a mobil biztosítás árát más védelmekkel is. Ugyan a telefonunk elvesztése nagy érvágás lehet, azonban többmillió magyar ennél sokkal fontosabb védelemre sem gondol. A mobil biztosítás (egy pár százezer forintos) telefont biztosít nagyjából annyiért, amennyibe egy átfogó lakásbiztosítás kerül, mégis ez utóbbiról sokan tudomást sem vesznek, pedig az otthonunk elvesztése tragédia, míg a mobilunk csupán kellemetlenségként fogható fel.

A kockázati életbiztosítás a másik fontos védelem, amiről sok családfenntartó megfeledkezik. A jelzáloghitelesek töredéke rendelkezik életbiztosítással, pedig haláluk esetén szintén bukja a család az otthonát. Ez persze elkerülhető egy kockázati életbiztosítással, ami alig kerül többe, mint a telefonunkat bebiztosítani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem