Csapnivaló a színvonal: így alakíthatják át az egészségügyet

2016. április 13. 22:35

Az egészségügyi államtitkárság elkötelezett az ágazati bérek emelése mellett, mivel a rendezési tervük szinte minden pontja kivitelezhetetlen az egészségügyi dolgozók nélkül, derült ki az egészségügyi államtitkárság egy szerdai háttérbeszélgetésén. A dolgozók béremelését és a fejlesztéseket a költségvetés fogja meghatározni, előbbiről egyelőre semmit nem árul el a tárca. Ők is a gazdasági minisztérium adataira várnak.

Az államtitkár elmondta, a tárca kitart az egészségügyi dolgozók béremelése mellett, azonban pontos adatokról nem tudott beszélni: a jövő évi költségvetés keretszámai határozzák meg, hogy mennyivel emelhetik a fizetéseket. Az államtitkár szerint a béremelés az egyik pillére az egészségügy rendezésének.

Az elvándorló orvosok esetében nem versenyezhetnek a nyugati bérekkel, de azt ígérte, hogy egy szemmel jól látható növekedésért harcolnak a szakmai szervezetekkel egyeztetve. Az elsődleges cél, hogy a béremelések GDP-arányosan megközelítsék a visegrádi országok ráfordításait. Ehhez a nemzeti össztermék 1,6 százalékával többet kellene erre a területre irányítani.

Ugyanígy az intézményi rendszer átstrukturálása is kidolgozás alatt van, ez is a végösszegektől függ. Az államtitkár nem tud arról, hogy az OEP megszűnne, őt nem tájékoztatták erről. Pedig Rogán Antal kabinetminiszter az RTL keddi, Magyarul Balóval című műsorában már az egészségpénztár megszűnéséről beszélt.

Az azonban kiderült, hogy kitartanak a kórházi kancellária sokat kritizált koncepciója mellett. Németh László, a kórházfenntartó ÁEEK vezetője elmondta, nyolc-tíz kórház kaphat egy vezetőt, aki a szakmai kérdésekben nem, csak gazdasági döntésekben foglalna állást. A kórházigazgatók a helyükön maradva működnének együtt a gazdasági felelősökkel. Németh az Index kérdésére elmondta, hogy a rendszer nem úgy fog működni, mint az egyetemeken, például a SOTE klinikáin. Részleteket azonban nem árult el ezzel kapcsolatban.

Cserháti Péter miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosban három "szuperkórházat" emelnének ki a jelenlegi rendszerből: Budán a Szent János Kórház, Pesten pedig a Honvéd- és egy dél-pesti kórház felújítása, fejlesztése és szervezése jöhet szóba. Ugyanakkor az átszervezés esetében még nem dőlt el, hogy esetleg zöldmezős beruházással épüljön egy új intézmény. Cserháti hangsúlyozta, hogy a fővárosi ellátóhelyeket közel 45 százalékban nem a budapestiek vették igénybe, hanem az agglomerációból vagy messzebbi intézményekből az országos központba irányított betegek. Emiatt nem csak a főváros profitálna a szuperkórházakból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alapellátó rendszerben is átstrukturálásra van szükség. A jelenlegi egy háziorvos, egy asszisztens felállást a jövőben egy orvos és legalább három szakképzett dolgozó együttműködésére kell átalakítani, mondta el Beneda Attila helyettes államtitkár. A szakember ezt azzal magyarázza, hogy a közeli jövőben le fog csökkenni a háziorvosok száma a jelenlegi 7500-ról 5000-re. A szakképzett személyzet így átvehetné az adminisztrációs feladatokat és bizonyos rendelési feladatokat.

A praxis eszközeiről egy katasztert is készítenek. Ettől azt várják, hogy látható lesz, hol van a legnagyobb szükség akár irodai, akár diagnosztikai eszközökre. Ráadásul a háziorvosok laborkasszáját is szétválasztják alap- és szakellátási büdzsére. Ez alapján látszik majd, hogy hol, milyen feladatokat kezelnek, ez milyen viszonyban van az országos átlaggal.

Mészáros János helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az egészségügyi ágazat jelenleg sok olyan feladatot is ellát, ami nem a feladata lenne. A krónikus betegek ápolását átszerveznék a szociális rendszerbe. Ezt az elöregedő magyar társadalommal indokolta: az időskorban jelentkező betegségek jó része nem igényel folyamatos kórházi felügyeletet. Nem a rehabilitációs osztályokról helyeznék át az ápoltakat, hanem az elfekvőkből.

Kiss Zsolt, az OEP megbízott főigazgatója szerint a magyar egészségügyben sok az elkerülhető a kórházi esemény. A kórházi ellátás túlterheltsége abból adódik, hogy sok olyan beteget kell fogadni, akit alacsonyabb szinten is kezelhetnének. Ez egyrészt a rossz diagnosztikai módszerekből és felszerelésből következik, másrészt rosszul osztják el a betegeket. Betegfigyelő rendszerrel váltanák ki ezt a rendszert.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm