2 °C Budapest

A te otthonod is veszélyben van? Ezek a betörők kedvencei

2016. augusztus 31. 05:46

Évről évre csökken a betörések száma Magyarországon, ami valószínűleg a bűncselekmények felderítési arányának növekedésének is köszönhető. Ennek ellenére még mindig csupán a bejelentések negyedében talál rá a rendőrség az elkövetőkre. A betörések többségénél így legfeljebb csak a biztosító által kiutalt összeg vigasztalhat minket, persze ha egyáltalán a megfelelő biztosításunk van.

A legtöbb lakásbetörést 2015-ben is Budapesten regisztrálták, összesen 5064 alkalommal hívták ki a rendőrséget ilyen esetekhez, Pest megye (2606 betörés) volt a második legkedveltebb célpontja a bűnözőknek. Persze a Közép-Magyarországi régió kiugró számai többek között annak is köszönhetők, hogy több lakás található ezeken a területeken.

A legszerencsésebbnek egyébként idén is a Vas megyeiek mondhatják magukat, itt ugyanis csupán 282 betörés volt tavaly. Persze vannak más nyugodt helyek is az országban, Veszprém megyében 302, Nógrád megyében pedig 321 lakásba mentek be a tolvajok.

A fővárosi statisztikák elsőre meglepőek lehetnek, a legtöbb betörés ugyanis a XI. és a II. kerületben van (616 és 518). A dél-budai kerület az egyik legnagyobb kerület a fővárosban és mindkét városrész jó környék, a II. kerületben pedig jellemzően gazdagok laknak, így a bűnözők innen sokkal nagyobb zsákmánnyal térhetnek haza.

A lezárult nyomozások egyébként egyre sikeresebbek hazánkban, ráadásul 2014-hez képest jelentős előrelépés történt, ugyanis 19,3 százalékról 24,1 százalékra nőtt a felderített esetek száma.

Mit tegyünk, ha betörnek hozzánk?

A legtöbb betörő az ajtón, vagy ablakon keresztül jut be a lakásba, így a megelőzésnél eleve érdemes ezekre figyelni. Nem szabad megfeledkezni a pince, a padlás, a kamra és a garázs bejáratairól sem.

Célszerű mechanikai védelemmel ellátni minden olyan nyílást, amelynek nagysága akkora, hogy egy vékonyabb testalkatú ember átférhet rajta. Azon túl, hogy zárjuk az ajtókat, ablakokat fontos odafigyelni az ingatlanok behatolás elleni védelmére, így

  • javasolt a nyílászárókra adott esetben rács felszerelése;
  • stabil, 40-50 mm-es keményfából, vagy fémből készült - ablak nélküli - bejárati ajtó használata minimum két biztonsági zárral ellátva;
  • helyi riasztású hang- és fényjelző készülékek, vagy úgynevezett távriasztás, távfelügyelet alkalmazása. Az ajtókat kiemelés és feszítés ellen is biztosítani kell, a (cilinder-, mágnes-) zárbetéteket védőpajzzsal kell ellátni, így megakadályozhatjuk azok feszítését, törését.

Amennyiben az ingatlanjában tetten érjük az elkövetőt a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül értesítsük a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívó számok valamelyikén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem javasoljuk, hogy a lakásban tartózkodó személy konfrontálódjon a behatolóval! Ne kíséreljék meg a bűncselekmény elkövetőjét saját kezűleg elfogni, vagy visszatartani, tekintve, hogy nem tudható, pontosan hányan hatoltak be az ingatlanba, milyen - esetleg agresszív - reakciót vált ki az ellenkezésünk, mekkora erőfölénnyel rendelkeznek az elkövetők

- mondta a Pénzcentrum kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ha az elkövetők már távoztak, akkor a helyszínt minél kevésbé "járkáljuk össze", ne mozdítsunk el tárgyakat és minél előbb értesítsük a rendőrséget. A helyszínelők kiérkezésekor mondjuk el részletesen, mi történt, és ha valamit megváltoztattunk a helyszínen, akkor erről is szóljunk a rendőröknek. Ezután a hatóság helyszíni szemlét tart. Ha az otthonunkban van kamera, akkor ennek felvételeit is átadhatjuk a helyszínelőknek.

A biztosítónak se felejtsünk el szólni!

Ha betörtek hozzánk, akkor érdemes minél előbb értesíteni erről a biztosítónkat is, a lakásbiztosítások jellemzően megtérítik a betöréses lopás károkat is.

A bejelentést két napon belül kell megtenni a biztosítónál.

Két dolgot azonban nem árt betartani, ha térítést szeretnénk:

  • A szerződésnek rendezettnek kell lennie, és
  • Az ingatlan ne legyen alulbiztosított (másként csak a kár egy részét kapjuk meg).

Az ingóságaink árát akkor téríti meg a biztosító, ha annak tulajdonlását bizonyítani tudjuk, számlával, garancialevéllel, fényképpel, tanúval vagy egyéb (bíróságon elfogadott bizonyítási) módon. A biztosítási összeget a szükséges igazolás beérkezését követően 15 napon belül küldi ki a szolgáltató.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem