7 °C Budapest

5+1 fontos kérdés és válasz a betörésekről

Pénzcentrum
2014. augusztus 3. 13:00

Nyáron rengeteg betöréses lopást követnek el úgy, hogy a tulajdonosok nyaralásukat töltik. A Pénzcentrum.hu összeszedte, hogy mire kell figyelni, ha megtörtént a baj, és hogyan igazolhatjuk a biztosító felé ingóságainkat.

A nyár beköszöntével sokan mennek nyaralni, viszont kérdéses, hogy van-e lakásbiztosításuk, ugyanis a legforróbb évszak nem csak az utazások, hanem a betörések időszaka is egyben. A bűnözők szívesen használják ki, hogy a családok ilyenkor akár több hétig is üresen hagyják otthonukat. De mi a teendő akkor, ha megtörtént a baj, és bejöttek a lakásunkba a betörők? Hogyan biztosítsuk különleges értéktárgyainkat? Szakértők segítségével összeszedtük, hogy mit kell csinálni, ha betörtek a lakásunkba.

Mi az első teendő, ha betörtek hozzánk?

"Minél hamarabb értesítsük a megfelelő hatóságot (rendőrség, tűzoltóság stb.) illetve, hogy jelentsük be a kárt a biztosítótársaságnál. A rendőrségi helyszínelés után célszerű tüzetesen átnézni a vagyontárgyainkat, hogy mik tűntek el. Ha később még észleljük további tárgyak hiányát, akkor pótfeljelentést kell tenni." - tudtuk meg Balla Tamástól, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Lakásbiztosítási Bizottságának elnökétől. Emellett vigyázzunk arra, hogy a nyomokat ne tüntessük el, azok érintetlenek maradjanak, illetve a rendőrségi helyszínelést követően két napon belül jelenteni kell az eseményt a biztosítónak is.

Hogyan tudjuk ékszereinket, festményeinket, a családi hagyatékot biztosítani? Ha ellopják azokat, akkor mivel tudjuk bizonyítani?

A legtöbb lakásbiztosításon belül biztosíthatóak az ékszerek, nagy értékű ingóságok, műtárgyak. Értéktől függően előfordulhat, hogy ezekről a vagyontárgyakról tételes listát és fényképet is szükséges csatolni az ajánlat mellé a szerződés megkötésekor. A bizonyítás bármilyen, a bíróság által is elfogadott módszerrel lehetséges (számla, garanciajegy, fénykép stb.). Ezen vagyontárgyak biztosításának a díja nagyban függ az értéküktől illetve a választott biztosítási terméktől, vagyis, hogy milyen fedezetekre nyújt védelmet.

Értéktárgy vagyon kategóriára kell biztosítást kötni, ezen kategórián belül lehet a képzőművészeti alkotásokat, ékszereket, antik tárgyakat, valódi szőrméket, gyűjteményeket biztosítani. A vagyontárgyakról kárrendezéskor elsősorban számlát, vagy egyéb hitelt érdemlő bizonylatot kérünk, amit még alátámaszthat családi eseményen készült fényképfelvétel is.

Jellemzően milyen tárgyakat lehet biztosítani kiegészítő biztosítással?

"Szinte bármilyen tárgyat lehet biztosítani, amit a mindennapi életben a háztartásainkban tartunk és azt lezárt, védett helyen tárolják. A kiegészítő biztosítások bizonyos limithatárig lehetőséget adnak arra, hogy a szabadban tartott vagyontárgyakat is megfelelő biztosítási védelem alá helyezzük." - mondta Cserkuti Nándor, az Aegon Magyarország kárrendezési és szolgáltatási igazgatója.

A jelenlegi biztosítások mekkora értékre terjednek ki?

A háztartási ingóságok esetében a szerződő határozza meg a biztosítási összeget, de a biztosító minden esetben javasol egy értéket, amelynél az alulbiztosítottságot el tudjuk kerülni. Az értéktárgyak tekintetében is az ügyfél határozza meg, hogy milyen értékre köt biztosítást.

Hogyan kell bejelenteni a betöréses kárt?

Többféle módja van, az ügyfélszolgálati irodákban személyesen, a Call Centernek telefonon vagy e-mail-ben, de postai úton is lehetséges. A bejelentéskor meg kell adni a szerződésszámot, a kár időpontját, helyét és jellegét valamint egy hozzávetőleges kárértéket. A további teendőket, a beküldendő iratok, bizonylatok körét a kárszakértő fogja meghatározni. Betörés kárt ugyanúgy kell bejelenteni, mint bármilyen más kárt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingóság bejelentésekor szükség van számlára vagy fényképet is kell mellékelni arról?

A kár összegszerűségét a károsultnak kell bizonyítania (a fentebb ismertetett módokon) A biztosító a kárrendezés során a bizonyító dokumentumok, nyilatkozatok hitelességét, az igény jogosságát megvizsgálja. A legtöbb lakásbiztosítás fedezete egyébként - bizonyos összeghatárig - kiterjed az idegen tulajdonban lévő, de megőrzésre, használatra átvett vagyontárgyakra is.

A fénykép csak az egyik, de nem kizárólagos bizonyítási lehetőség a kárigény alátámasztására. Ha más módon is meg lehet ezt tenni, akkor nem szükséges a fénykép.

A biztosítás megkötésekor nem kell bejelenteni a vagyontárgyainkat. A kár rendezéséhez a biztosító az eredeti számlát kéri, vagy a számlamásolatot, amit a garanciajegy alapján a vásárlás helyén beszerezhető. Régebbi ingóságok esetén számla hiányában átlagos áron téríti meg a biztosító az eltulajdonított vagyontárgyat.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm