18 °C Budapest

Astrások, figyelem! Érdemes mielőbb új biztosítást kötni

2015. november 25. 12:04

Érdemes minél előbb másik hazai biztosítónál megkötniük szerződésüket azoknak, akiknek még az Astra Biztosítónál van kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk. Ennek elmulasztása kockázatos, mert az Astra hazai fióktelepének működése decembertől leállhat - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).


Minél előbb szükséges volna új biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kfgb) szerződést kötnie a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepénél maradt valamennyi kgfb-ügyfélnek. Közülük az esetleg díjhátralékban lévőknek rendezniük kell tartozásukat, különben az Astra-szerződés díjtartozás miatti megszűnése (60 nap) után - új érvényes szerződés hiányában - a biztosítási díjnál magasabb fedezetlenségi díjat kell fizetniük, illetve kötelesek lesznek az általuk esetlegesen okozott kár miatti kifizetés megtérítésére is a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Kártalanítási Számlájának is.

Az Astra Biztosítónak 169 ezer magyarországi kgfb-szerződője volt 2015. augusztus 31-én, amikor a román pénzügyi felügyelet (ASF) visszavonta a társaság tevékenységi engedélyét. Piaci adatok szerint a biztosító által 2015. szeptember 30-ig meghirdetett közös megegyezéses szerződésmegszüntetés, majd az Astra-ügyfeleknek október 8-től életbe lépett szabad kgfb-átszerződési szabályai nyomán számuk mostanra az eredeti ügyfélkör kevesebb, mint negyedére apadt. Számos még meglévő üzembentartónak egyébként is a naptári év végére esik a biztosítási évfordulója.

Az Astra kgfb-ügyfelei a jogszabály szerint bármikor azonnal új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál, anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra-szerződésük megszüntetését. Korábbi biztosításuk az új kgfb-szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik.

A biztosítóváltás elmulasztása jelentős kockázatokat hordoz az érintett ügyfeleknek.

 Bár - a tevékenységi engedéllyel már nem rendelkező - Astra Biztosító felszámolását az illetékes román legfelsőbb bíróság még mindig nem rendelte el, a magyarországi fióktelep tájékoztatása szerint 2015. december 1-jétől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Astra Biztosító valamely kgfb-ügyfele által okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket változatlanul a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) fogadja. Fontos, hogy a MABISZ ESZE-hez ismételten be kell jelenteni az Astra Biztosítóhoz korábban bejelentett, de ki nem egyenlített kgfb igényeket is. A Mabisz ESZE a törvény szerint ugyanis csak akkor tud kárt téríteni, ha a károsult bejelentése megtörtént, így ezt célszerű a lehető leghamarabb jelezni. Itt nyilvántartásba veszik a kárbejelentéseket, megszervezik és lebonyolítják a károsult gépjárművek szemléjét, bekérik a kár elbírálásának előkészítéséhez szükséges, indokolt iratokat és ki is fizetik a jogos károkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem