10+1 alig ismert tény az utasbiztosításokról

2016. július 24. 13:00

Az utasbiztosítás szinte már elengedhetetlen része a nyaraláshoz köthető kiadásainknak, de nem mindegy, mennyibe kerül. Sokan nem is gondolnák, de sokat lehet spórolni az utasbiztosításon, de ehhez nem árt odafigyelni néhány alapvető dologra. A legtöbbet egyébként akkor spórolhatjuk, ha megfelelő védelemmel vágunk neki a nyaralásnak. 

1. Ne kössük meg az első ajánlatot!

Ha utazási irodában foglaltuk le az utunkat, akkor valószínűleg utasbiztosítási ajánlatot is adnak nekünk. Ugyan az árakról és a feltételekről érdemes érdeklődni, azonban elsőként nem érdemes elfogadni azt, ha kedvező, később akkor is megköthetjük azt. Mielőtt megkötnénk az utasbiztosítást érdemes több helyen is érdeklődni a szolgáltatások és az árak miatt.

2. Használjunk online kalkulátort!

Az összehasonlításhoz használjunk online kalkulátort! Ez lehet egy gyűjtőoldal, vagy akár a biztosító saját oldala is, ezek között ugyanis nincs jelentős eltérés, ahogy erről korábban részletesen írtunk. Az online összehasonlítás gyorsan megy, így ezt akár az utazási irodából is megtehetjük, így a biztosítás kötése miatt biztos, nem kell kétszer fáradni.

3. A netbankunkat is nézzük meg!

Ha lehetőségünk van rá, akkor nézzük meg a saját netbankunkat is, itt ugyanis sokszor találunk kedvező ajánlatot, ráadásul a szerződéskötés is sokszor gyorsan megy, hiszen az alapadataink már megvannak a szolgáltatónak.

4. Elfelejtettük a biztosítást, most mi legyen?

Ha elfelejtettünk utasbiztosítást kötni, akkor sincs minden veszve, ezt a fajta biztosítást ugyanis interneten (vagy telefonon) keresztül is megköthetjük, nem kell hozzá a személyes jelenlét. Ezt megtehetjük netbankban, kalkulátor oldalon és telefonos ügyfélszolgálaton egyaránt (ez utóbbinál persze a telefonhívás költségével nem árt számolni.

5. Mire térjen ki a fedezet?

A legfontosabb, hogy az egészségügyi szolgáltatásokra térjen ki a fedezet, sok országban ugyanis jelentős összegeket emészthetnek fel az egyszerűbb kórházi ellátás költségei is. Ilyenkor érdemes az adott célország költségeivel számolni, sokszor egy kevésbé fejlett országban is annyiba kerülhet az egészségügyi ellátás, mint a legdrágább országokban.

Lényeges a poggyász biztosítása is, különösen akkor, ha valamilyen nagy értékű tárgyat viszünk magunkkal. kellemetlen lehet, ha a drága (akár több százezer forintos) profi fényképezőgép elveszik, vagy a (többek között szállás lefoglalására használt) laptopot nyúlják le, az nem csak kellemetlen, hanem anyagilag is megterhelő lehet.

6. A bankkártya nem elegendő?

Sok bankkártyához jár utasbiztosítás is, ezek azonban nem minden esetben nyújtanak megfelelő fedezetet egy családi nyaraláshoz. A bankkártyás utasbiztosítások elsősorban arra alkalmasak, hogy akkor legyünk biztosítva, ha elmegyünk bevásárolni vagy tankolni egy szomszédos országba vagy advent idején egy napos kirándulásra megyünk Bécsbe.

Egy családi nyaraláshoz viszont nem árt magasabb fedezetet nyújtó biztosítást kötni, a bankkártyák (a presztízs értékű arany és platina kártyák kivételével) általában alacsony biztosítási összegeket adnak, ráadásul ezek jellemzően csupán a kártyatulajdonosra vonatkoznak.

7. Az autó biztosítása is fontos

Ha autóval kelünk útnak, akkor a jármű biztosítása is fontos. Ha külföldön robban le a kocsi, akkor a vontatásért borsos összegeket is elkérhetnek, nem is beszélve arról, ha haza kell vontatni, akkor kisebb vagyonokat is kifizethetünk emiatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosítók egyébként az utasbiztosítás mellé szokták ajánlani a külföldi autóasszisztencia biztosítást, az alapvető javítási, autószállítási költségeket mindegyik biztosítás tartalmazza, azonban van, amelyik a javítás helyén szálláshelyet és az utazók szálláshelyre továbbszállítását, illetve hazahozását is fedezi.

8. Ne felejtsük otthon a kötvényt!

Akár személyesen, akár interneten kötöttük a biztosításunkat, a kötvényt ne felejtsük otthon, erre ugyanis az orvosi ellátás során szükségünk lehet. Amikor a káreset bekövetkezik, akkor ezen általában a biztosító telefonszáma is megtalálható ezen. Érdemes a kötvényt kinyomtatni, mivel ha a telefonunk elromlik, akkor nehezen tudunk hozzájutni a szükséges adatokhoz.

9. Vigyük magunkkal a kék kártyát!

Ha EU-tagállamba készülünk, akkor érdemes magunkkal vinni az európai egészségbiztosítási kártyánkat (kék kártya), ugyanis sok kórházban a kezelés többségét is fedezheti. Ez azonban kórházfüggő, ezért érdemes tájékozódni arról, hogy az úti célunk közelében elfogadják-e a kék kártyát.

10. A sportoláshoz másfajta biztosítás kell

A nyaralás során sokan különleges sportolási lehetőségeket is kipróbálhatunk (pl: búvárkodás, banánozás stb.) ilyenkor viszont nem árt olyan biztosítást kötni, amely akkor is fizet, ha ezeket az "extrém sportokat" űzzük. Az alap utasbiztosítások nem minden esetben fizetnek ezután, így ha különleges sportokat szeretnénk űzni, akkor tájékozódjuk előre a fedezetről. Van azonban olyan fedezet, amit az extrém esetek sem fednek le minden esetben, ha

például hegyet mászni indulunk, akkor olyan biztosítást kössünk, amely a helikopteres mentést, illetve a hegyi- és vízimentést is tartalmazza.

Ez utóbbi egyébként a vízisportok szerelmeseinek is fontos kiegészítő szolgáltatás lehet. Erre egyébként érdemes lehet a célország alpinisztikai szövetségét felkeresni, ahol különleges, kifejezetten hegyi túrákra és hegymászásra kifejlesztett biztosítást is köthetünk.

+1. Mi a teendő kár esetén?

Kár esetén érdemes minél előbb felhívni a biztosítót telefonon, ahol a segélyvonal diszpécsere akár a kórház megtalálásában is tud nekünk segíteni, illetve a beteg esetleges hazaszállításáról is tud információt adni. Ehhez viszont feltétlenül szükség van a kötvényszámra és a személyes adatainkra, ez alapján tud ugyanis beazonosítani minket a biztosítónk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem